Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídla z filmů: Připravte si ratatouille z pohádky, špagety pro Lady a Trampa nebo pizzu, kterou milovala Julia Roberts!
Zdroj: Unsplash, amirali mirhashemian

Některá jídla se stala známými po celém světě, u jiných jejich sláva nepřekročila hranice vlasti, kde vznikla. Některá proslavily slavné osobnosti a jiná si zahrála dokonce ve filmech. Někdy dostala hlavní roli, jindy jen zamotala osudy hlavních hrdinů. Pojďte se seznámit s těmi nejslavnějšími.

Boeuf bourguignon od Julie a Julie

Jedním z nejzámějších filmů věnovaných převážně jídlu je film Julie & Julia. Příběh Američanky Julie Powell, která se rozhodne během jednoho roku uvařit všechny recepty z kuchařské knihy svého idolu americké kuchařky Julie Child, se delikatesami jen hemží. Ve filmu se prolínají příběhy obou Julií – v jednom Julie Powell zkouší recepty a píše blog o svém vaření, druhý sleduje životní osudy slavné autorky knihy Umění francouzské kuchyně – jedné z nejvýznamnějších knih věnovaných francouzské gastronomii. Právě díky tomuto filmu se Julia Child, žena, která naučila Američany vařit, stala snad ještě slavnější, než byla předtím. Konečným mistrovským dílem, kterým hlavní hrdinka Julie Powell završí své úsilí, je vyhlášená francouzská specialita hovězí po burgundsku neboli boeuf bourguignon. Kouzlo tohoto pokrmu z dušeného hovězího masa a kořenové zeleniny zalitého vydatným množství kvalitního burgundského vína, díky němuž pokrm voní na míle daleko, je pomalé pečení. Hovězí po burgundsku se tradičně doplňuje malými nakládanými cibulkami a opečenými žampiony a jako příloha se podává bramborová kaše. A pokud byste si chtěli specialitu připravit, pusťte se do toho nejlépe podle Juliiny kuchařky, postup je tam popsaný dokonale.

Ratatouille od Remyho

Přímo do názvu filmu se dostal další francouzský pokrm, a sice zeleninové ratatouille, které sehrály velice zásadní roli ve stejnojmenném filmu. Svým provedením jídla totiž dostane obávaného kritika restaurací Antona Ega krysák Remy. Ten je velký gurmán a moc touží se prosadit ve světě gastronomie, proto se spojí s nepříliš šikovným synem majitele vyhlášené pařížské restaurace Linguinim a společně se díky ratatouille proslaví. Přestože je totiž ratatouille zdánlivě obyčejný pokrm, to od Remyho dokáže v každém vzbudit ty nejkrásnější vzpomínky. Zeleninová delikatesa se připravuje z různých druhů zeleniny – většinou z lilku, cuket, paprik, rajčat a cibule. O ratatouille se někdy říká, že je to taková francouzská verze leča. V jeho případě ale nestačí jen všechny druhy zeleniny smíchat do jednoho hrnce, ale trochu si s nimi vyhrát a opékat je postupně, aby se dosáhlo té správné konzistence pokrmu, zelenina zůstala stále křupavá a nerozvařila se na kaši. Existují různé variace jídla, někdy se místo smažení a dušení zelenina zapéká, což dělá ve filmu i myšák Remy.

Špagety s masovými kuličkami pro Lady a Trampa

Italská specialita sehrála klíčovou roli v nezapomenutelné scéně ještě jedné animované pohádky. Šlo o film Lady a Tramp a tím filmovým jídlem byly špagety s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami. Kupodivu si tu na nich ale nepochutnávali lidé, ale dva pejsci – vznešená psí slečna Lady a potulný voříšek Tramp. Ti se shodou náhod setkají v ulicích města a skamarádí se spolu. Tramp chce na Lady nějak zapůsobit, proto ji pozve do italské restaurace, kde objedná právě tyto špagety. A jedna dlouhá špageta přiblíží jejich čumáčky k sobě a způsobí, že se Lady do Trampa zamiluje. Pokrm má sice původ v Itálii, opravdovým hitem se ovšem stal v USA, kde jej podle webu Escoffieronline.com na přelomu 19. a 20. století vymysleli italští přistěhovalci jako ideální levný pokrm.

Pizza, s kterou měla vztah Julia Roberts

Pokud jste pizze příliš nefandili, buďte si jistí, že u jedné scény filmu Jíst, meditovat, milovat na ni zaručeně chuť dostanete. Hlavní hrdinka v podání Julie Roberts se po rozvodu rozhodne změnit svůj život a co nejvíc si užívat. Vydá se proto nejprve do Itálie a následně do Indie a na Bali. V neapolské pizzerii se pak doslova cpe místní nejslavnější pizzou margherita bez ohledu na kalorie a říká, že je zamilovaná, neboť má vztah se svou pizzou a chce si ji pořádně vychutnat. A rozhodně dělá dobře – neapolská pizza margherita je označována za královnu všech pizz. Vyznačuje se tenoučkým těstem s vysokými okraji, je vyvedena v barvách italské vlajky (červené, bílé a zelené) a je obložena pouhými třemi surovinami – kvalitními rajčaty  San Marzano, mozzarellou z buvolího mléka a lístky čerstvé bazalky.

Čokoláda z Čokolády

Při sledování filmu Čokoláda určitě padlo mnoho domácích zásob čokolády. Během scén, kdy hlavní hrdinka připravuje své vyhlášené čokoládové speciality se zkrátka musejí sbíhat sliny každému. Hlavní postavou romantického příběhu, v němž zahrála Juliette Binoche a Johny Depp, je krásná Vianne, která si v poklidném městečku, jemuž vládne upjatý starosta, otevře svůj obchůdek s čokoládovými dobrotami a mnoha obyvatelům pomocí svých čokoládových delikates změní životy… a nakonec i sama sobě. Zkuste si třeba vyrobit báječné čokoládové pralinky a uvidíte, co čokoláda dokáže.

 

Recepty k tomuto článku