Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vymyslet obědy na víkend, které zasytí celou rodinu, budou všem chutnat a ještě k tomu nezatíží rozpočet, nebývá jednoduché. Přinášíme vám inspiraci na víkendové obědové vaření, ve kterém díky použití některých společných surovin můžete něco ušetřit a navíc si pochutnat na dvou zcela odlišných pokrmech i s polévkou.

Nakoupili jsme, uvařili, pochutnali si a ušetřili

Základní ingrediencí úsporného víkendového vaření je celé větší kuře, ze kterého se připraví 2 obědy a polévka na oba dny pro 4 osoby. Celý nákup v prodejně Albert nás vyšel na 422 korun a neobsahuje základní potraviny, kterých se použilo minimální množství a bývají zpravidla vždy součástí vybavení kuchyně, jako sůl, olej a koření.

Nakoupili jsme:

1,5 kg celého kuřete
směs zeleniny na polévku
asi 1 kg brambor
1 pórek
1 paličku česneku
1 balení čerstvého špenátu
500 g těstovin tagliatelle
velké balení smetany ke šlehání
400 g goudy 

Koupí celého kuřete a jeho následným vykostěním se vždy ušetří nemalé peníze oproti pořízení samostatných kuřecích prsou nebo stehen, kterým se v ceně odráží i práce navíc. Maso z prsou jsme zapekli s bramborami a pórkem, maso ze stehen a křídel jsme použili na tagliatelle se špenátem. Jak na vykostění kuřete se dozvíte zde:

Z celého kuřete o hmotnosti 1,5 kg jsme vykostěním získali 846 gramů masa a samozřejmě i skelet na vývar. Zbylou kůži, kterou nechcete dát do vývaru, aby nebyl moc mastný, je škoda vyhazovat. Dá se uložit v mrazáku a jakmile nastřádáte větší množství kůže a odřezků, můžete z ní vyrobit skvělé kuřecí škvarky a sádlo.

Dále se dalo ušetřit na kořenové zelenině do polévky pořízením polévkové směsi za stejnou cenu, za kterou bychom samostatně pořídili jen průměrně velký celer. Mohli jsme se s nákupem dostat i pod 400 korun, kdybychom místo vysokoprocentní smetany a sýru gouda koupili smetanu na vaření a eidam „třicítku“, ale zvítězila vidina lepší chuti výsledných pokrmů.

2 obědy pro 4 osoby + polévka

Kuřecí vývar s netradiční vložkou

Z 1 kuřecího skeletu vznikne dostatek vývaru na 2 obědy pro 4 osoby, celkem tedy 8 porcí. Jak na to?

Skelet dejte na asi půl hodiny předpéct do trouby vyhřáté na 200 °C, čímž se rozvine chuť a vývar nebude zakalený.

Skelet poté zalije studenou vodou tak, aby byl ponořený, přidejte sůl, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 1 cibuli, 2 stroužky česneku a přiveďte k varu. Ideální je pomalé tažení při nízké teplotě asi 4 hodiny, tlakový hrnec sníží dobu na 1,5 hodiny. V pomalém hrnci bude vaření delší, ale úspornější.

Vývar slijte, přidejte do něj maso obrané ze skeletu a na posledních 10 minut na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a asi ¼ pórku.

Místo polévkových nudlí lze použít tagliatelle nalámané na menší kousky. Ty je dobré uvařit zvlášť v osolené vodě, aby se polévka nezakalila.

Zapečené smetanové brambory s kuřecím masem

Na zapečené brambory použijte kuřecí prsa, polovinu pórku, smetany i sýra. 

Zapečené brambory se smetanou, kuřecím masem a pórkem budou ještě lepší, když na nudličky nakrájené kuřecí maso naložíte na alespoň 2 hodiny do oblíbeného koření smíchaného s trochou oleje. Můžete použít například sladkou uzenou papriku, grilovací koření nebo směs na kuřecí steak. Kuřecí prsa se dají v bramborách zapéct i vcelku, v takovém případě je však lepší je nejdříve zprudka opéct na pánvi, aby se delším pečením nevysušila.

Brambory nakrájejte na tenké plátky, pórek na kolečka, sýr nastrouhejte. Střídavě vrstvěte do pekáčku vymazaného olejem brambory, maso, pórek a sýr, poslední vrstva by měly být brambory, přičemž si odložte hrst sýra na finální zapečení. Brambory zalijte osolenou a opepřenou smetanou a pečte zakryté v troubě vyhřáté na 190 °C asi 35 minut. Poté odkryjte, posypte zbylým sýrem a zapečte ještě na 210 °C 10 – 15 minut dozlatova.

Tagliatelle se špenátem a kuřecím masem

Na tagliatelle se spotřebuje zbytek všech nakoupených ingrediencí, tedy maso ze stehen a křídel, polovina smetany, pórku a sýra, špenát a asi 2 stroužky česneku podle chuti.

Zatímco se budou vařit těstoviny podle návodu na obalu, nechte na troše oleje zprudka orestovat kousky osoleného a opepřeného kuřecího masa, přidejte nadrobno nakrájený pórek, česnek, špenát a nechte zvadnout. Vše zalijte smetanou a nechte zredukovat, až se vytvoří krémová omáčka. Sýr se dá buď nastrouhat na finální pokrm nebo přidat přímo do kuřecí směsi se špenátem.

Na náš nákup a vaření se podívejte v galerii: 

Fotogalerie - Úsporné víkendové vaření

Ukázat 4 fotografie

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více