Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

duhový dort pro děti
Zdroj: Pixabay, LeFrolin

Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na kterou budou vzpomínat ještě dlouho? Máme pro vás tipy, na co nezapomenout a čím děti potěšit.

Pohoštění ve zkratce

Co připravit? Ve zkratce především taková jídla, která jdou sezobnout na pár kousnutí. A protože jde o děti, hodně důležitá je i vizuální stránka, lákavě a vtipně nazdobené pohoštění přinese dospělákům určitě body navíc. Dětská oslava může mít nějaké téma: třeba pohádkové, námořnické. Dobré je si zjistit (od rodičů dětí), jestli někdo netrpí alergií na určité jídlo.

Základem je dort. Děti milují různé marcipánové ozdobičky, které mohou ozdobit povrch jakéhokoliv dortu. Barevností se ničemu nevyrovná duhový dort, obzvlášť pokud je nazdobený ještě třeba lentilkami. Velmi vděčné jsou tvarohové dorty se spoustou ovoce.

Slané pohoštění pro děti

Oblíbení jsou malí šneci z listového těsta, které je potřené rajčatovým protlakem a posypané oreganem. Výbornou variantou jsou i šneci s nivou. I parmazánové tyčky hned zmizí. Stejně oblíbené jsou minipizzy a další dobroty z listového těsta. Můžete je upéct s různými náplněmi, aby bylo veseleji. Připravit dětem můžete i jednohubky ve tvaru kvádříku. Tvořítkem z plátků chlebu vykrojíte čtverečky, čtverečky vytvoříte i z nakrájené okurky, plátkového sýra šunky, papriky. Mezi vrstvy můžete dát i bylinkovou náplň z taveného sýra a řeřichy. Když vše nasunete na špejli, bude vypadat kvádřík velmi vesele.

Další variantou jsou žabky. Podle receptu připravíte menší hamburgerové bulky. Nezapomeňte před nasunutím do trouby do vrchní části zapíchnout dvě slunečnicová semínka místo očí. Po vychladnutí bulky rozřízněte, potřete pomazánkovým máslem a naplňte kouskem salátu, kolečkem okurky, kolečkem šunky, 1/2 cherry rajčate.

Zajímavou možností jsou také hráškové placičky s tvarohem. Jsou svěže zelené, sladké a můžete je ozdobit mírně osoleným tvarohem, na který nastrouháte na malé slzičky trošinku mrkve pro větší barevnost. Možná to bude chtít přiložit nějaký ten ubrousek na otření spokojené pusinky.

Sladké pohoštění pro děti

Pastvou pro oči je narozeninový dort. Velkou oblibu si ale získaly i malé cupcaky, které můžete vesele a vtipně nazdobit. Co vždy slaví úspěch, i když příprava zabere poměrně dost času, jsou cake pops neboli dorty na špejli, které vypadají jako lízátko obalené čokoládou. Čokoláda a barevné zdobení navrch, to je ta správná kombinace. Jsou chuťově líbivé a vizuálně přitažlivé, což děti určitě ocení.

Skvěle vypadají i chutnají také sušenky z ovesných vloček a banánu s kokosovou náplní. Ještě lepší jsou, když je necháte odležet v chladu. Sladké kokosové záležitosti děti milují. Můžete jim připravit tyto domácí bounty tyčinky. Když budete chtít více děti zaujmout, můžete kokosovou hmotu rozdělit na tři části. Jednu nechat bílou, jednu obarvit potravinářskou barvou třeba namodro, třetí dodat červenou barvu například rybízovým džemem. Když budete mít nakonec hotové kvádříky obalené v čokoládě (zajímavější je hořká), můžete jich pár rozkrojit napůl. Různobarevný vnitřek tyčinek bude krásně vidět a pro děti budou lákavější.  

Ovocné pohoštění pro děti

Ovoce děti milují, a když jim ho ještě podáte v líbivé formě, jen se po něm zapráší. Vyzkoušet můžete kromě talíře jednotlivých druhů (víno, jahody) třeba i variantu ovoce v čokoládě. Ovoce namočíte do čokolády. Vyzkoušet můžete kolečka kiwi, celou jahodu, víno, kousek banánu. Ovoce napíchnete na párátko / špejli / dřívko na nanuk, namočíte do čokolády, můžete ještě posypat oříšky, případně plátky kokosu a necháte v mrazáku ztuhnout.

Hodí se i ovocná špejle, na kterou nasunete kousky ovoce podle barev, takže bude připomínat duhu. Jahoda, kousek ananasu, pomeranč, víno zelené, víno červené.

Náš tip: Recepty a tipy na dětskou oslavu. To chce sladké i slané, hravé a lehké dobroty

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více