Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

brambory
Zdroj: Pixabay, jereskok

Na první pohled byste je mohli zaměnit s pokrmem, který u nás nazýváme francouzské brambory, dauphinoise jsou ale něco víc. Gratinovaná bramborová směs plná smetany je pochoutka vskutku královská, přestože její původ až tak vznešený není. Vychutnat si je můžete jako přílohu i jako samostatný vydatný pokrm ideální pro chladné dny.

Jemné a lahodné gratinované brambory

Brambory dauphinoise nejsou žádné obyčejné zapékané brambory. Tato bublající směs je asi nejlepší možností, jak zpracovat brambory, pokud chcete vytvořit výjimečnější přílohu k nějakému luxusnějšímu pokrmu. Na tenoučké plátky nakrájené brambory zapečené se smetanou během pečení přímo omamně voní, nakrájené na jednotlivé řezy se krásně vyjímají na talíři a po ochutnání vás dostanou svou šťavnatostí a jemnou lahodnou chutí Jde o vynikající zimní přílohu, která vás příjemně zahřeje a díky své jemnosti i tak trochu pohladí na duši.

Jak vznikly brambory daphinoise?

Přestože mají brambory v názvu slovo dauphin, což je šlechtický titul označující následníka francouzského trůnu, s královskou rodinou ve skutečnosti nic společného neměly. Název totiž získaly podle regionu Dauphiné na východě Francie. První zmínka o tomto pokrmu pochází z roku 1788 a souvisí i se vznikem názvu. Takto upravené brambory totiž byly 12. července toho roku podávány jako příloha k pečeným strnadům na hostině, kterou pořádal Charles-Henri, vévoda z Clermont-Tonnerre a generálporučík z Dauphiné, pro městské úředníky města Gap. Podle jiné teorie prý byly ale oblíbeným pokrmem Guigese IV. hraběte z Albonu, místního šlechtice, jehož přezdívka byla právě „dauphin“.

Brambory musí být co nejtenčí

I když se tyto gratinované brambory jeví jako snadný pokrm, jeho příprava je těžší, než se zdá. Pokud nechcete skončit s nedopečenými nebo naopak rozmočenými bramborami nebo sraženou smetanou, je třeba si dát s pokrmem trochu víc práce. To hlavní je zvolit správné brambory. Měly by být žluté a voskovité, aby si při pečení plátky zachovaly svůj tvar. Doporučují se například Pommes Hollande – odrůda brambor pocházející z Francie. Ty je pak třeba nakrájet na co nejtenčí plátky.

Nožem je to poměrně náročné, proto je lepší si vzít na pomoc struhadlo mandolínu. Další zádrhel může nastat v případě krému, který bramborové plátky drží pohromadě. Smetana má totiž tendenci se srážet a v pokrmu pak vytvářet nehezké a nedobré žmolky. Předejít tomu můžete malým trikem. Stačí syrové plátky brambor krátce povařit společně se smetanou a teprve pak je dát do trouby. Společným vařením se smetana zahustí škrobem z brambor a "nezdrcne" se.

Lepší chuť zajistí smetana i sýr

Receptů na brambory dauphinoise existuje celá řada. Přestože originální recept si vystačí jen  s bramborami a hodně tučnou smetanou, existuje i mnoho dalších vylepšených verzí, od nichž se dostaneme až k našim francouzským bramborám. Nejčastějším kořením na gratinované brambory bývá muškátový oříšek, který se obecně spojuje s různými zapečenými smetanovými pokrmy. Výraznější chutě se dosahuje pomocí česneku, možná je i cibule, případně bylinky jako tymián.

Ve větším množství mohou být brambory dauphinoise i samostatným pokrmem. V tom případě se do nich mohou přidat i další druhy zeleniny (např. kořenová) nebo dokonce ančovičky či slanina. Obvykle se ale brambory zapékají navíc se sýrem, nejčastěji jde o švýcarský Gruyère. Sýry by však pokrm měly dochucovat jen tehdy, když si jej míníte dát samostatně. Gratinovaným bramborám podávaným jako příloha stačí úplně jen smetana a případně nějaké koření.

Pravé francouzské brambory z Dauphiné

Nalákali jsme vás na tuto bramborovou delikatesu? Pokud si ji chcete vychutnat jako přílohu, můžete si ji zkusit připravit podle následujícího originálního receptu.

Budete potřebovat: 800 g brambor, 1 stroužek česneku, 1/2 litru plnotučného mléka, 1/4 litru tučné smetany, 1 muškátový oříšek, sůl a pepř a máslo na vytření formy.

Postup: Předehřejte troubu na 150 ⁰C. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Již je neoplachujte. Oloupejte stroužek česneku a zapékací misku jím vydatně potřete. Pak ji vymažte máslem. Pak na dno rozložte první vrstvu brambor, osolte je, opepřete a nastrouhejte na ně trochu muškátového oříšku. Rozložte druhou vrstvu brambor, osolte, opepřete a opět přidejte muškátový oříšek. Tak pokračujte, dokud není miska plná. Přilévejte mléko a smetanu, dokud nejsou brambory pokryty. Můžete také použít více smetany a poměr mléka a smetany obrátit. Díky tomu budou vaše gratinované brambory ještě lepší. Směs pak vložte do trouby a pečte 2,5 až 3 hodiny. Můžete ji ještě zatížit poklicí, aby k sobě plátky brambor pěkně přiléhaly. Brambory pravidelně kontrolujte, aby se nepřipálily. To, zda jsou upečené, zkontrolujte opatrně špičkou nože. 

Zdroje informací:
Tasteatlas.com
Frenchmoments.eu
Cookswithoutborders.com

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

9. 10. 2022 15:13

Díky za připomenutí, brambory, sýry a zapečená jídla mám ráda, a ty puchýřky jsou nejlepší. :-8

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie