Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

cmunda po kaplicku
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Cmunda po kaplicku je pokrmem, který se zrodil ve druhé polovině 20. století. V hospodách patřil mezi hity. Jedná se o verzi bramboráku s uzeným masem a připravit si jej můžete snadno i doma.


Kde se vzala cmunda po kaplicku

Cmunda po kaplicku je jídlem, o kterém se traduje, že ho šéfkuchař Oto Kořínek z jedné kaplické restaurace připravil jen tak narychlo. Snažil se totiž zavděčit příchozím strávníkům, pro které neměl už po zavírací době jídlo. A tak vymyslel něco, co zachutnalo, a nakonec i nadchlo několik generací. Nyní se pokrm dostal i do nového knižního titulu Naše chalupářská kuchařka. 

Co je cmunda po kaplicku

Cmunda je starší, hlavně jihočeský název pro bramborák, který patří mezi naše tradiční jídla. Po celé republice má nespočet variant. Jednou z nich je právě cmunda po kaplicku. V tomto případě se tedy jedná o bramborák s uzeným masem a kysaným zelím. Dnes už se nepřipravuje pouze v hostincích, kde ho často vytlačují modernější jídla (protože často nebývá vařen poctivě), ale přichystejte si ho doma.

Z čeho připravit kaplickou cmundu

Když si na kaplické cmundě dáte záležet, získáte dobrotu. Kromě bramboráku do jídla patří plátek uzené krkovice, můžete ale sáhnout i po uzené pečeni (není tolik prorostlá), zvolit můžete i uzená krůtí prsa. Maso nemusí být vždy v plátku, nakrájejte ho třeba na kostičky. Nakonec v jídle nesmí chybět upravené zelí. Jakou variantu použijete, záleží na vás

Jak se dělá cmunda po kaplicku

Na přípravu budete potřebovat: 1 kg brambor, 4 plátky uzeného masa, hladkou mouku dle potřeby, 5 stroužků česneku (dle chuti), 100 ml mléka, 3 vejce, drcený kmín, pepř, majoránku, sůl a olej na smažení. Na zelí: 600 g kysaného zelí, kmín, ocet, případně cukr na dochucení a sůl.

Jak na to? Nejdříve si připravte bramboráky. Brambory očistěte, oloupejte a nastrouhejte do mísy najemno. Nechte je odstát zhruba 5-10 minut, pak z nich vymačkejte vodu a slijte ji. Nebudete muset přidávat tolik mouky. Trochu nastrouhaných brambor dejte bokem na budoucí zahuštění zelí.

K bramborám přidejte očištěný a prolisovaný česnek, pepř, kmín, majoránku a sůl, přidejte mléko (aby brambory nehnědly) a zasypte moukou podle potřeby. Vše dobře propojte. Uzené maso krátce opečte na pánvi, získá lepší chuť. Kysané zelí propláchněte vodou (pokud je kupované) a dejte do hrnce vařit s troškou vody, přidejte brambory na zahuštění, dochuťte případně octem, kmínem a cukrem.

Nakonec dokončete bramboráky tak, že je usmažíte na pánvi nebo je připravte v troubě. Hotový bramborák dejte na talíř. Do jeho poloviny naskládejte zelí, položte plátek nebo kousky uzeného masa a přehněte přes něj druhou polovinu bramboráku.

Připravte si cmundu po kaplicku ve variantě, která se objevila v kuchařce Naše chalupářská kuchařka.

Náš tip: Připravte si cmundu po kaplicku podle tohoto videoreceptu:

Zdroje informací:
Naše chalupářská kuchařka
tn.nova.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Mizera Mizera

12. 11. 2022 12:41

klukodvody: hnidopich;-)

klukodvody klukodvody

11. 11. 2022 14:04

Tohle není Cmunda po kaplicku. Suroviny a vše perfektní. Jen to uzené maso se vkládá do dvou bramboráků.

Přidat komentář

Přečtěte si