Jahelník

filip30 Kuchař: filip30

Doba přípravy: 2 hodiny 2 porce Sladká jídla 8 názorů

Suroviny

1/4 kg jablek
1 l mléka
špetka soli
5 lžic cukru
400 g jáhel
3 vejce
1/2 šťáva z citronu
tuk (na vymaštění)
(200 g ovoce):
jahody
třešně
meruňky
broskve
švestky
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Z jablek, mléka, soli a lžíce cukru uvaříme kaši.

  2. Jáhly spaříme a opereme.

  3. Poté je nasypeme do studeného mléka a uvaříme kaši.

  4. Do vychladlé kaše vmícháme 4 lžíce cukru, žloutky a šťávu z citronu.

  5. Poté vmícháme tuhý sníh z bílků.

  6. Ovoce podle chuti.

  7. Hmotu postupně po vrstvách vkládáme do vymaštěného pekáče.

  8. Jednotlivé vrstvy kaše prokládáme ovocem, které může být i kompotované.

  9. Mírně pokropíme máslem a nakonec ½ hodiny zapékáme.

  10. Jahelník podáváme ještě za tepla jako hlavní chod nebo si ho vychutnáme studený jako dezert. V obou případech ho můžeme na talíři posypat cukrem nebo polít šťávou z ovoce.

Poznámka

http://www.mebio.cz/receptySladký staročeský jahelník je zdravým mlsáním. Jáhly obsahují vitamíny řady B a některé zdraví prospěšné minerály, jakými jsou například fosfor nebo hořčík. Kromě toho jsou lehce stravitelné. A díky svému složení je jahelník vhodný při bezlepkové dietě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jahelník

  • Anna Anna(neregistrovaná)

    Zjistila jsem (a vyzkoušela), že vynecháte v postupu bod 1 (to vaření jablek na kaši) a postupujete dále dle návodu. V konečné fázi do pekáčku dejte polovinu uvařené jáhelné směsi, poklaďte jablky (nebo jiným ovocem), pocukrujte (můžete dát i skořici atd) a navrch druhou část jáhel. Já jsem ještě žloutky do jáhel utřela s trochou másla (jako u rýžového nákypu). :-K

    Odpovědět

  • Ellemros Only Ellemros Only(neregistrovaný)

    Ježíši proč odstranujete me komenty ???

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    libi: Stačí, aby si si poriadne prečítala recept, a zistila, že to nezmysel nie je, ale tvoja povrchnosť.:no:

    Odpovědět

  • Andrea Andrea(neregistrovaná)

    Děkuji za recept,už ho dělám po několikáté a je opravdu výborný

    Odpovědět

  • libi libi(neregistrovaný)

    A z čeho teda mám vařit kaši,z jáhel nebo jablek? To je pěkný nesmysl.

    Odpovědět

  • Tenebres Tenebres

    Jak to teda má být s tou kaší z jablek? A kolik mléka mám použít na přípravu kaše z jablek a kolik na přípravu kaše z jáhel?
    Děkuji za odpověd:-)

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Recept mi připadl trochu zmatený, nechápala jsem kam mám zamíchat kaši z jablek. Nakonec jsem jahelník udělala s jablky, rozinkami, mletými ořechy a posypala troškou skořicového cukru.

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    :yes: ráda vyzkouším

    Odpovědět

Tématické fráze: jáhelník jáhelník recept jahelník s jablky jáhelník s jablky recept jablečný jahelník staročeský jahelník recept na jahelník recept jahelník jahelník se švestkami a jablky recepty jahelník jáhlovník lehce stravitelná jídla sladky jahelnik jáhelník jablečný jáhelník dort jáhelník se švestkami jablečný jáhelník recept recepty na jáhelník jáhelník recepty zdravý jahelník

Zapomněl/a jsem heslo