Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

guláš s povidly
Zdroj: Toprecepty, mika59

Možná jste si měli možnost připravit vlastní švestková povidla. Jejich místo nemusí být jen v koláči a v buchtách. Teď je krásně můžete využít v guláši. Zjistěte, jak si takový výborný guláš připravit.

Proč si dát guláš

Guláš je v našich končinách jako doma. Jeho základem je pořádná porce cibule nakrájené na kostičky. Dokonce by jí mělo být tolik jako je množství masa, minimální množství by mělo být v poměru 2 díly masa a díl cibule. Guláš nutně nemusí být jen masový, může se jednat o bramborový, zeleninový, ale i třeba houbový guláš. Další významnou roli ve skvělém guláši hraje druh papriky. Pokud máte možnost, sáhněte po maďarské. Ta kvalitní má jasně červenou barvu a plnou chuť (sladkou i pálivou). Guláš s povidly je ideální z masa. Když ho budete chystat z hovězího masa, vsaďte ideálně na kližku. V případě guláše z vepřového masa je skvělá krkovice a můžete ji zkombinovat s vepřovými líčky. Zvolit lze i vepřovou plec.

Proč dát do guláše povidla

Povidla guláš zahustí, takže není potřeba používat mouku. Někdy se do guláše používá karamel, ale i šípková povidla. Švestková povidla guláši dodají nejen nasládlou chuť, ale také pokrm dobarví. Jak už to u gulášů bývá, nejlepší je, když se rozleží. Tedy alespoň den.

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Jak připravit guláš s povidly

Co budete potřebovat na guláš s povidly? Na guláš si připravte: 1 kg vepřové krkovice a vepřová líčka, 800 g cibule, 5 stroužků česneku (případně víc dle chuti), hrnek švestkových povidel, drcený kmín, papriku, pepř, sůl a sádlo.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do kastrolu dejte velkou lžíci sádla, rozpalte ho a nasypte cibuli, zmírněte oheň a míchejte, dokud nezezlátne. Maso nakrájejte na kostky a přidejte ke zlatavé cibuli. Osolte, pokmínujte a opepřete. Promíchejte a restujte, dokud nebude krásně orestované. Přidejte papriku, promíchněte a hned zalijte vodou, aby nezhořkla. Maso duste doměkka, zhruba hodinu.

Na závěr přidejte švestková povidla, promíchejte a ještě chvíli vařte. Ke guláši se výborně hodí chléb, brambory, houskové i bramborové knedlíky. Výborný je i s bramborovými plackami

Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz

Recepty k tomuto článku