Pečeme s Ivou: Máte rádi karamel? Upečte si šlupky! Jednoduché a rychlé cukroví potažené částečně zkaramelizovaným cukrem
15. 9. 2022 Vaření
Jednoduché, rychlé, vyborné – tak by se dalo popsat toto cukroví. Tenká šlupička obyčejného těsta je ochucená pouze cukrem. Cukr pečením částečně zkaramelizuje a sušenky jsou křupavé, sladké a náramně voňavé karamelem.
Když pekařka promluví...
Recept na šlupky mám ještě po své babičce, které by letos byly 102 roky. Pekla je velice ráda, protože těsto je úplně obyčejné, šlupky poměrně rychle připravené a upečené a navíc ze surovin, které všichni máme běžně doma. Jsou to vlastně jen tenounké šlupičky těsta, ochucené částečně zkaramelizovaným cukrem. Přesto, že recept není nic světoborného, musím přiznat, že u nás v rodině jsou šlupky "prudce jedlé a žravé".
Co budeme potřebovat? 90-100 g vody, 1 lžičku cukru na kvásek, 13-15 g čerstvého droždí, 300 g hladké mouky, 50 g oleje, špetku soli a krystalový cukr na válení šlupek
Mohlo by vás zajímat
Jak budeme postupovat? Ve vodě rozmícháme malou lžičku cukru, droždí a lžíci mouky z přichystaného, odváženého množství. Kvásek necháme asi 20 minut probudit a pak vmícháme ostatní suroviny. Výsledkem je pevné, ale tvárné těsto (Pokud je třeba, můžeme po kapkách trošičku vody přidat.) Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme do dlouhého válečku o síle prstu a pak nakrájíme na dílky, celkem na 80–100 kousků. Na vále je zakryjeme utěrkou a necháme hodinu nakynout.
Pracovní plochu posypeme krystalovým cukrem. Do cukru po jednom vkládáme kousky těsta, válečkem v cukru rozválíme na velikost poloviny menší dlaně (cukr bude jen na jedné straně) a na plech je ukládáme cukrovou stranou nahoru. Nějak výrazně nenabudou, můžeme je tak ukládat téměř těsně k sobě, budou potřeba tři plechy.
Než šlupičky na plechu dokynou (asi 20 minut), necháme rozpálit troubu na 220 °C a šlupky postupně upečeme (10 minut).
Drobečky z ošatky
- Při zadělávání těsta je možné, že bude třeba minimum vody po kapkách přidat. Stále ale myslete na to, že výsledné těsto má být poměrně pevné.
- Zkoušela jsem do těsta na vyvalování přidat i trochu skořice - šlupky jsou také dobré, maličko jiné. Ae stejně nám nejvíce chutnají ty nejobyčejnější, ničím neovoněné.
- Karamel rád natahuje vzdušnou vlhkost. Proto budete-li chtít upečené sušenky uchovat ve stejném stavu do druhého dne, je třeba je uložit v obalu, který co nejvíce zamezí přístupu vzduchu, a tím i vlhnutí upečených šlupiček.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
![]()
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře
6. 11. 2022 18:05