Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Anglické rohlíky nebo řezy? Chuť stejná, ale tvarování snazší, a před rodinou i návštěvou se s nimi vytáhnete!
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Myslím, že se nenajde nikdo z nás, kdo by neznal voňavé anglické rohlíky. Není nutné si je pouze kupovat, velmi snadno si je upečeme doma. Tyhle velké, jednodušeji tvarované "angličáky" podáváme na stůl šikmo překrojené napůl. Chutnají teplé i studené.

Když pekařka promluví...

Moje mladší sestra Sylva peče také moc ráda a občas mě překvapí nějakou drobností nebo vychytávkou, kterou ráda zařadím do svého pečení. Tak jsem s úspěchem vyzkoušela tohle její pečivo, které tvaruje místo klasických anglických rohlíků. Nejen, že je méně pracné a rychleji připravené na plechu, ale hlavní důvod tohoto tvaru je ten, že z takových "angličáků" slanina ani sýr při kynutí a pečení nesjedou mimo těsto, jak se to u klasicky tvarovaných anglických rohlíků stává často.

Co budeme potřebovat? Na těsto: 260 g vody, 50 g změklého sádla, 1/2 rozšlehaného vejce (druhá polovina zbyde na potření před pečením), 1 lžička grilovacího koření (můžete vynechat), 1,5 rovné lžičky soli (7-8 g), 450 g hladké mouky, 50 g pšeničné celozrnné mouky, 10-12 g čerstvého droždí

Na obložení: zbytek vejce na potření, plátky anglické slaniny, strouhaný tvrdý sýr

Jak budeme postupovat? V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí s cukrem a necháme 15 minut stát. K drožďové vodě přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme a necháme asi 30-45 minut kynout.

Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na 6 dílů, ze kterých uděláme 6 bulek. Necháme je asi 10 minut odpočinout. Všechny bulky pak vytvarujeme jakoby do „baget“ a všech šest uložíme vedle sebe na plech s pečícím papírem. Tyhle bagetky jsou dlouhé akorát na šířku plechu (tzn. ten kratší rozměr plechu), proto se na něj vejdou hezky vedle sebe tak, že mezi nimi ještě zbude dost volného místa.

Po 10 minutách všechny „bagety“ tlakem dlaně roztlačíme na sílu tenčího prstu, a tím z nich uděláme vyšší placky, které ochutíme jako každé jiné anglické rohlíky. Potřeme je zbytkem vejce, poklademe plátky slaniny a posypeme strouhaným sýrem. Pak už je jen krátce (cca 15 minut) necháme dokynout a vložíme upéct do rozehřáté trouby (210 °C / 20-25 minut).

Drobečky z ošatky

  • Tohle pečivo můžete pod slaninou a sýrem posypat špetkou oblíbeného koření, ale i zde myslete na to, že méně je někdy více.
  • Chutě by se neměly přebíjet. Také je nutné pamatovat na to, že jsou sýr i slanina slané..
  • Na stůl je podáváme šikmo překrojené napůl. Návštěvě se budou lépe jíst kratší, šikmo uříznuté dílky (jako třeba krájený štrúdl) - i na talíři tyhle řezy moc pěkně vypadají.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více