Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nezdravé jídlo
Zdroj: Pixabay, MurrrPhoto

Dopřát jednou za čas dětem oblíbený „smažák“ nebo zmrzlinu není žádný hřích. Existují však zdravější varianty oblíbených pochoutek, které jsou stejně dobré a můžete je dětem servírovat častěji. Máme pro vás 8 výborných tipů!

​Zdravější a šťastnější děti

Nadbytek smaženého, tučného či sladkého může nejen způsobit špatné stravovací návyky, ale hlavně vleklé zdravotní problémy spojené s obezitou. A s tou ruku v ruce přicházejí i psychické problémy. Už od raného věku je proto důležité dětem nabízet zdravější alternativy a nějaký ten prohřešek nechávat jen na vzácné příležitosti. Inspirujte se našimi recepty!

​Pečené krůtí řízečky místo smažených řízků

Na 4 porce použijte 500 g krůtích prsou, 150 ml řeckého jogurtu, 2 lžičky tymiánu, 100 g neslazených kukuřičných lupínků, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Maso nakrájejte na menší kousky, lehce naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Smíchejte jogurt s tymiánem, přidejte maso, zamíchejte a nechte v lednici alespoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc. Kukuřičné lupínky rozdrťte v sáčku paličkou a každý kousek masa v nich obalte. Plech vyložte pečicím papírem, který potřete olejem. Krůtí kousky na něj vyskládejte, zakápněte ještě trochou oleje a pečte na 190°C 30 – 40 minut dozlatova. V polovině pečení maso opatrně otočte. Podávejte s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

​Grilovaný sýr halloumi s batátovými hranolky místo „smažáku“

Na 4 porce potřebujete 600 g sýru halloumi, grilovací koření, 2 velké batáty, 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku sušeného česneku, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Oloupané batáty nakrájejte na hranolky. Uzenou papriku, sušený česnek a špetku soli a pepře promíchejte s trochou oleje a hranolky s ochuceným olejem promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 200 °C asi 30 minut dozlatova. V polovině pečení hranolky promíchejte. Sýr nakrájejte na plátky asi 1 cm široké, potřete olivovým olejem a posypte grilovacím kořením. Ogrilujte z obou stran dozlatova. Sýr halloumi nepotřebuje dlouho propékat, stačí mu jen 3-5 minut z každé strany.

​Cuketový koláč místo pizzy

Na formu o průměru 26 cm si připravte 2 středně velké cukety, 100 g nastrouhaného sýra, 100 g šunky, 2 vejce, 1 mozzarellu, 1 stroužek česneku, cherry rajčata, bazalku a trochu soli. Jak na to?

Z cuket vydlabejte měkkou dužinu a použijte jen pevnou část, kterou nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte v cedníku okapat. Poté ještě vymačkejte co nejvíce vody. Tento krok je důležitý proto, aby koláč byl křupavý. Nastrouhaný sýr smíchejte s cuketou a vejci. Formu na koláč vyložte pečicím papírem, rozetřete a upěchujte těsto a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C asi 25 minut dozlatova. Základ koláče potřete česnekem a rozprostřete na něj nakrájenou šunku, mozzarellu a plátky rajčat. Dejte ještě na 10 minut zapéct do trouby a nakonec ozdobte lístky čerstvé bazalky.

​Zeleninové lupínky místo chipsů

Na 1 plech použijte 1 větší mrkev, 1 petržel, 1 malý celer, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, ½ lžičky třtinového cukru, sůl a pepř. Jak na to?

Oloupanou zeleninu škrabkou na brambory nakrájejte na tenké plátky. Česnek prolisujte a smíchejte s olejem, cukrem, solí a pepřem dle chuti. Můžete přidat jakékoliv oblíbené koření. Ochucený olej smíchejte se zeleninou a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C asi 15 minut, pak snížte teplotu na 110 °C a pečte asi 50 minut až 1 hodinu. Během pečení občas promíchejte. Stejným způsobem můžete chipsy udělat i z červené řepy, cukety, dýně atd.

​Lososové špalíčky s pečenou mrkví místo rybích prstů s hranolky

Na 4 porce budete potřebovat 600 g lososa bez kůže, 6 mrkví, ½ citronu, sůl, pepř a olivový olej. Jak na to?

Očištěné mrkve nakrájejte na hranolky, smíchejte se lžící oleje a zlehka osolte. Plech vyložte pečicím papírem, hranolky na něj rozprostřete a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut dozlatova. V polovině pečení hranolky zamíchejte. Lososa nakrájejte na špalíčky, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte na rozpáleném grilu nejprve asi 7 minut, potom opatrně obraťte a z druhé strany ještě asi 4 minuty. Hotového lososa zakápněte citronovou šťávou.

Vyzkoušejte také domácí rybí prsty.

​Bramborovo-cuketový nákyp místo smaženého bramboráku

Na 1 plech si připravte asi 6 brambor, 1 střední cuketu, 100 g šunky, 100 g strouhaného sýra, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1 lžičku majoránky, ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky sladké papriky, sůl, pepř a olej. Jak na to?

Cuketu podélně rozkrojte, vydlabte měkkou dužinu a tvrdší část nastrouhejte nahrubo. Osolte, nechte v cedníku pár minut vykapat a ještě vymačkejte přebytečnou vodu. Brambory nastrouhejte také nahrubo a smíchejte se všemi ingrediencemi. Plech vyložený pečicím papírem potřete olejem rozprostřete na něj směs, upěchujte a zakápněte trochou oleje. Pečte na 190 °C asi 45 minut dozlatova.

​Tvarohové knedlíčky s borůvkovou omáčkou místo kynutých ovocných knedlíků

Na asi 14 knedlíčků potřebujete 500 g tvarohu ve staniolu, 2 vejce, 8 lžic dětské krupičky, špetku soli, 300 g borůvek, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce sladké smetany a 1 lžíci kukuřičného škrobu. Jak na to?

Tvaroh utřete s vejcem, přidejte krupici, špetku soli a zpracujte těsto. Z těsta mokrýma rukama uválejte knedlíčky, které vhoďte do vařící vody a opatrně zamíchejte, aby se nepřilepily na dno. Jakmile vyplavou na hladinu, nechte je ještě asi 2 minuty povařit, poté vytáhněte cedníkem nebo děrovanou vařečkou. Borůvky rozmixujte, přidejte cukr a smetanu, přiveďte za stálého míchání k varu, přimíchejte kukuřičný škrob rozmíchaný v troše vody a povařte ještě asi 3 minuty. Hotové knedlíčky polijte borůvkovou omáčkou.

​Malinový sorbet místo smetanové zmrzliny

Na 4 porce potřebujete 500 g mražených malin, 100 ml vody, 80-100 g třtinového cukru, 1 citron, 1 hrst máty. Jak na to?

V kastrolku přiveďte vodu k varu, nasypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Odstavte a nechte vychladnout. Mražené maliny nechte trochu povolit (asi 15 minut), přidejte cukrovou vodu, šťávu z citronu a pořádně promixujte tyčovým mixérem. Chcete-li sorbet bez peciček, propasírujte směs přes cedník. Do malin můžete zamíchat i nadrobno nasekanou mátu. Přelijte do plastové nebo nerezové nádobky a dejte do mrazáku. Každou půlhodinu sorbet znovu promixujte, aby zůstal hladký bez krystalků ledu. Před podáváním nechte malinový sorbet asi 10 minut povolit.

Mají děti raději meloun? Připravte jim melounový sorbet.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:

kniha Víš, co jíš?

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více