Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 levných večeří na každý den: Dušené ledvinky nebo houbová omáčka chutnají skvěle a nezruinují peněženku
Zdroj: Toprecepty

Ceny potravin stoupají skoro každým dnem a trochu ušetřit přijde vhod každému. Občas je ale těžké vymyslet na každý den něco zajímavého, co nebude stát majlant a ještě se zavděčíte celé rodině. Připravili jsme si proto pro vás 7 tipů na levné a rychlé večeře, které nasytí a vyjdou vás na pár korun.


Aby byla večeře výživná

Vymyslet každý den nějaký zajímavý pokrm na večeři může být občas kumšt, hlavně, když nechcete každý den běhat do obchodu a utrácet. Samozřejmě můžete každému namazat chleba máslem a obložit třeba sýrem, pořád to taky nejde. Pokud chcete rodině nabídnout něco sytého, po čem je nebude za chvíli honit mlsná, zapátrejte ve spíži. I ze zdánlivě obyčejných surovin můžete vykouzlit vydatné levné jídlo, na kterém si všichni pochutnají. Ostatně, naše babičky nedělaly nic jiného. 

Omeleta s chlebem

Chcete-li ušetřit, je důležité hlavně neplýtvat potravinami a zbytečně nic nevyhazovat. Vynikající jídlo vytvoříte třeba i ze starého chleba a nemusí to být nutně jen topinky. Poměrně vděčným jídlem na večeři bývají třeba i omelety. Tento snadný vaječný pokrm se dá vylepšit přidáním zeleniny, uzenin, sýra nebo bylinek. Chcete-li ale, aby vás dostatečně nasytil a navíc se potřebujete zbavit tvrdého chleba, připravte si rovnou chlebovou omeletu. Její příprava je snadná, stačí chlebové drobečky nebo ztvrdlý chléb nakrájený na kostičky vmíchat do rozkvedlaných vajíček a nechat chvíli odstát. Pak už jen stačí směs vlít na pánev s olejem a osmažit, jak jste zvyklí. Omeleta bude díky chlebu sytější.
Náš tip: Recept na chlebovou omeletu určitě vyzkoušejte.

Bramborové šišky

Zbyly vám od oběda ve slupce uvařené brambory? Pokud jste vodu na vaření příliš neosolili, můžete z vařených brambor ještě udělat vynikající bramborové šišky, populární dětské jídlo školních jídelen. Brambory stačí jen oloupat, nastrouhat, smíchat s vejci, krupičkou či hrubou moukou a špetkou soli a vytvarovat šišky. Ty už pak jen uvaříte v horké vodě a na talíři zalijete rozpuštěným máslem a posypete notnou dávkou moučkového cukru. Když si je dáte klasicky s mákem, dodáte tělu i živiny v podobě vápníku. Vynikající jsou ale i s na másle opraženou strouhankou. Tu si také můžete připravit ze starých rohlíků a opět ušetříte. A pokud máte doma navařená povidla, ještě je vylepšete povidlovou omáčkou. Je to dobrota!
Náš tip: Připravte si šišky s mákem podle našeho prověřeného receptu

Houbová omáčka

Patříte k nadšeným houbařům? Tak si pro večeři zajděte do lesa. Z hříbků si pak můžete připravit jednoduchou a rychlou houbovou omáčku. Když tučnou a drahou šlehačku nahradíte plnotučným mlékem nebo zakysanou smetanou, ušetříte a navíc bude pokrm lehčí a nebude vás na noc tak tížit v žaludku. Jako přílohu si k omáčce můžete udělat domácí houskový knedlík, pokud ale nemáte čas na dlouhé vyvařování, výborné jsou k ní i těstoviny, vařené brambory nebo třeba kupované bramborové noky.
Náš tip: Dokonalá je třeba houbová omáčka s pomazánkovým máslem! Zkuste ji podle našeho videa:

Krupicová kaše

Krupicová kaše nepatří jen k dětem do mateřské školky, milují ji i mnozí dospělí. Navíc je to jídlo, které uvaříte za pár minut a nakrmíte jím spoustu hladových krků. A jediné, co potřebujete je krupička a mléko. Krupicová kaše navíc nemusí být nutně jen přeslazeným kalorickým pokrmem a snadno ji uvaříte i ve zdravější variantě. Stačí jen místo klasické dětské krupičky použít špaldovou celozrnnou, bezlepkáři zase mohou sáhnout po krupici rýžové nebo kukuřičné. Cukr snadno nahradíte nějakým zdravějším sladidlem, jako je třeba med. Navíc i krupicová kaše může být téměř delikatesou, stačí si jen s její přípravou trochu vyhrát. Tipy, jak udělat dokonalou krupicovou kaši, najdete v našem dřívějším článku.

Dušené ledvinky

Nedokážete si představit jídlo bez masa? To ale nepatří k úplně nejlevnějším potravinám. Pokud se bez masových pokrmů neobejdete, dejte šanci vnitřnostem. Dřív se z nich vařilo úplně běžně a naše babičky z nich dokázaly připravit spoustu dobrot. Jejich cena je mnohem nižší než u jiných druhů mas, pokud se vám tedy jejich konzumace úplně nepříčí, nebojte se je zařadit do svého repertoáru. Játra v obchodech seženete poměrně běžně, při troše štěstí se vám možná podaří narazit u řezníka i na vepřové ledvinky. Zkuste si je připravit dušené na cibulce a slanině. Když si k nim dáte rýži, rozhodně si pochutnáte.  
Náš tip: Skvělý recept na dušené ledvinky najdete tady. Jiný recept na kuřecí játra na paprikách zase tady. 

Jáhlový nákyp

Pokud chcete vařit levně a zdravě, spoustu inspirace najdete i v jídelníčku našich předků. Jejich jídla se často skládala z obilovin, jako jsou ječné kroupy, pohanka nebo jáhly. Z nich pak tehdejší hospodyňky obvykle připravovaly různé kaše a nákypy, a to naslano i nasladko. Jedním z oblíbených staročeských pokrmů byl i jahelník. Na tento prostý pokrm potřebujete jen jáhly, vodu nebo mléko a jablka nebo jiné ovoce ze zahrádky. Vše pak jen stačí zapéct v troubě a oblizovat se budou i ty nejmlsnější jazýčky.

Čočková polévka

Již naši předkové věděli, že spoustu živin získají rovněž z luštěnin. Ty jsou hlavně dokonalým zdrojem bílkovin, proto jsou tak častou složkou jídelníčku veganů a vegetariánů. Pokud chcete omezit ve stravě přísun masa, jsou luštěniny dokonalou potravinou. K nejpopulárnějším luštěninám patří čočka, kterou nemusíte připravovat jen nakyselo s párkem. Pokud na tento pokrm nemáte z dětství ty nejlepší vzpomínky, uvařte si z ní třeba polévku. Pokud do ní přidáte kořenovou zeleninu, pochutnáte si a ještě tělu dodáte i potřebnou vlákninu. Jestliže máte obavy z nadýmání, které čočka často způsobuje, zkuste čočku červenou. Její předností je, že ji nemusíte namáčet, je rychleji uvařená a navíc nezpůsobuje plynatost. A hlavně stojí skoro stejně jako ta hnědá.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah