Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché tvarohové koblihy bez kynutí: jsou výborné a zvládnete je za pár minut
Zdroj: Unsplash

Období masopustu je už sice téměř za námi, na tvarohové koblížky je ale ta správná doba vždycky. Pokud jste tedy také fanoušky sladkých plněných koblížků, tento recept bude rozhodně pro vás.

Postup přípravy není nijak složitý a nevyžaduje žádné speciální kuchařské vybavení nebo schopnosti. Navíc není nutné nakupovat žádné speciality. Tvarohové koblihy zkrátka snadno vytvoříte pouze z toho, co máte běžně doma. 
Pokud vás ale i přesto trápí cena vstupních surovin, prolistujte si Kaufland leták příští týden, a najdete většinu z nich za velmi příznivou cenu. Rovnou můžete do košíku přihodit i potřeby pro úklid, abyste mohli vaši domácnost připravit na svátky jara.

Suroviny

  • 250 gramů plnotučného tvarohu
  • 250 gramů hladké mouky
  • 50 gramů krupicového cukru
  • 3 vajíčka
  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup přípravy těsta

Na přibližně dvacet koblih budete potřebovat jednu vaničku tvarohu. Ideální je plnotučný, ale pokud máte právě doma jiný, využijte klidně ten. V krajním případě zužitkujete i tvaroh na pečení, který je oproti tomu vaničkovému o něco méně vodnatý, a proto bude nutné ubrat cca 50 gramů mouky.

Tvaroh vyklopte do větší misky, přidejte k němu tři vajíčka a vše rozmíchejte v hladkou směs – můžete použít i ruční šlehač, výsledek bude hladší a bez hrudek. Navíc se k němu dopracujete rychleji a s vynaložením menšího úsilí.

Do směsi přimíchejte navíc i ostatní ingredience. Přidejte krupicový cukr, rum, prosátou mouku i prášek do pečiva a směs zpracovávejte do té doby, než se vytvoří jednotná hmota. Ta by neměla být nijak tuhá, naopak musí lepit. Ideální konzistenci si představte jako velmi hustou bramborovou kaši.

Množství těsta by vám mělo vystačit na přibližně dvacet koblih, záleží ale pouze na vás, jak velké je budete dělat. Tento objem je každopádně vhodný na svačinku i pro větší rodinu.

Smažení krok za krokem

Do menšího kastrůlku si nalijte přibližně 3 centimetry oleje. Vhodný je řepkový nebo kokosový, jelikož se tak snadno nepřepalují. Zejména pokud děláte najednou víc dávek, musíte olej v průběhu smažení nejen dolévat, ale pravděpodobně i vyměnit. Právě proto si vyberte malou nádobu, jinak budete oleje spotřebovávat zbytečně velké množství.

Zapněte plotýnku pod kastrůlkem s olejem a nechte jej dostatečně nahřát, ale koblihy rozhodně nesmažte na nejvyšší teplotu! Nejlepší je využívat zhruba prostřední stupeň, jinak se vám totiž koblihy budou smažit příliš rychle. Zvenku pak budou spálené, ale uvnitř stále ještě syrové.

Vezměte si dvě lžíce. Jednou naberte přiměřené množství těsta z mísy a pomocí druhé jej oddělte přímo do rozpáleného oleje. Kobliha by měla téměř okamžitě začít zvětšovat svůj objem. Jakmile bude mít ze spodní strany krásnou zlatavou barvu, můžete ji v oleji otočit. Usmaženou koblihu nechte krátce okapat na papírové utěrce a jakmile lehce zchladne, obalte ji v cukru.

Stejně postupujte i se všemi ostatními koblihami. Pokud vám to velikost kastrůlku dovolí, můžete jich smažit i více najednou. 

A jde se plnit

Jelikož je těsto na koblihy před usmažením lepkavé a nedrží tvar, nedá se dopředu naplnit. Proto zapomeňte na nádivky, které obsahují velké kusy ořechů nebo ovoce. Nejsnazší je totiž koblihy plnit pomocí marinovací injekce případě lze využít i speciální nástavec na zdobící sáček s dlouhou špičatou trubičkou. Jak náplně se tedy do těchto koblih hodí?

Ideální náplní je vlastně každá, která vám chutná. Náplně, které obvykle obsahují velké kusy ořechů nebo ovoce, musíte ale naprosto dokonale rozmixovat, jelikož by zapomenuté kousky mohly ucpat plnící trubičku. Jinak se vaší kreativitě meze nekladou. Rozmíchejte tedy povidla či marmeládu s trochou rumu nebo do klasické makové náplně přidejte pár kapek citronové šťávy a uvidíte, jak se po vašich koblihách okamžitě zapráší.

Na závěr můžete místo vanilkového cukru obalit koblihy ve směsi skořice a krupicového cukru nebo sáhnout po některé z uvedených náplní a nechat koblihy neobalené. Jelikož se do těsta přidává jen velmi málo cukru, je vhodné je skutečně něčím doplnit. Zda to bude zvenku nebo zevnitř, je jen na vás.