Sezóna medvědího česneku začíná: Při sbírání v přírodě pozor, hrozí záměna s jedovatými druhy rostlin, říká expertka Jana Vlková
17. 3. 2023 Domácnost
Sezóna medvědího česneku je za dveřmi a s ní přicházejí do kuchyně nepostradatelné vitamíny. Medvědí česnek si můžete koupit v obchodě nebo na trhu, nebo vyrazit do přírody a šetrně si nasbírat, kolik potřebujete. Jana Vlková, zakladatelka portálu Kytky k jídlu, vystudovaná ekoložka a autorka květinových kuchařek pro Toprecepty.cz radí, jak si bylinu nesplést s podobnými nejedlými nebo dokonce jedovatými druhy.
S čím se dá medvědí česnek zaměnit?
Březen je obvykle spojený s probouzením přírody po zimě a prvními vitamíny získanými ze sběru rostlin a bylin. Medvědí česnek patří mezi ty nejoblíbenější díky koktejlu prospěšných látek i skvělé chuti. Má podlouhlé zelené listy a drobné bílé kvítky, proto se mnozí obávají záměny s prudce jedovatou konvalinkou. Co na to námi oslovená expertka?
Často opakovaná varování hrozby záměny za podobnou konvalinku nejsou podle zakladatelky portálu Kytky k jídlu na místě. „Konvalinka vyhledává jiná stanoviště, její listy jsou velmi tuhé. Inu, zkuste si z ní udělat pesto, její vlákna se namotají na mixér. Rozemnuté listy konvalinky skoro nevoní,“ říká Jana Vlková pro Toprecepty.cz.
Není to však jen konvalinka, před kterou by měli být jarní sběrači na pozoru. „Daleko nebezpečnější záměna je s ocúnem jesenním, který na jaře vyhání listy. Po požití ocúnu na rozdíl od konvalinky hrozí riziko selhání více orgánů najednou a zejména u dětí můžou být následky fatální... Listy ocúnu jsou česneku medvědímu podobné vzhledem i strukturou a navíc se jeho stanoviště může stanoviště česneku prakticky dotýkat. Ocún se ale pozná velmi dobře podle toho, že uprostřed listů má semeník,“ k čemuž expertka dodává, že ocún kvete v období podzimu, tudíž porovnání květů není v tomto případě možné.
Další nebezpečí záměny spatřuje Jana Vlková v bylině zvané aron plamatý, který má s medvědím česnekem některé společné znaky. „Aron plamatý je skutečně hodně jedovatý a roste prakticky na stejných místech jako česnek medvědí a ve stejnou dobu. Listy nejsou úplně podobné, ale květ je kryt toulcem, který lze s česnekovým listem zaměnit,“ dodává.
Ve stejnou dobu a na stejných místech se v přírodě můžete setkat také s podobným česnekem podivným, u kterého hrozí záměna s jedovatou bledulí.
Mohlo by vás zajímat
Jak spolehlivě rozeznat medvědí česnek?
Ani výčet rizik spojených s možnou záměnou za nejedlé či dokonce jedovaté rostliny za medvědí česnek by nikoho neměl odradit od jeho sběru. Dá se poznat podle typických znaků:
- Listy jsou měkké, lesklé, bez žilek a vyrůstají na rozdíl od konvalinky nebo ocúnu samostatně ze země.
- Drobné bílé kvítky se od květů zmíněných jedovatých rostlin velmi liší. Pro konvalinku jsou typické bílé zvonečky, květy ocúnu jesenního jsou fialové a aron plamatý má květ v polouzavřeném toulci.
