Žitný chleba

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 14 názorů

Suroviny

50 g žitného kvásku
300 g vody
300 g žitné chlebové mouky
- vše promícháme a necháme asi 12-14 hodin vykvasit
Dále:
200 g žitné chlebové mouky
60-80 g podmáslí
2 lžičky soli
kmín podle chuti
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K rozkvasu z předešlého dne přidáme zbylé suroviny a krátce, ale dobře promícháme.

  2. Necháme v teple místnosti 2-2,5 hodiny kynout, pak těsto stěrkou vyškrábneme na naolejovanou desku stolu.

  3. Rukama, rovněž potřenýma olejem, vytvarujeme bochník a vložíme ho kynout do dobře vysypané ošatky. (Raději ho ale položím na čistou utěrku, posypanou moukou nebo otrubami, a i s ní teprve potom dám do ošatky.)

  4. Přibližně po 2 hodinách by měl být bochník nakynutý, vyklopíme ho tedy na plech nebo rovnou do trouby na nahřátou dlaždici a upečeme (250°C/5-10 minut, dopékat na 210-220°C).

  5. Chléb nekrájíme čerstvý, střída by mohla být mazlavá. Nakrájíme ho nejdříve po 12-24 hodinách od upečení.

Poznámka

Pekárnománie http://www.pekarnomanie.cz

Recept asi jako první nabídla na fb M.Skalická Dušátková, jen zadělávala čistou vodou, bez podmáslí. Mám pocit, že s podmáslím je chleba chutnější.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 49 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žitný chleba

  • Dajda Dajda

    magdalenka: :yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

  • Dajda Dajda

    Ivusa: Zkuste ho vypěstovat sama - návod získáte, když si dáte do hledáčku výraz Založení žitného kvásku. Nebo začněte zcela jednoduše krmit kvásek, který od někoho získáte, žitnou moukou. Tak jsem to udělala já. Mouky někdy střídám a nic se neděje, v chlebu přece také mísím žitnou a pšeničnou mouku, zatím nic nenapovídá tomu, že by to nešlo udělat.

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    Nikdy jsem nepekla chleba,ale musím se naučit...přítel nesmí pšenici a tak se zeptám.:Kde seženu kvásek žitný????

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Hana Benešová: jak si představím -úspěch žádný- ? Chleby nekynou, zdrcnou se nebo....:-?

    Odpovědět

  • Hana Benešová Hana Benešová(neregistrovaný)

    Snažím se péci již 3 až 5 roků chleba který by mi chutnal ale nikdy se mi to nepovedlo byť jsem navštívila kurzy pečení v mlýnech a nakoupila fůru směsí a muk ale ú:-))spěch žádný, ak tento zkusím a dám vědět Díky

    Odpovědět

  • Anděla Králová Anděla Králová(neregistrovaný)

    Peču podobný chléb, na první kynutí v míse dávám jen žitnou mouku, na druhé kynutí dávám pšeničnou a to chleba nechávám kynout na utěrce v ošatce. Aby se nepřichytil, mám utěrku pomoučenou žitnou moukou - nesmí to být pšeničná. Chleba je výborný, výhoda je, že ho můžu krájet dřív.

    Odpovědět

  • Věra Věra (neregistrovaný)

    Super, návod vyzkouším, peču také, ale s podmáslím jsem nezkoušela.
    Mám je problém s tou ošatkou - 3x se mi povede vyklopit na plech a pak zase se mi v ošatce spodek přichytí a odtrhne se. Dobrý nápad s tou utěrkou, ale zase nebudou na chlebu ty krásné vroubky.
    Nemáte někdo zkušenost jak dostat chleba z ošatky, samozřejmě dobře vysypat, to dělám, ale je to jak sázka. Nevím kdy se mi přilepí.
    Díky předem za info.;-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Krásný chlebík :yes::yes:.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Děkuji za zájem:-8 třeba ho někdy vyzkoušíte:-)) Práce moc nedá, jen se lepí - tady naštěstí pomůže ten olej a moukou vysypaná utěrka;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Ivi, dobrý a parádní chlebík a 5.bod :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jen se zahryznout :-p:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    To je pěkný chlebíček,ten by mi chutnal:-pmám ráda když má chlebík hezky póry a ten je přesně podle mého gusta:-p;-):-p:yes:+

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Chleba vypadá velice hezky:-K:-p:yes:
    Já bych to čekání asi tak dlouho nevydržela:-8

    Odpovědět

Tématické fráze: zitny chleb zitny chleb recept žitný chleba žitný chleba recept recept na zitny chleb recept na žitny chleba recept žitný chléb recept žitný chleba zitny chleba recepty žitny chleb recepty top recepty chleba žitný chléb a zdraví nejlepší žitný chléb žitný kvásek recept recept na chleba jak upéci žitný chléb recepty žitný chléb žitný chléb založení žitného kvásku žitný chléb top recept

Zapomněl/a jsem heslo