Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelové ozdoby
Zdroj: Pixabay, Zoli

Obdivujete dorty zdobené karamelovými nitkami, precizními mřížkami, nebo roztomilými spirálkami? Práce s karamelem sice musí být rychlá, ale není na ní nic, co by nezvládl i začátečník. Naservírujte dětem zmrzlinu v karamelové mističce nebo se blýskněte barevnými karamelovými ozdobami na dezertu pro návštěvu. Poradíme, jak na to.

Výroba karamelu na ozdoby

Na výrobu dostatečného množství karamelu pro experimentování budete potřebovat 2 hrnky cukru krystal, ½ hrnku vody a ¼ lžičky citronové šťávy. Dále si připravte nepřilnavý kastrolek se silnějším dnem a náčiní na výrobu ozdob dle návodů uvedených níže. Jak na to?

  1. Do kastrolku dejte cukr a vodu a za stálého míchání pozvolna zahřívejte.
  2. Jakmile se cukr ve vodě rozpustí (voda zprůhlední), přidejte citronovou šťávu a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile začne směs vařit, přestaňte míchat.
  3. Při nízké teplotě nechte odpařit vodu a počkejte, až začne karamel hnědnout. To bude trvat asi 8 minut, po které karamel hlídejte před připálením. 
  4. Nezbarvuje se karamel stejnoměrně? Zamíchejte celým kastrolkem bez použití vařečky, na kterou by se hmota nalepila. 
  5. Karamel je hotový ve chvíli, kdy zhoustne a je stejnoměrně hnědý. V tomto okamžiku ihned ponořte dno kastrolku na pár vteřin do studené vody, aby se zastavilo vaření a karamel se nepřipálil.
  6. Hotový karamel začne velmi rychle tuhnout, proto jej ihned použijte na ozdoby, dezerty nebo zkuste oříšky zalité v karamelu. Ztuhne-li, opět ho zahřejte na mírnou teplotu.

Pozor! Na karamel v žádném případě nesahejte holýma rukama. Okamžitě by se přilepil a popálil kůži. 

Ozdoby z karamelu

Karamelové střepy

Střepy z karamelu jsou nejjednodušší disciplínou, kterou zvládne opravdu každý, komu se podaří nepřipálit karamel. Karamel jednoduše nalijte na pečicí papír zlehka potřený olejem, nechte ztuhnout a nalámejte na střepy. Ještě před úplným zatuhnutím můžete do hmoty obtisknout například vidličku pro zajímavější strukturu.

Střepy zapíchněte do dezertu, nebo je použijte na zajímavé obložení kolem spodního okraje narozeninového dortu.

Malování ornamentů

Jakmile karamel mírně vychladne a začne pomaleji téct, tak pomocí lžičky tvořte tenkým pramínkem libovolné obrázky opět na pečicí papír potřený olejem. Takto můžete vyrobit srdíčka, květinky, mřížky, spirálky, motýlky a mnoho dalších jednoduchých tvarů. Vychladlé karamelové obrázky se po zatuhnutí jednoduše sloupnou z papíru.

Vlasové nitky

Na plochu podloženou pečicím papírem položte 2 vařečky tak, aby byly rovnoběžné a asi 20 cm od sebe. Karamel, který se táhne podobně jako med, naberte na lžíci, nechte téct co nejtenčím pramínkem a zároveň rychle pohybujte lžící ze strany na stranu, aby se nitky přichytávaly na vařečky. Hotové nitky oddělte od vařeček a vzniklý chomáč můžete opatrně různě tvarovat. Nitky lze i nalámat na tenoučké kousky, kterými posypete dezert ve skleničce.

Oříškové nebo ovocné kapky

Lískový oříšek zbavený slupky napíchněte na párátko, ponořte do karamelu a pomalinku vytáhněte. Na spodním konci tak vznikne tvar kapky. Párátko zapíchněte třeba do kůrky chleba, než karamel ztuhne a poté ho odstraňte. Stejným způsobem lze vytvořit kapky i z menšího ovoce, jako např. třešně, višně, kanadské borůvky nebo lesní jahody.

Karamelové kroužky

Vrchní okraje skleniček různých průměrů potřete olejem a namočte je do mírně ztuhlého karamelu. Vytáhněte a ostrým nožem odřízněte přebytečný karamel. Po úplném ztuhnutí kroužek sejměte. Steče-li karamel ze skleničky, počkejte ještě chvíli, až více vychladne.

Miska na zmrzlinu

Kovovou naběračku buď potřete trochou oleje, nebo nechte půl hodiny v mrazáku. Položte ji vypouklou stranou nahoru a pomocí lžíce tenkým pramínkem vytvořte na naběračce mřížku rychlejšími pohyby. Po úplném zatuhnutí vzniklou misku lehkým pootočením sejměte z naběračky a použijte například na kopečkovou zmrzlinu nebo jako ozdobu. Dvě mělké mističky mohou vytvořit lasturu, do které vložíte kopeček bílé zmrzliny nebo kokosovou kuličku Raffaello jako perlu.

Karamelová spirála

Velkou spirálu můžete vytvořit pomocí válečku na těsto, na tenčí použijte rovný konec vařečky. Náčiní potřete olejem a karamel, který se pomalu táhne, pomocí lžičky lijte. Válečkem nebo vařečkou současně pomalu otáčejte, až vznikne spirála. Tu po ztuhnutí opatrně stáhněte.

Barevný karamel

Ozdoby budou ještě zajímavější, pokud do vody při přípravě karamelu přidáte potravinářské barvivo.

Zdroje informací:

scrumdiddlyumptious.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více