Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahušťování polévek, omáček a zeleninových jídel: Z více možností si vybere úplně každý
Zdroj: Toprecepty

Zahušťováním polévek nebo omáček se rozumí proces, kdy do tekutiny přimícháme složku, která zajistí, že se omáčka nevpije do knedlíků a polévka bude hustá a vydatná. S některými z nich vás seznámíme.

Čím vším se dá zahustit polévka, omáčka nebo dušená zelenina? V podstatě vším, co udělá jídlo hustší a přitom výrazně neovlivní výslednou chuť pokrmu. Je nutné rozlišovat, jaké jídlo chceme zahustit a nemíchat např. do sladkých jídel slané složky.

Jaké jsou možnosti zahušťování

Je jich mnoho, ale my vás seznámíme s těmi nejpoužívanějšími:

  1. Amerika - záklechtka - hladká mouka, rozmíchaná ve vodě.
  2. Jíška - zásmažka - hladká mouka, osmažená na másle a zalitá studenou vodou.
  3. Bešamel z hladké mouky, osmahnuté na másle a zalité mlékem.
  4. Francouzské máslo - hladká mouka, vhnětená do másla.
  5. Starší chléb - tvrdý chléb, nastrouhaný najemno - hodí se do gulášů.
  6. Brambory, nastrouhané najemno nebo rozvařené a rozmíchané.
  7. Škrob nebo voda po vaření brambor - hodí se do asijských jídel.
  8. Luštěniny - rozmixované po uvaření nebo propasírované přes síto.
  9. Zelenina - vařená, propasírovaná sítem nebo rozmixovaná najemno.
  10. Instantní kaše - rozmíchají se ve vodě nebo v mléce a vaří se jednu minutu (bramborová, pohanková, kukuřičná).

Guláše by se nikdy neměly zahušťovat moukou - pouze cibulí, popřípadě jemně nastrouhaným tvrdým chlebem. Recept na vynikající jelení guláš vám přinášíme v našem videu:

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky