Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zhruba před týdnem vzbudilo rozruch pražské bistro Marthy's Kitchen, když na své sociální síti vyvěsilo pravidla chování pro rodiče s dětmi. Doslova psali, že nejsou uzpůsobení pro "malé hosty". Reportérka webu Toprecepty.cz zmapovala, které podniky mají pohled na věc zcela opačný.

Možnost volby

Už týden hýbe českým internetem kauza bistra Marthy´s Kitchen, které jasně deklarovalo, co se u nich smí a co ne. O celé věci jsme informovali mezi prvními a poskytli našim čtenářům také vyjádření zástupců samotného podniku i odborníka na etiketu, Ladislava Špačka. 

Bistro přitom nikdy nikde nepsalo, že má dětem vstup zakázán, ostatně, to dle české legislativy ani nejde. Byť se tedy najdou podniky, které i za cenu opakovaných pokut České obchodní inspekce vstup dětem nedovolují. Je to třeba Stodola House v pražských Hájích.

Ve světě jsou hotely nebo místa "jen pro dospělé" zcela běžné a mají svoji klientelu. Stejně jako jsou podniky, kde nezletilci nejen nevadí, ale jsou na ně vyloženě připraveni. A právě ty jsme prozkoumávali. Tedy restaurace, které se na malé návštěvníky umí připravit a nějaký rozlitý džus je nerozhodí. Najdete zde třeba přebalovací pult a v interiéru nechybí ani vysoké židličky pro strávníky. A samozřejmě na malé hosty myslí i svou nabídkou. 

Pražské podniky přátelské k dětem

Pizza Nuova 

Vyhlášený podnik ze sítě Ambiente najdete na Náměstí republiky. Tady jsou opravdu na návštěvníky s dětmi připraveni. V zadní části restaurace je dětský koutek s dřevěným nábytkem a hračkami a s dětmi počítá i personál. Na webu overenorodici.cz se přímo píše: „Dětem se tu obecně vychází ochotně vstříc. Přes den je pizzerie plná dětí a můžete mít pocit, že nejste v restauraci, ale ve školce.“ Ačkoliv je restaurace v prvním patře, přímo na svých stránkách má uvedeno, kde najdete výtah, kterým se dostanete do restaurace i s kočárkem

Kuchyň

Další z podniků sítě Ambiente, kam se nemusíte bát zajít s dětmi. Restauraci najdete v blízkosti Pražského hradu. „S dětmi jednají jako s dětmi, ale na stejné úrovni jako s dospělými, takže i dítě se tu cítí jako host, a ne jako ocásek. Místo na běhání tu tedy není, ale děti automaticky dostaly pastelky a list s omalovánkou a nějakými úkoly, takže v klidu u stolu bez problémů vydržely,“ napsala na FB Zuzka.

Kantýna

Síť Ambiente má i další podniky, které se malých návštěvníků nebojí. Kantýnu najdete v pražské ulici Politických vězňů. Kantýna dokonce v reakci na „Pravidla" Marthy´s Kitchen vyvěsila svoje pravidla pro rodiče s dětmi a pojala je celkem humorně. Dozvíte se v nich třeba, že si tam dítě "k masu musí dát trochu zeleniny, aby bylo zdravé". 

Cheesecake Time

V Praze v Americké ulici 2, je na místě dříve oblíbeného podniku Kafé a Kakao nová kavárna s dětským koutkem. Děti se tu zabaví, vy si v klidu vypijete kávu s kamarádkou nebo vyřešíte pracovní schůzku a personál se na váš malý doprovod nebude dívat skrz prsty. Kavárna je pod úrovní ulice, vedou do ní schody, ale ochotný personál pomůže dolů i s kočárkem.

Café Martin 

V pražské Lupáčově ulici najdete tréninkovou kavárnu pro lidi se zdravotním postižením. Pro děti tu mají koberec s hračkami a velkou tabulí. Koutek je hned u posezení, takže děti máte celou dobu pod dozorem. Návštěvnice Michaela si z nabídky chválí především slané koláče a „boží obsluhu“.

Trezor

Restaurace v Praze – Braníku v Branické ulici, kde je podle návštěvnice Elišky dětský koutek „trochu punk, ale jinak tu jsou na děti připraveni se vším všudy.“  Koutek je oddělený lavičkou, kde si mohou děti zout boty, ale unese i dospělého. "K běžným dětským projevům je personál tolerantní," dodala návštěvnice. V létě určitě oceníte skvělé venkovní posezení na zahradě s hracími prvky. 

Zrno zrnko

Základnu těchto řemeslných kaváren a pekáren najdete v Čestmírově ulici v Nuslích, ale pobočky má i v dalších pražských čtvrtích. Než si vypijete kávu a sníte pečivo, děti si pohrají na hracím koberci s hračkami a vy na ně přímo od stolku vidíte. 

