Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro dort Florida: Nadýchaný piškot s pudinkovo-máslovým krémem a šlehačkou frčí dodnes a takhle snadno se připravuje
Zdroj: se souhlasem České televize

Vzpomínáte občas s láskou na klasické zákusky starých dobrých cukráren? A pamatujete si na dort Florida? Pokud jste viděli poslední díl pořadu Buchty po ránu, možná jste zaznamenali, že právě tento dort byl jedním z těch, které se v něm pekly. V minulosti patřil k nejoblíbenějším, dnes jej bohužel zas tak často neseženete. Není však nic snazšího, než si jej připravit doma.  

Lehké řezy s ovocem

Dorty všech druhů a příchutí patří k nejoblíbenějším moučníkům vůbec. Zajít si do kavárny nebo cukrárny na kávičku s dortíkem bylo oblíbenou kratochvílí v minulosti a je i dodnes. Jen nabídka se proměňuje - zatímco dnešní cukrárny nabízejí moderní luxusní dorty, často z různých koutů světa, v minulosti vitrínám cukráren vévodily šlehačkové dorty, zákusky s máslovými krémy nebo s ovocem zalitým želé.

Pokud jste těm hodně máslovým a krémovým zákuskům nefandili, nabídka zas tak velká nebyla. Pro milovníky svěžejších ovocných zákusků tu však byl dort Florida, které se také často prodával ve formě kostek jako řezy Florida

Florida - zákusek ze tří vrstev

Třívrstvý dezert byl kdysi velmi populárním. Šlo o lehký a lahodný zákusek, který se dal připravit kdykoliv během roku v závislosti na tom, jaké ovoce bylo zrovna v sezoně. I když název slibuje nějakou exotiku, v originále se připravoval s meruňkami, snad proto, že toto oranžové ovoce září jako žhavé slunce na Floridě.

Často se ale dělal i s mandarinkami z kompotu, když zrovna nebyla meruňková sezona, nebo vůbec s nějakým tropickým ovocem, třeba ananasem (dříve rovněž z kompotu), čímž se opět odkazovalo k názvu dezertu. Důležité ovšem bylo, aby ovoce bylo krásně zářivé, takže se do Floridy báječně hodily třeba i broskve, ať už čerstvé nebo kompotované. 

Pudink můžete udělat i domácí

Základem dortu Florida byl vždy piškotový korpus, na něm vrstva pudinkového krému s ovocem a vše završeno nadýchanou šlehačkovou vrstvou. Pudinkovou vrstvu můžete klasicky udělat z vanilkového pudinku, do kterého zašleháte máslo.

A nebo si můžete krém připravit rovnou od základu jako domácí pudink ze žloutků a kukuřičného škrobu. Občas jsou řezy Florida zaměňovány se zákuskem, jemuž se říká „obližprst“. I ten se skládá z piškotu a pudinku, ale chybí v něm ovoce a šlehačku v něm nahrazuje bílkový sníh

Recept na retro dort Florida

Pokud si Floridu pamatujete z dřívějška nebo vás prostě tento lehký dezert jen zaujal, snadno si jej nyní můžete přímo podle receptu cukráře Josefa Maršálka tak, jak jej dělal v pořadu Buchty po ránu. Jak na to?

Budete potřebovat: 200 g bílků, 160 g cukru krupice, 170 g hladké dortové mouky, 65 g mléka, 60 g oleje, 2 g soli, 6 g prášku do pečiva.

Na krém si připravte: 100 g žloutků, 100 g cukru krupice, 500 g mléka, 40 g kukuřičného škrobu, 120 g másla, vanilkový lusk. 

Na dokončení: 500 g šlehačky a 300 g meruněk nebo směsi ananas, broskví a meruněk, mikro bylinky na ozdobu.

  1. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přisypejte cukr se solí a vyšlehejte tuhý sníh. Dejte si pozor, aby se nepřešlehal. 
  2. Do sněhu přilijte mléko a olej a rychle a krátce zamíchejte. Poté přisypejte mouku a prášek do pečiva. Poté směs prošlehejte dohladka, aby v ní nebyly hrudky. 
  3. Těsto nalijte do dortové formy, jejíž dno jste předtím vyložili pečicím papírem a rozetřete je pořádně do stran. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C horkovzduch a pečte asi 25-35 minut. To, zda je korpus upečený, zkontrolujte špejlí. 
  4. Do hrnce dejte 20 g z celkového množství másla, pak přidejte mléko, kukuřičný škrob, žloutky, cukr a semínka z vanilkového lusku. Tuto směs za stálého míchání přiveďte k varu a vařte nejméně dvě minuty do zhoustnutí. Pudink zakryjte fólií potřenou olejem a nechte vychladnout v lednici. 
  5. Žloutkový krém prošlehejte nejprve samotný, poté přidejte povolené máslo a vyšlehejte hladký krém. Korpus vložte do jiné formy, jejíž boky vyložíte fólií nebo pečicím papírem a potřete jej žloutkovo-máslovým krémem. Na krém rozdělte ovoce a dejte aspoň na hodinu vychladit do lednice, klidně i přes noc. 
  6. Nakonec vyšlehejte dobře vychlazenou smetanu dotuha a rozetřete ji na krém s ovocem tak, aby se nevytvořily žádné vzduchové bubliny. Ze zbylé šlehačky můžete pomocí cukrářského sáčku vytvořit na dortu ozdoby. Nakonec dozdobte dort zbytky ovoce, čerstvými bylinkami, můžete jej i posypat strouhanou čokoládou nebo kakaem. 

Náš tip: Máte-li rádi různé řezy a pudinkové moučníky, můžete si připravit rovněž tento vynikající pudinkový moučník podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více