Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Hraběnka Sofie jí zdravě, miluje středomořskou stravu, ale těmhle cupcakes neodolá
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Royal Navy , OGL 3, a Toprecepty.cz, Maja Motti

Spolu s manželem princem Edvardem patří mezi nenápadné, ale pracovité členy britské královské rodiny. Se svou tchyní královnou Alžbětou II. měla hraběnka Sofie z Wessexu mimořádný vztah. Jako jediná snacha ji směla oslovovat „mami“.  

Hraběnka u sporáku

Tato půvabná dáma, která žije s manželem a dětmi Louisou  a Jamesem v rodinném sídle v Bagshot Park, nemá problém postavit se ke sporáku. To dokazují různé akce, kde se klidně pustí do vaření těstovin nebo se učí připravovat čapátí (chapati). Během covidové pandemie se hraběnka z Wessexu zapojila do přípravy jídla pro pracovníky NHS (National Health Service – Národní zdravotní služba ve  Velké Británii). A novináři ji také zachytili, když Sophie zdobila sušenky v dětském hospici Christopher's.

Den začíná se smoothie

Hraběnka Sofie je vyznavačkou zdravého životního stylu. Kromě toho, že jezdí na koni a pravidelně cvičí, preferuje vyváženou a zdravou stravu.

Co hraběnka Sophie snídá? Den začíná hrnkem horké vody s citronem nebo zdravým smoothies k snídani. Před několika lety proběhla tiskem fotografie, na které si Sophie pochutnává na koktejlu z borůvek. K hraběnčině snídani patří také ovesná kaše.

Ryby a grilování

V létě si celá rodina ráda dopřává k obědu i večeři lehčí pikniková jídla a barbecue. A grilování je jako ve většině rodin doménou prince Edvarda. „Je velmi dobrý v přípravě jídel na grilu a děti to milují“, nechala se podle webu hellomagazine.com slyšet Sofie. „Bere syna na ryby, hodně jezdí s dcerou na koni, jako otec se velmi angažuje."

Protože princ Edvard je vášnivý rybář, určitě při grilování nechybí ani makrely. Podle našeho videreceptu je můžete vyzkoušet:

Středomořský jídelníček

Sofie má v oblibě středomořskou stravu, tedy ryby, zeleninu a ovoce. Pokud si může vybrat, dává přednost kuřecímu masu před jiným. Alkoholu se vyhýbá a pije ho jen výjimečně. Hraběnka moc nemusí chleba ani pečivo a nejí smažená jídla a pudinky.

Přestože oba manželé rádi vaří – a jak se zdá, asi dobře, využívají doma služeb kuchaře. Zrovna nedávno prostřednictvím inzerátu na oficiálním webu královské rodiny hledali šéfkuchaře, který bude zodpovědný za plánování, přípravu a vaření denních jídel a který bude doplňovat zásoby potravin a vybavení kuchyně. V téhle sympatické rodině se mu bude určitě líbit!

Voňavé cupcakes s domácím karamelem

I Sofie občas poruší svá přísná pravidla a zamlsá si. Má ráda marshmallow a cupcakes. Výborné jsou napříklady ty s karamelem, budete na ně potřebovat:

  • 250 g změklého másla
  • 250 g cukru krystal
  • 4 vejce 
  • 350 g hladké mouky 
  • ½  balíčku kypřicího prášku do pečiva 
  • 250 ml polotučného mléka
  • 250 ml smetany na šlehání na ozdobu

na karamel

  • 25 g másla
  • 80 g cukru krystal (tj. 3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 125 ml sladké smetany na vaření (12ti procentní)

A jak na to? Cukr nasypte na pánev nebo do hrnce se silným dnem, pomocí vařečky jej rovnoměrně rozprostřete a pokropte vodou tak, aby byl všechen mokrý, ale „neplaval“. Na mírném ohni nechte cukr rozpustit. Do procesu nijak nezasahujte, ani nemíchejte. Postupně se cukr s vodou spojí do hustého čirého sirupu, který bude krásně probublávat. Nejdřív ve větších bublinách, ty se pak začnou zmenšovat, až zmizí úplně a rozvařený cukr začne zlátnout. V tu chvílí karamel odstavte z ohně a vmíchejte máslo, až se postupně hustý sirup s máslem spojí. Do karamelu přilijte smetanu a dejte znovu zahřát. Míchejte, dokud nevznikne hustší hladká omáčka. Nechte zcela vychladnout.

Mezitím předehřejte troubu na 160 °C. Dejte máslo a cukr do mísy a šlehejte, dokud směs nezesvětlá. Pak důkladně zašlehejte vejce a do směsi zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec nalijte mléko a vmíchejte. Rozdělte směs do dvou plechů na muffiny po 12 jamkách vyložených papírovými košíčky. Pečte 15–20 minut. 

Ozdobte čerstvě připravenou šlehačkou a zakapejte karamelem.

Zdroje informací: hellomagazine.com, express.trem.media

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie