Irský koláč

evosheek Kuchař: evosheek

Doba přípravy: 60 minut 4 porce Moučníky , Ostatní 0 názorů

Suroviny

Křehké těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
50 g krupicového cukru
1 vejce
Náplň:
200 g rozinek,
100 ml whiskey
250 g přírodního krupicového cukru
1,5 kg jablek
kousek másla
1 svitek skořice
1 vejce
trochu mléka
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V robotu promícháme mouku a máslo. Přidáme cukr, 2 vejce a prošleháme, aby se vše spojilo. Vyklopíme, vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do fólie a dáme odpočinout do chladu.

  2. Rozinky povaříme spolu s polovinou whisky. Vmícháme lžičku cukru, odstavíme a dáme stranou.

  3. Oloupaná jablka nakrájíme na měsíčky a v rozpuštěném másle je s polovinou cukru, skořicí a zbytkem whisky povaříme 3-4 minuty, pak vsypeme do cedníku, aby vykapala přebytečná šťáva.

  4. Šťávu pak smícháme s rozšlehaným vejcem a mlékem. Tuto směs použijeme k potírání koláče.

  5. Troubu předehřejeme na 160°C.

  6. Koláčovou formu o průměru 28 cm vyložíme vyváleným těstem. Dno propícháme vidličkou a předpékáme asi 10 minut. Pak korpus potřeme směsí vejce a šťávy z jablek a vrátíme opět na 5 minut do trouby.

  7. Necháme vychladnout, naplníme jablky a okapanými rozinkami i se sirupem.

  8. Posypeme zbytkem cukru. Teplotu zvýšíme na 180°C a pečeme 20 minut, až vršek moučníku zezlátne. Podáváme se šlehačkou s whisky a rozinkami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Irský koláč

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: irský koláč irsky dezert krupicový svítek irsky jablkovy kolac irský koláč l irské koláče koláč sv patrika irsko recepty recept na irský recept na irský ovocný irske moučniky irský ovocný koláč irský koláč kolac irsky whiskey kolac recepty irsky kolac recept recept na irsky kolac