Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sílící sluneční svit a probouzející se příroda láká nejen k pobytu venku, ale také ke sběru prvních rostlin, které obohatí jídelníček o nové chutě i spoustu vitamínů. Oslovili jsme expertku na jedlé rostliny Janu Vlkovou, která se podělila o zkušenosti se sběrem a využitím jarních darů přírody při vaření a pečení.

Výbava do jarní přírody

Každá procházka do přírody se může stát zároveň výpravou pro ingredience do kuchyně. Jelikož nasbírané rostlinky podléhají rychlé zkáze, není vhodné je ukládat ani venku při sběru, a to ani na kratší dobu, do igelitových sáčků, kde se mohou zapařit a nastartovat hnilobný proces. Ideální je podle expertky na jedlé kvítí a býlí, Jany Vlkové, použití papírových či látkových sáčků nebo proutěného košíku.

Kromě vhodného obalu se může hodit i aplikace na rozpoznávání rostlin nebo herbář, díky kterým můžete ochutnat i méně známé byliny a květiny, které se v kuchyni běžně nepoužívají, ale mohou jídelníček v mnohém obohatit.

Abyste byli šetrní k populaci sbíraného druhu, přibalte si sebou také nůžky. Ustřihnutím zachováte kořen rostliny a umožníte tak její další růst.

Kam pro porci zdraví prospěšných látek?

Sběr rostlin má svá pravidla, jejichž dodržením se vyvarujete nepříjemných obtíží a budete šetrní i k přírodě. „Základní zásadou je vydat se na místa, která nejsou znečištěná, říká pro Toprecepty.cz Jana Vlková a dodává, že v okolí by se neměla nacházet silnice, průmyslový objekt, skládka, pole, výběh pro psy a jiné zdroje možné kontaminace. Sbírání jakýchkoli rostlin v přírodní rezervaci či jiné chráněné oblasti je zakázáno zákonem, za jehož porušení můžete vyfasovat tučnou pokutu.

Při sběru nejprve zkontrolujte, zda nejsou rostliny napadené škůdci, nahnilé nebo nevykazují známky začínající plísně. Objevíte-li některý z příznaků, je pravděpodobné, že i okolní rostliny budou znehodnocené.

Rostliny je před úpravou vždy třeba pečlivě proprat pod tekoucí vodou, aby se zbavily písku, hlíny a dalších nečistot.

Dáte-li přednost známějším druhům, které pozná i nezkušený degustátor darů přírody, na jaře můžete vyrazit na tyto jedlé rostliny:

Mladé kopřivy

Pro kopřivy není třeba vyhledávat žádné speciální oblasti výskytu, neboť je lze nalézt i v blízkosti zástavby, na rumištích, kompostech a v okolí vodních toků. Podle portálu Kytky k jídlu kopřivy často vytváří souvislé porosty ve společnosti bršlice kozí nohy, která je rovněž skvělou ingrediencí, chuťově podobnou celeru nebo petrželi.

Listy mladých kopřiv lze použít všude tam, kam byste použili petrželku, pažitku nebo špenát. Ostatně mohou ve stejné úpravě špenát zcela nahradit jako přílohu k masu nebo k bramborám. Dají se přidat do polévky, zeleninového salátu, karbanátků, nádivky, pomazánky nebo použít jako náplň do závitků či rolády. Kopřivy můžete výborně využít i při přípravě těchto slaných muffinů.

Kopřivové listy je třeba před zpracováním spařit horkou vodou, aby se zbavily štiplavosti.

Medvědí česnek

Sezóna česneku medvědího je poměrně krátká a letos už má za svým vrcholem. „Česnek medvědí už sice odkvetl, ale jeho květy jsou báječné, podobně jako květy pažitky, pěstované především v zahradách, ale vyskytující se i ve volné přírodě. Obojí jsou na jaře, v době, kdy slepice hodně nesou, nádhernou ozdobou i příchutí k vejcím do skla,“ radí odbornice.

Pampeliškové listy

Stejně jako kopřivu, i pampelišku najdete v přírodě doslova na každém kroku. Použití žlutých květů na výborný pampeliškový med nebo sirup je známé, zužitkovat však lze i mladé listy z prostředka rostliny. Jejich nahořklá chuť je ideální do salátů místo rukoly, přidat se mohou do smoothie a nejrůznějších pokrmů místo běžně používaných bylinek.

Šťovík kyselý

Tuto skvělou svěží přísadu do obědových salátů, polévek, pomazánek nebo smetanových omáček najdete na loukách a pastvinách, nebo se můžete pustit do pěstování šťovíku zahradního, který má větší listy a jemnější chuť. Sezóna šťovíku končí, jakmile vyrazí lodyha s poupaty.

Sedmikráska obecná

Na konzumaci jsou vhodné všechny nadzemní části sedmikrásky, nejchutnější jsou však květy, které jsou vhodné do salátů i jako ozdoba slaných jídel či dezertů. Také sedmikrásku není těžké najít. Má ráda slunná stanoviště a často se vyskytuje v okolí cest.

Kvítí místo zeleniny 

Na závěr Jana Vlková, zakladatelka portálu Kytky k jídlu, vystudovaná ekoložka a autorka květinových kuchařek pro Toprecepty.cz doporučuje: „V druhé polovině dubna pomalu začnou kvést brukvovité rostliny s lahodně pikantními květy, které chutnají po ředkvičkách. Podle toho, kde se zrovna nacházíte, můžete v přírodě najít měsíčnici roční, večernici vonnou, řeřišnici luční, které mají fialové až bílé květy.“ 

Tím ovšem výčet nekončí. Jana Vlková vypočítává další možnosti: „Pak je tu barborka obecná, hořčice rolní, které mají květy žluté, a k nim můžeme ještě přihodit bílý česnáček lékařský. Všechny tyto bylinky jsou příbuzné spolu i s tou zmiňovanou ředkvičkou nebo také kedlubnou, brokolicí či se zelím. Kdo má rád pikantní chutě, ten si pochutná. Doporučuji k degustaci třeba i mužům majícím předsudky, že kytky k jídlu pro ně nejsou.“

Expertkou doporučované rostliny najdete v galerii pod článkem. A mimochodem, věděli jste, že i listy našeho národního stromu, tedy lípy, chutnají skvěle? Jana Vlková nám dala extra tip: „Mladé listy lípy jsou dobré na každém stromě jen chvíli, ale protože jednotlivé stromy pučí postupně, dá se ochutnávání lístečků rovnou z větví užívat asi tak dva týdny.“ 

Fotogalerie - Jarní suroviny do kuchyně

Ukázat 12 fotografií

Zdroje informací:
Kytkykjidlu.cz: Blog Kytky k jídlu

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více