Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí majonéza z vařených vajec vylepší pomazánky i sváteční bramborový salát. Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník
Zdroj: Toprecepty

Pomalu se blíží čas vánočních svátků, bramborových salátů, obložených chlebíčků a dalších pochutin, při jejichž přípravě se neobejdeme bez majonézy. Pokud si připravujete raději domácí, možná máte obavy z použití syrových vajec a případných zažívacích problémů. Máme řešení… zkuste tu z vajíček vařených.


Majonéza vylepší salát i pomazánku

Patříte k těm lidem, kteří si majonézu nebo tatarku dávají skoro na vše? Na této lahodné krémové omáčce si pochutnáváme již pěknou řádku let, dokonce i několik staletí. Vánoční bramborový salát si bez ní většina lidí nedokáže představit, stejně jako další lahůdkové saláty a pomazánky, je základem mnoha dipů, salátových dresinků a omáček, použít ji ovšem můžete i do těsta na bábovku nebo na koláče. Samotná výborně doplní sendviče, pečené maso nebo třeba pokrmy z mořských plodů. Když se smíchá s kyselými okurkami a cibulí, stává se z ní omáčka tatarská, bez níž se neobejdou hranolky, oblíbený smažák nebo třeba roastbeef.

Nejlepší majonéza je domácí

Majonézu sice koupíte v každém obchodě, a i když už se dají sehnat kvalitní majonézy opravdu připravené z vajíček, té domácí se stejně nemohou vyrovnat. Už jen proto, že si tu svou vlastní dochutíte přesně podle toho, jak to máte rádi. Na její přípravu vám navíc stačí jen pár základních ingrediencí, které má každý doma – vejce, olej, citronová šťáva a sůl a pepř. Přestože je na první pohled příprava majonézy poměrně snadná, může se u toho leccos pokazit. Důležité je hlavně všechny ingredience pořádně vyšlehat metličkou, aby byla majonéza krásně hustá a hladká. Pokud nebudete pořádně šlehat nebo třeba použijete příliš studená vajíčka, snadno se vám omáčka může srazit.

Jak na dokonalou majonézu?

Nyní najdete všude spoustu tipů a vychytávek, jak případným problémům při přípravě majonézy předejít. Pokud ale i tak řešíte strach z případné salmonelózy, která hrozí při použitá syrových vajec z neznámého a neověřeného zdroje, můžete si snadno udělat majonézu i z vajíček předem uvařených natvrdo. Chutná jako ta klasická, není v ní ale tolik tuku a nehrozí vám z ní žádné zdravotní potíže. Navíc v jejím případě odpadá problém se šleháním a i riziko sražení omáčky.  Majonézu z vařených vajec si můžete udělat do zásoby, v lednici vám vydrží až dva týdny.

Recept na majonézu z vařených vajíček

Příprava majonézy z vařených vajíček je rychlá a jednoduchá, jediné, co potřebujete je výkonný mixér nebo ponorný mixér. A jak takovou majonézu připravíte?

Budete potřebovat: 4 vejce uvařená natvrdo a vychladlá, trochu mléka nebo hustého bílého jogurtu, 2 lžičky dijonské nebo plnotučné hořčice, 2 lžičky octa (jablečného, bílého vinného nebo kvasného), sůl a pepř, špetku cukru, asi 2 lžíce oleje (nejlepší je nějaký chuťově neutrální – nejlépe slunečnicový, použít se dá ale i výraznější olivový).

Postup: Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Pak je nasekejte na menší kusy a vložte do mixéru. Přilijte mléko či jogurt, ocet a hořčici. Mléko přilévejte postupně, ať nemáte majonézu příliš řídkou. Osolte, opepřete a oslaďte. Vše důkladně rozmixujte na velmi jemnou pastu. Za stálého mixování přilévejte postupně olej, až získáte požadovanou konzistenci. Hotovou majonézu skladujte v lednici.

Náš tip: Pokud budete chtít z majonézy tatarku, nakrájejte do ní nadrobno cibuli a kyselou okurku. Výborně ji rovněž dochutí najemno nasekané kapary. Promíchejte.

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

borovec borovec

16. 4. 2023 11:23

Poslala jsem stránku dcerám, vyzkouším , ER

Rokos

14. 12. 2022 09:20

Tak majonezu z varenych vajec bych se chtel skutecne naucit, prosim o recept.
Mockrat dekuji Patrik.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat