Šťavnatý jahelník za pár korun: Dobrota podle receptu našich babiček voní skořicí a jablky a chutná božsky
9. 11. 2022 Vaření
Z jáhel rády připravovaly jídla naše babičky. A dobře věděly proč. Jedná se o vyloupaná zrna prosa setého a vy si z nich můžete připravit třeba výborný jáhlový nákyp.
Proč jíst jáhly
Tyto obiloviny vzniklé vyloupnutím zrna prosa jsou plné vitaminů skupiny B. Prospěšné jsou i jako zdroj železa, fostoru, hořčíku a manganu. Protože jsou jáhly výborně stravitelné, hodí se i do jídelníčku malých dětí. Jsou skvělou a snadno upravitelnou přílohou a dobře se kombinují se slanými i sladkými ingrediencemi. Připravit si z nich můžete nejen zavářku do polévky, ale také různé zapékané pokrmy s masem i zeleninou, jahelné placičky, kaši, a také do jáhlový nákyp. Kromě toho, že jsou jáhly snadno stravitelné, jsou i výživné a neobsahují lepek.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit jáhly
Než s nimi začnete pracovat, je důležité jáhly dobře propláchnout. Pak je dejte do jemného sítka, zalijte horkou vodou a nechte okapat. Spaření je pro jáhly důležité. Jinak by totiž byly hořké a mohly by mít i pachuť. Jáhly mají neutrální chuť, obzvlášť, když je spaříte několikrát (alespoň 2x). Pro někoho nemusí být chuťově ideální, pak je může zkombinovat s kuskusem, případně rýží. A právě ve způsobu vaření si je příprava podobná s rýží. Kdo má rád rýžový nákyp, tomu bude nejspíš chutnat i ten jáhlový.
Jak připravit jáhlový nákyp neboli jáhelník
Na přípravu jáhelníku budete potřebovat 300 g jáhel, 1 l mléka, trochu másla, 2 vejce, cukr dle chuti, okapané ovoce z kompotu, případně hrst rozinek a sůl. Jak na to? Připravte si spařené jáhly tím, že je několikrát spaříte vroucí vodou. V kastrolu přiveďte k varu mléko a osolte ho. Hotové jáhly nasypte do vroucího mléka a vařte za stálého míchání, dokud nejsou jáhly téměř měkké. Přidejte cukr, zamíchejte a přikryjte hrnec poklicí. Nechte dojít. Vznikne kaše. Přidejte do ní kousek másla a nechte trochu vychladnout.
Troubu předehřejte na 180°C. Zatím si připravte zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Do vlažné kaše zapracujte žloutky a nakonec sníh. Připravte si zapékací mísu, dejte do ní část kaše, pak vrstvu ovoce a navrch zase jáhlovou část. Povrch uhlaďte a vložte do předehřáté trouby. Pečte dozlatova, trvá to zhruba 45 minut. Můžete si připravit také jáhelník plný voňavých ingrediencí, jako je med, skořice, nebo oříšky.
Jak podávat jáhelník
Jáhelník s ovocem je dobrý sám o sobě. Můžete ho ale ještě „vyšperkovat“ tím, že ho na talíři ozdobíte lžicí zakysané smetany. Můžete ho ale také pocukrovat nebo polít javorovým sirupem. Připravte si voňavý jáhelník s jablky, vonící vanilkou, citronem a skořicí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jáhly dříve sloužily jako surovina pro výrobu kořalky. Lepší jsou ale v kaši, polévce nebo v jahelníku!
Jakou štólu si letos upečete? Zkusíte klasickou z kynutého těsta nebo tvarohovou?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 17 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Štědrovečerní menu: Inspirujte se výběrem receptů na kapra, polévku i bramborový salát
Nejlepší kaše pro děti: Rýžová, jáhlová, kukuřičná a další. Kdy s nimi začít a jak je správně uvařit?