Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláčky štěstí
Zdroj: Pixabay, PabloJimeno

Křupavé sladké sušenky známé jako koláčky štěstí a ukrývající v sobě papírek s „věštbou“ budoucnosti jsou podávány v mnoha čínských restauracích jako zajímavý dezert. Jejich příprava není složitá a na vymýšlení vzkazů pro rodinu a kamarády se mohou podílet i děti.

Odkud se vzaly koláčky štěstí?

Kolem přesného původu nápadu spojení drobného dezertu s předpovědí budoucnosti panují dohady po celá desetiletí. Podle fancyfortunecookies.com existuje dokonce 5 možných verzí příběhu historie koláčků štěstí. Největší zajímavostí ale je, že ani v jedné z variant se neobjevuje Čína jako domovská země slavného dezertu, i když jej máme spojeny právě s čínskými restauracemi.

  • První verze původu křupavého dezertu přisuzuje nápad čínskému přistěhovalci Davidu Jungovi žijícímu v Los Angeles. Ten údajně vynalezl sušenky v roce 1918 za účelem obdarovat chudé lidi potulující se kolem jeho obchodu. Každý koláček štěstí měl obsahovat inspirativní biblický text.
  • Hlavním hrdinou druhého příběhu slavných koláčků je japonský přistěhovalec Makoto Hagiwara, návrhář slavné japonské čajové zahrady v sanfranciském parku Golden Gate. Tohoto vášnivého zahradníka údajně na přelomu 19. a 20. století místní starosta vyhodil z práce kvůli svým protijaponským názorům, a když ho nový starosta s velkou slávou a uznáním dosadil zpět, projevil uznání všem svým přátelům, kteří při něm stáli, právě koláčky, do kterých ukryl děkovný vzkaz. Následně se dezert začal podávat i ve zmíněné japonské čajové zahradě.
  • Třetí verze historie koláčků štěstí je prozaičtější. Počátkem 20. století se v San Francisku zrodila myšlenka na přeměnu zchátralé čínské čtvrti neblahé pověsti na lákavou turistickou atrakci. O čínskou architekturu, dekorace i pokrmy byl tehdy velký zájem, ale chyběl zde poutavý dezert pro zvědavé turisty. S nápadem na zábavné vzkazy vložené do malého jednoduchého dezertu prý přišel dělník z továrny na nudle.
  • Ve čtvrté verzi příběhu se objevuje inspirace v tzv. měsíčních koláčcích, do kterých Číňané ukrývali pro revolucionáře vzkaz s datem revoluce v období okupace mongolskými bojovníky. Toto datum bylo každoročně oslavováno a součástí oslav byly i měsíční koláčky s ukrytým příslovím nebo citátem. Čínští přistěhovalci pracující na stavbě amerických železnic neměli možnost si tyto koláčky upéct, a tak zaimprovizovali s běžně dostupnými surovinami a koláčky štěstí byly na světě.
  • Poslední varianta zrodu koláčků štěstí jej datuje do roku 1878, ze kterého pochází nalezená kresba, na níž japonský pouliční prodavač připravuje pokrm tvarem nápadně podobný koláčku štěstí, jen je o mnoho větší.

Postup výroby křupavého překvapení

Nejdříve si připravte papírky s věštbou nebo vzkazem o rozměrech přibližně 7x1 cm. Dále budete potřebovat 2 bílky z větších vajec, ½ hrnku cukru krupice, ½ hrnku hladké mouky, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 a ½ lžičky kukuřičného škrobu, 3 lžičky vody, ¼ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu a ½ lžičky mandlového extraktu. Tohle množství stačí zhruba na 2 plechy. Jak na to?

Plechy vyložte pečicím papírem a troubu vyhřejte na 150 °C. V jedné misce smíchejte prosátou mouku, cukr, škrob a sůl. Nakonec přimíchejte vodu. V druhé misce nechte šlehačem napěnit bílky, ale nikoli až do tuhého krému. K bílkům přidejte olej a extrakty. Obě směsi smíchejte, vznikne vám hladké těsto, které neteče. Těstíčko naberte lžící a na pečicím papíru rozetřete do tvaru tenkého kolečka o průměru asi 8 cm. Dodržení co nejmenší tloušťky je důležité pro výslednou křupavost i tvarování. Pro snadnější práci a dodržení stejných velikostí si předem můžete na pečicím papíru kružítkem kolečka naznačit. Pečte asi 15 minut, dokud nebudou okraje zlatohnědé.

Po upečení se musí postupovat velmi rychle, než koláčky vychladnou. Pak už se totiž nebudou dát tvarovat. Kolečka rychle odlepte od papíru, do středu položte papírek se vzkazem, přeložte napůl a následně ještě přehněte v polovině do klasického tvaru. Po prvním přeložení si můžete vypomoct hrnečkem, přes jehož okraj půlkruh dále vytvarujete. Aby si koláčky štěstí udržely tvar, můžete je ihned po vytvarování položit do formy na muffiny.

Koláček štěstí se před konzumací nejdříve rozlomí a papírek se jednoduše vytáhne.

Inspirace na texty do koláčků štěstí

Nejčastějším vzkazem ukrytým v koláčku bývá krátká věštba. Ta může být vyjádřena formou jinotaje, který si každý majitel koláčku může vyložit po svém. V dezertu mohou vaši blízcí najít ale i krátké osobní vzkazy, tipy na čísla do loterie, verše, vtípky nebo zajímavé citáty.

S dětmi, které by měly pomáhat s úklidem v domácnosti, a jsou věčně nespokojeny s přidělenými úkoly, si prostřednictvím koláčků můžete zahrát „hru na štěstí“. Na papírky napište jednotlivé úkoly, jako například „utřít prach“, „vynést smetí“ nebo „uklidit nádobí“, a nechte všechny členy rodiny losovat. Takto už se nikdy nebudete přít o to, že byly povinnosti nespravedlivě rozděleny. A navíc každý za splněný úkol dostane sladkou odměnu.

Zdroje informací:

fancyfortunecookies.com
thespruceeats.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více