CukrCafé Ridikulus

Kavárna ve stylu příběhu Harryho Pottera má vlastní knihovničku, zdí pomalované výjevy z Harryho příběhů, perníčky Hermiony nebo Hagrida i zákusky se Zlatonkou. Vyloženě dětský koutek tady nemají, asi proto, že celý prostor působí, jako by jím byl. Tady si začne hrát i dospělý...

Napříč republikou

Prezidentská chata v Jizerkách

Restaurace, kde se dětí nebojí, se dají najít i jinde než jen v Praze. Tahle je mezi rodinami s dětmi vyhlášená v Jizerkách. V rohu tu mají stolek s pastelkami a několika hračkami, kde se zabaví při čekání na jídlo. Děti nevadí ani u stolů a ten jejich jídelní lístek, to je skvost. Zábavu pro děti najdete i ve venkovních prostorech.

Tip: Asi kilometr od Prezidentské je rozhledna a hotel Královka, kde najdete asi největší venkovní hřiště v Jizerských horách. 

Sladký Méďa

Olomoucká cukrárna má dvě pobočky v Mošnerově a Ostružnické ulici. Specializuje se na výrobu dortů a než si nějaký vychutnáte, zabaví se děti v obřím labyrintu uprostřed provozovny. Nechybí ani venkovní posezení s hřištěm. „Je to vlastně sympatické, půlka placu je dětské hřiště. No i přes chválu, kterou bych tu mohl pět, tam přesně kvůli těm dětem nechodím. Mám rád u kávy svůj klid, ale maminkám s dětmi doporučuji,“ nešetřil chválou na Facebooku Petr. 

Kafé Prostoru 

Děčínská pobočka oblíbeného dejvického podniku sídlí na rohu ulic Teplická a Prokopa Holého. Lehce intelektuální kavárna s bohatě zásobenou knihovnou, kde však návštěva s dětmi nevadí. Ti budou nadšeni z houpačky u jednoho ze stolů. Dětský koutek je v zadní části kavárny a kromě hraček tam nechybí ani dětské knížky pro jejich zklidnění. V Praze provozovnu najdete v budově Národní technické knihovny.

ZOO 1320
Restaurace je nedaleko liberecké zoologické zahrady. Na jídelním lístku tu najdete mix české a italské kuchyně. Rodiče s dětmi to tu mají rádi, protože v jednom výklenku se skrývá prostorný dětský koutek, kde se zabaví malé i velké děti. Jeho součástí jsou kromě hraček i videohry. 

Café & Bistro u Čápa

Jablonecké maminky si oblíbily bistro nedaleko nemocnice. Z výklenku dětský koutek přetéká i do kavárenského prostoru, kde je trampolína a kuchyňka pro malé kuchtíky a kuchtičky. Nechybí ani venkovní posezení s malým hřištěm. V nabídce najdete domácí zákusky a drobné slané občerstvení. Obsluhu ani nerozházelo, když po prostoru začalo jezdit dítě na odrážedle

Bonusové tipy

Hotel Vista v Dolní Moravě

Pokud chcete strávit dovolenou v hotelu, kde je naprosto vše podřízeno dětem, tak tady jste správně. Hotel připomíná vyhlášené rakouské rodinné hotely. Pro rodiče je tu wellnes, pro děti několik heren i s animačními programy. Než se ve wellness zrelaxujete, pohlídají vám tu i děti. A samozřejmě provozu je přizpůsobená i restaurace. V okolí hotelu je pro děti spousta zábavních a sportovních atrakcí, například Mamutíkův park nebo visutá lávka překlenující údolí a nechybí ani oblíbená stezka korunami stromů. 

Hotel Peklo

Na konci Josefova Dolu v Jizerkách se ukrývá ráj pro rodinnou dovolenou. V areálu hotelu najdete několik heren, bazén. Na malé hosty se tu opravdu těší. Místo je ideální pro první krůčky na běžkách nebo na sjezdovkách. Od hotelu se snadno dostanete na Jizerskou magistrálu a je tam i lyžařský vlek. 

Další inspirace

Pokud hledáte další tipy na podniky, kterým děti nevadí, inspirujte se na internetu. Existuje několik stránek, jejichž součástí je databáze baby-friendly podniků.

Samozřejmě i v nich musíte mít na paměti, že vaše dítě nesmí svou přítomností obtěžovat ostatní a mělo by se umět chovat ve společnosti. Nemusí to však být přímo podle Gutha-Jarkovského. 

Zdroj: 

Pizza Nuova: Overenorodici.cz

ZOO 1320: Ententyky.cz

Facebook: Dětske koutky v Praze

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více