Jak na dokonalý vepřový guláš s povidly: Ta švestková mu dodají výbornou chuť i barvu
4. 10. 2022 Vaření
Možná jste si měli možnost připravit vlastní švestková povidla. Jejich místo nemusí být jen v koláči a v buchtách. Teď je krásně můžete využít v guláši. Zjistěte, jak si takový výborný guláš připravit.
Proč si dát guláš
Guláš je v našich končinách jako doma. Jeho základem je pořádná porce cibule nakrájené na kostičky. Dokonce by jí mělo být tolik jako je množství masa, minimální množství by mělo být v poměru 2 díly masa a díl cibule. Guláš nutně nemusí být jen masový, může se jednat o bramborový, zeleninový, ale i třeba houbový guláš. Další významnou roli ve skvělém guláši hraje druh papriky. Pokud máte možnost, sáhněte po maďarské. Ta kvalitní má jasně červenou barvu a plnou chuť (sladkou i pálivou). Guláš s povidly je ideální z masa. Když ho budete chystat z hovězího masa, vsaďte ideálně na kližku. V případě guláše z vepřového masa je skvělá krkovice a můžete ji zkombinovat s vepřovými líčky. Zvolit lze i vepřovou plec.
Mohlo by vás zajímat
Proč dát do guláše povidla
Povidla guláš zahustí, takže není potřeba používat mouku. Někdy se do guláše používá karamel, ale i šípková povidla. Švestková povidla guláši dodají nejen nasládlou chuť, ale také pokrm dobarví. Jak už to u gulášů bývá, nejlepší je, když se rozleží. Tedy alespoň den.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak připravit guláš s povidly
Co budete potřebovat na guláš s povidly? Na guláš si připravte: 1 kg vepřové krkovice a vepřová líčka, 800 g cibule, 5 stroužků česneku (případně víc dle chuti), hrnek švestkových povidel, drcený kmín, papriku, pepř, sůl a sádlo.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do kastrolu dejte velkou lžíci sádla, rozpalte ho a nasypte cibuli, zmírněte oheň a míchejte, dokud nezezlátne. Maso nakrájejte na kostky a přidejte ke zlatavé cibuli. Osolte, pokmínujte a opepřete. Promíchejte a restujte, dokud nebude krásně orestované. Přidejte papriku, promíchněte a hned zalijte vodou, aby nezhořkla. Maso duste doměkka, zhruba hodinu.
Na závěr přidejte švestková povidla, promíchejte a ještě chvíli vařte. Ke guláši se výborně hodí chléb, brambory, houskové i bramborové knedlíky. Výborný je i s bramborovými plackami.
Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více