Ideální předkrm nejen na Štědrý den? Skvělé chuťovky s ančovičkami, pečenou paprikou i červenou řepou přijdou vhod
22. 12. 2022 Vaření
Když chcete slavit, nejspíš u toho nechybí občerstvení na jedno až tři kousnutí. Chuťovky jsou skvělou možností, jak pohostit návštěvu. Inspirujte se rychlými dobrotami profesionálního šéfkuchaře.
Oblíbené chuťovky
Mezi oblíbené chuťovky patří různé kanapky a jednohubky. Kanapky jsou menší než chlebíčky a k jejich přípravě se používají nejrůznější druhy pečiva. To často bývá i lehce opečené. Může se jednat ale také o košíčky z listového těsta. Jednohubky jsou ještě menší. Jak název naznačuje, velikost odpovídá zhruba jednomu soustu. Aby se zdobení na jednohubky vešlo, není tak bohaté jako v případě chlebíčků. Často se využívají různá napichovátka a párátka, která suroviny drží při sobě a usnadňují konzumaci.
Mohlo by vás zajímat
Švestky ve slanině
Také toto je jednou z variant chuťovek. Sušená švestka nebo datle zabalená do slaniny a upečená v troubě. Na 1 kus budete potřebovat: 1 sušenou švestku, trochu červeného vína na namočení švestky, 1 oloupanou mandli a plátek slaniny.
Jak na to? Potřebný počet švestek můžete dát přes noc namočit do červeného vína, ale není to nezbytně nutné. Mandle dejte do horké vody a odstraňte z nich slupku. Mandli vždy pak dejte do švestky místo pecky a švestku obalte plátkem slaniny. Vše propíchněte párátkem a upečte v troubě na plechu pokrytém pečicím papírem. Skvěle chutnají i studené.
Další tipy na chuťovky jsme získali od Michala Suchánka, šéfkuchaře v La Lorraine Bakery Group.
Chuťovky z kornbagety s pečenou paprikou
Oblíbené bývají pikantní chuťovky. Právě taková je i tato varianta. Vyniká v ní kromě ajvaru i voňavá pečená paprika a okurčička cornichon. Okurka cornichon (francouzsky okurka nakládačka) je obyčejná nakládačka, sklizená ale dříve, než stihne dozrát. Má velikost menší než 5 cm.
Na 10 kusů potřebujete: 1 kornbagetu, 2 lžíce pomazánkového másla, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/2 lžičky majonézy, 1/2 lžíce ajvaru, 1 ks pečené papriky, 5 plátků parmské šunky a 10 ks nakládaných okurek cornichony.
Jak na to? Kornbagetu nakrájejte na kolečka silná 1,5–2 cm. Pomazánkové máslo smíchejte s dijonskou hořčicí, majonézou a ajvarem a pomocí cukrářského sáčku, případně nože dejte na jednotlivá kolečka Kornbagety. Přidejte kousek pečené oloupané papriky, půlku plátku parmské šunky a párátkem připíchněte okurku cornichony.
TIP: Do pomazánky můžeme přidat jakoukoli variantu ajvaru, ostrou nebo jemnou.
Chuťovky z bagety s kvasem s roládkou z červené řepy, kozího sýru a kaparů
Červená řepa se hodí jako příloha, do polévky, ale směle ji můžete dát i na chuťovku. Dohromady s kozím sýrem a rukolovým pestem vytváří zajímavou kombinaci.
10 kusů potřebujete: 1 bagetu s kvasem, 1 ks větší pečené červené řepy, 3 lžíce měkkého kozího sýru, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžíci kaparů a 1 lžíci rukolového pesta.
Jak na to? Upečenou řepu nastrouhejte na tenké plátky, které rozložte na potravinářskou fólii tak, aby se lehce překrývaly. Potřete je směsí kozího sýru, olivového oleje a nasekaných kaparů. Zarolujte (roládka by neměla mít v průměru více než 5 cm) a nechte odpočinout v lednici. Bagetu s kvasem nakrájejte na kolečka silná 1,5–2 cm, pomažte ji rukolovým pestem. Roládku nakrájejte na menší kolečka, a ta pak přidejte kolmo (jako na úvodním obrázku) na pesto.
TIP: Dozdobte lístkem rukoly, pečenými mandlemi, nebo praženou pistáciovou drtí.
Zdroj informací:
La Lorraine Bakery Group
https://vikend.hn.cz
https://cs.wikipedia.org
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Španělské chuťovky tapas měly původně chránit víno před hmyzem. Dnes jsou běžnou nabídkou restaurací
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 49 minutami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 22 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Přečtěte si Zobrazit více
5 potravin s chutí umami: Ančovičky vylepší guláš, parmazán polévku a sójovka marinádu na maso
Tajemství dokonalého ajvaru: Na přípravu stačí jen 4 suroviny, ale jedna je zásadní
Pečeme s Ivou: Černé rohlíčky jsou maličká sladká chuťovka, kterou připravíte do hodiny. Uvnitř vláčné, nahoře křupavé chutnají skvěle