Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Manželka britského krále Camilla miluje mražený koláč a k večeři si dává tyhle pečené fazole na toastu
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/The Big Lunch CC BY-SA 2.0, a Wikimedia Commons/Phil and Pam Gradwell, CC BY 2.0

Dalo by se předpokládat, že s armádou osobních kuchařů po ruce si královna Camilla užívá bezstarostné stolování těch nejvybranějších a nejluxusnějších pokrmů. Skutečnost je však úplně jiná.

Rozhovor syna s matkou

Tom Parker-Bowles, syn Camilly z prvního manželství, je v Británii známý gastronomický publicista. Ten před několika měsíci vyzpovídal svou matku pro časopis You. Manželka britského krále řekla, že k jídlu má „volný vztah“. Camilla hovořila o své mamince Rosalind Shandové, která prý na rozdíl od ní byla vynikající kuchařka.

Léto rodina trávila na italském ostrově Ischia, kde si všichni užívali dlouhé obědy a večeře z čerstvých ryb a těstovin. Od té doby má Camilla celoživotní lásku k italské kuchyni.

Vzpomněla, že v době jejího mládí, tedy v 60. letech, nebyl v Londýně takový výběr restaurací jako nyní. Do restaurací Camilla moc nechodí, protože jí vadí hluk. Restaurace jsou ale jednou z možností, jak se rychle potkat se svými dětmi. „Oni vybírají restaurace, já platím,“ podotkla.

Chovala slepice

V rozhovoru zdůraznila, že vždycky pro své děti (Tom a Laura) vařila. Netají se tím, že není nijak excelentní kuchařka a že nevaří podle receptů. Údajně by její kuchařské katastrofy vydaly na celou knihu.

K vaření přistupuje pragmaticky – nemá ráda nic složitého. „Moje vaření je  bylo vždy postavené na dobrých surovinách,“ zdůraznila Camilla. „Měli jsme menší zahradu a chovali slepice kvůli čerstvým vajíčkům. Takže jsme vlastně jedli sezónně ještě předtím, než se to stalo módou.“  

V mrazáku má zeleninu

Dnes si Camilla může dopřávat jídlo v těch nejvybranějších restaurací nebo luxus osobního kuchaře, ale raději si vaří sama. Preferuje jednoduchá jídla a v mrazáku má po celý rok zeleninu ze zahrádky, kterou pěstují společně s manželem, králem Karlem III. Ze zahrady má také chřest, který má ráda se spoustou másla.

Proto možná překvapí, že Camilla si občas koupí mražený kuřecí koláči Findus, protože jí chutná a je rychle připravený.

Vůně fish and chips

Neodolá tradičnímu britskému pokrmu fish and chips. „Čerstvě usmažená ryba s hranolky, zabalená v papíru. Ta vůně!“ rozplývala se. Novináři ji dokonce vyfotili, jak toto jídlo jí zcela nekrálovsky z papíru a rukou.

Královská choť prozradila, že nemá ráda papriku, a to ani čerstvou, ani tepelně upravenou. Vyhýbá se chilli a česneku a kromě velmi dobrých jater nevyhledává droby.

Fazole na toustu

Mezi její neoblíbenější večeře patří pečené fazole na toustu. A pokud si může vybrat, zvolí fazole Heinz. Zapečené fazole si můžete připravit i doma, budete potřebovat:

  • 300 g bílých fazolí
  • 200 g slaniny
  • 1 plechovka pasírovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • sůl, cukr, pepř

A jak na to? Fazole namočte přes noc ve vodě. Druhý den je sceďte, dejte do čisté vody a uvařte doměkka (nesmí se úplně rozpadat). Mrkev oloupejte a nakrájejte spolu s celerem na drobné kostičky. Cibuli s česnekem oloupejte a nasekejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na nudličky.

V kastrolu rozehřejte olej, přidejte slaninu a krátce orestujte. Přidejte cibuli s česnekem a nechte zesklovatět. Vmíchejte celer a mrkev, osolte, ztlumte plamen a restujte asi 5 až 10 minut do změknutí. Vmíchejte kečup, ocet, drcená rajčata a přiveďte k varu. Podle potřeby ještě případně dochuťte cukrem, solí a pepřem.

Nasypte do směsi uvařené scezené fazole, promíchejte a dejte do trouby rozehřáté na 180 °C. Za občasného promíchání zapečte. Hotové jsou tehdy, když zhoustnou. 

Podávejte na opečeném toustovém chlebu.

Zdroje informací: you.co.uk a goodto.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie