Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Zdroj: Toprecepty

Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného ovoce a oříšků patří do tradičního repertoáru cukroví v mnoha rodinách. Marokánky jsou navíc poměrně jednoduché na přípravu a pokud to nepřeženete s přidaným cukrem, jsou vlastně i poměrně zdravé.

Placičky původem z Maroka

Ačkoli se marokánky často připravují i na Vánoce, nejde jen o tradiční vánoční pečivo. Tyto sladké placičky přelité čokoládou seženete ve větším provedení v cukrárnách po celý rok. Sladkost, která byla vzorem pro vznik marokánek, ostatně ani s vánočními svátky nesouvisela. Usuzuje se, že marokánky byly inspirovány marockou cukrovinkou ve tvaru kuliček mahjoun, jež se připravuje z podobných ingrediencí, jen ovoce se přidává spíš sušené, hlavně datle, a obyčejné oříšky nahrazují třeba pistácie. Navíc ovoce a oříšky v mahjoun doplňují i různé druhy koření. Kdysi se do nich v Maroku přidával i hašiš, ten samozřejmě v českých marokánkách chybí. Ne nadarmo ale jejich originální název zní Moroccan hash jam.

Marokánky nebo florentýnky?

I když se usuzuje, že předobrazem našich marokánek bylo právě marocké cukroví, možná to byly i podobné placičky, které naopak pocházejí z italské Florencie. Ty naopak vznikly ze sušenek biscotti s ovocem a oříšky, jež původně obsahovaly mnohem víc mouky jako klasické sušenky, protože ale mouka byla drahá, postupně ji začalo nahrazovat ovoce a oříšky, které naopak byly v minulosti levnější. U nás jim říkáme florentýnky, spousta lidí ale florentýnky a marokánky zaměňuje a často mezi nimi ani žádný velký rozdíl není.

Marokánky mohou mít mnoho variant

I když marokánky dnes vypadají úplně jinak, vzaly si z původního cukroví aspoň základní ingredience. Na marokánkách je úžasné hlavně to, že se dají udělat v mnoha verzích a záleží jen na vás, co vám chutná nebo co najdete doma v zásobách. Marokánky jsou ideálním cukrovím, do kterého využijete zbylé ingredience z předchozího pečení. Ovoce je v nich obvykle kandované, pokud je ale na vás příliš sladké, klidně je můžete nahradit i sušenými rozinkami, datlemi, fíky nebo třeba brusinkami. Pokud nebude ovoce doslazované, vznikne vám dobrota, kterou budete moct mlsat téměř bez výčitek. Cukr pak snadno nahradíte medem nebo nějakým zdravějším sladidlem, jako je třeba datlový sirup.

Jaké oříšky do marokánek?

Marokánky jsou specifické také tím, že se do nich nedává moc mouky. Čím méně ji použijete, tím budou marokánky měkčí a vláčnější. Stejně jako s ovocem můžete v marokánkách experimentovat s oříšky. U nás se do nich nejčastěji přidávají arašídy, stejně tak dobré jsou i kešu nebo mandle. Velmi pěkně se na cukroví vyjímají zelené nasekané pistácie. Jimi můžete placičky posypat poté, co je přelijete čokoládovou polevou. I tu můžete obměňovat. Na marokánky se používá nejčastěji hořká čokoláda, jemnější budou s mléčnou, ale klidně můžete vyzkoušet i bílou.

Rychlé a snadné cukroví

Příprava marokánek je snadná, nemusíte nic válet ani vykrajovat. Stačí jen zahřát mléko s cukrem a moukou a směs povařit do zhoustnutí. Poté se do ní přidají nasekané ovoce a oříšky, případně i vanilka a z tuhé hmoty se tvoří na plech vyložený pečicím papírem malé hromádky. Ty se během pobytu v troubě roztečou do podoby placiček. Jen pozor, aby těsto nebylo řídké až příliš, aby se vám marokánky neslily do jedné velké placky. Marokánky budou mnohem lahodnější, když mléko nahradíte smetanou.

Tradiční recept na marokánky

Předností marokánek je, že nepotřebují dlouhý čas na rozležení, proto se do nich klidně můžete pustit ještě teď. Třeba podle starého ověřeného receptu babičky Elišky.

Budete potřebovat: 250 ml šlehačky, 80 g pískového cukru, 20-30 g polohrubé mouky, 80 g nahrubo nasekaných oříšků a 80 g kandovaného ovoce (případně rozinek nebo nasekané čokolády).

Postup: Šlehačku, cukr a mouku dejte do hrnce přiveďte k varu, přidejte oříšky a kandované ovoce a chvíli povařte. Odstavte, nechte vychladnout a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte lžičkou malé hromádky. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova. Hotové marokánky namočte do čokoládové polevy a nechte zaschnout.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více