Jana Vlková vysvětluje další důvod, proč není třeba se záměny obávat: „Všechny rostliny rodu Allium, což je český česnek, pažitka nebo cibule, mají typickou vůni, kterou každý pozná. Jednoznačné "tělo vůně" je doplněno u každého druhu dalšími "valérami". Česnek medvědí se tedy pozná podle typické vůně. Stačí rozemnout pár lístků v ruce a je to jasné. Očichávání rostlin je nejspolehlivější metoda, jak se je naučit správně poznávat.“
Dostali jsme také tip, kde medvědí česnek na jaře hledat: „Vyskytuje se především v nivách potoků a řek a na výživné půdě,“ přidává Jana cennou radu. Sběr v chráněných oblastech je však zakázaný, a tak je třeba vyhledávat stanoviště mimo tato území.
Poprosili jsme zakladatelku portálu Kytky k jídlu i o její oblíbený recept s medvědím česnekem. Představila nám zajímavou kombinaci rýže, medvědího česneku a fialek.
Jak na to? Jedlé květy pouze lehce operte, jinak by mohly ztratit vůni. Česnek nakrájejte nahrubo a obě suroviny smíchejte s uvařenou rýží, která pár minut chladla. V příliš horké rýži by se obě rostliny zbytečně spařily. Takto ochucená rýže se dá doplnit o další bylinky a podávat samotná nebo jako příloha k masu.
Na náš dotaz ohledně chuti květů fialek paní Jana sdílí svou zkušenost: „Fialky chutnají nasládle s lehkou kyselou dochutí. Mají především nádhernou křupavě šťavnatou strukturu. Ač vypadají, že jsou předurčeny pro sladká jídla, lahodí i s těmi slanými.“
Může se medvědí česnek podat malým dětem?
Děti od 1 roku někdy mívají problém s trávením klasického česneku či cibule. A na to je medvědí česnek ideální, protože tyto dvě chutě v sobě má a je stravitelnější než obě zmíněné ingredience. Malým dětem jej lze přidat v menším množství do polévek, zeleniny i pomazánek. Samozřejmostí je však naprostá jistota, že jde o medvědí česnek.
Zdroje informací:
kytkykjidlu.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží
Aprílové počasí si s námi letos pěkně pohrálo.… Číst více
Medvědí česnek je dobrý při chřipce a nachlazení. Zkuste z něj udělat „medvědí máslo“ nebo delikátní olej!
Medvědí česnek je bylinka, ze které můžete mít… Číst více
Bojujete s jarní únavou? Pomůže sušená třezalka, ale i kopřiva
Všichni se těšíme na jaro, ale to často udeří… Číst více
Do přírody pro jedlé suroviny: Expertka Jana Vlková radí, jak využít sedmikrásky do salátu a kopřivy do slaných muffinů
Sílící sluneční svit a probouzející se příroda… Číst více
Jak zpracovat medvědí česnek. V kuchyni se používá nejlépe v syrovém stavu
Medvědí česnek je vytrvalá léčivá jarní bylina, která voní intenzívně česnekem (jak napovídá už její název). Na jaře vyrůstá ze země v trsech listů… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Byliny v kuchyni: Petržel je víc než ozdoba na talíř, léčilo se s ní už v 16. století
Ne každý ji má rád, ale často se objevuje jako… Číst více
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Mít čistou a zdravou pleť a krásné vlasy vyžaduje… Číst více
Začíná rašit medvědí česnek! Kdy a kde ho sbírat a jak jej využít v kuchyni?
V jarních měsících hrají v kuchyni prim bylinky,… Číst více
7 způsobů použití medvědího česneku. Jak z něj připravit pesto a další oblíbená jídla
Sklizeň brzy na jaře Rozsáhlým porostům medvědího česneku se nejlépe daří na vlhčích místech, často podél říček a potoků v lužních a listnatých… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Medvědí česnek je dobrý při chřipce a nachlazení. Zkuste z něj udělat „medvědí máslo“ nebo delikátní olej!
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Sezóna medvědího česneku začíná: Při sbírání v přírodě pozor, hrozí záměna s jedovatými druhy rostlin, říká expertka Jana Vlková
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 3 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
10 nejlepších receptů z medvědího česneku: První jarní bylinka se hodí do pomazánek, placek i polévek
Komentáře
20. 3. 2023 15:18