Královské chutě: Hraběnka Sofie jí zdravě, miluje středomořskou stravu, ale těmhle cupcakes neodolá
22. 10. 2022 Historie a zajímavosti
Spolu s manželem princem Edvardem patří mezi nenápadné, ale pracovité členy britské královské rodiny. Se svou tchyní královnou Alžbětou II. měla hraběnka Sofie z Wessexu mimořádný vztah. Jako jediná snacha ji směla oslovovat „mami“.
Hraběnka u sporáku
Tato půvabná dáma, která žije s manželem a dětmi Louisou a Jamesem v rodinném sídle v Bagshot Park, nemá problém postavit se ke sporáku. To dokazují různé akce, kde se klidně pustí do vaření těstovin nebo se učí připravovat čapátí (chapati). Během covidové pandemie se hraběnka z Wessexu zapojila do přípravy jídla pro pracovníky NHS (National Health Service – Národní zdravotní služba ve Velké Británii). A novináři ji také zachytili, když Sophie zdobila sušenky v dětském hospici Christopher's.
Mohlo by vás zajímat
Den začíná se smoothie
Hraběnka Sofie je vyznavačkou zdravého životního stylu. Kromě toho, že jezdí na koni a pravidelně cvičí, preferuje vyváženou a zdravou stravu.
Co hraběnka Sophie snídá? Den začíná hrnkem horké vody s citronem nebo zdravým smoothies k snídani. Před několika lety proběhla tiskem fotografie, na které si Sophie pochutnává na koktejlu z borůvek. K hraběnčině snídani patří také ovesná kaše.
Ryby a grilování
V létě si celá rodina ráda dopřává k obědu i večeři lehčí pikniková jídla a barbecue. A grilování je jako ve většině rodin doménou prince Edvarda. „Je velmi dobrý v přípravě jídel na grilu a děti to milují“, nechala se podle webu hellomagazine.com slyšet Sofie. „Bere syna na ryby, hodně jezdí s dcerou na koni, jako otec se velmi angažuje."
Protože princ Edvard je vášnivý rybář, určitě při grilování nechybí ani makrely. Podle našeho videreceptu je můžete vyzkoušet:
Středomořský jídelníček
Sofie má v oblibě středomořskou stravu, tedy ryby, zeleninu a ovoce. Pokud si může vybrat, dává přednost kuřecímu masu před jiným. Alkoholu se vyhýbá a pije ho jen výjimečně. Hraběnka moc nemusí chleba ani pečivo a nejí smažená jídla a pudinky.
Přestože oba manželé rádi vaří – a jak se zdá, asi dobře, využívají doma služeb kuchaře. Zrovna nedávno prostřednictvím inzerátu na oficiálním webu královské rodiny hledali šéfkuchaře, který bude zodpovědný za plánování, přípravu a vaření denních jídel a který bude doplňovat zásoby potravin a vybavení kuchyně. V téhle sympatické rodině se mu bude určitě líbit!
Voňavé cupcakes s domácím karamelem
I Sofie občas poruší svá přísná pravidla a zamlsá si. Má ráda marshmallow a cupcakes. Výborné jsou napříklady ty s karamelem, budete na ně potřebovat:
- 250 g změklého másla
- 250 g cukru krystal
- 4 vejce
- 350 g hladké mouky
- ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
- 250 ml polotučného mléka
- 250 ml smetany na šlehání na ozdobu
na karamel
- 25 g másla
- 80 g cukru krystal (tj. 3 vrchovaté polévkové lžíce)
- 125 ml sladké smetany na vaření (12ti procentní)
A jak na to? Cukr nasypte na pánev nebo do hrnce se silným dnem, pomocí vařečky jej rovnoměrně rozprostřete a pokropte vodou tak, aby byl všechen mokrý, ale „neplaval“. Na mírném ohni nechte cukr rozpustit. Do procesu nijak nezasahujte, ani nemíchejte. Postupně se cukr s vodou spojí do hustého čirého sirupu, který bude krásně probublávat. Nejdřív ve větších bublinách, ty se pak začnou zmenšovat, až zmizí úplně a rozvařený cukr začne zlátnout. V tu chvílí karamel odstavte z ohně a vmíchejte máslo, až se postupně hustý sirup s máslem spojí. Do karamelu přilijte smetanu a dejte znovu zahřát. Míchejte, dokud nevznikne hustší hladká omáčka. Nechte zcela vychladnout.
Mezitím předehřejte troubu na 160 °C. Dejte máslo a cukr do mísy a šlehejte, dokud směs nezesvětlá. Pak důkladně zašlehejte vejce a do směsi zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec nalijte mléko a vmíchejte. Rozdělte směs do dvou plechů na muffiny po 12 jamkách vyložených papírovými košíčky. Pečte 15–20 minut.
Ozdobte čerstvě připravenou šlehačkou a zakapejte karamelem.
Zdroje informací: hellomagazine.com, express.trem.media
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory. Tohle je její oblíbený recept
Dá se nahradit nebo ubrat drahý cukr při pečení? Cukrář Josef Maršálek má řešení, které může využít každý
Královské chutě: Princezna Anna miluje přezrálé banány a bažanty se šlehačkou. Tohle je její recept
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 7 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 7 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 8 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Tajemství štíhlé postavy vévodkyně Kate: Hodně pije vodu, má ráda olivy a tenhle osvěžující melounový salát
Královské chutě: Princezna Diana milovala „bread pudding“. Víte, kterému českému jídlu se podobá?
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol