Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med krok za krokem: Zvládnete ho levou zadní, důležité je nasbírat správné květy, pak už stačí jen cukr
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Na loukách i v parcích konečně vykukují žluté kvítky pampelišek, které naznačují, že jaro je snad konečně opravdu tady. Chcete-li si trochu té žluté nádhery uchovat na později, je nejlepší možností z ní připravit med. Má příjemnou jemnou chuť a voní jako ty rozkvetlé pampelišky. 

Med nebo sirup?

Pampeliškový med sice není medem v pravém slova smyslu, chuťově se tomu pravému ale zcela vyrovná a možná jej i předčí. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že sběračem se v jeho případě nestávají včelky, ale vy. Připravuje se totiž z celých květů pampelišek, které musí někdo natrhat a pak zpracovat. Vaří se stejně jako jakýkoliv jiný sirup a sladký je díky cukru, který se do něj přidává.

Má však stejně jako med zlatavou barvu a lepkavou konzistenci a i ve sklenici vypadá jako tekutější med, proto se mu i tak říká. Pokud bychom ale měli být přesní, měl by se správně nazývat právě sirup. Není našemu zdraví tak prospěšný jako med pravý, zůstávají v něm ale vitaminy a minerální látky, které se ukrývají v samotných pampeliškách. A navíc je řešením pro ty, kteří mají alergii na klasický med, nebo pro vegany, jež odmítají konzumovat i med. 

Pampeliškový med osladí čaj i kaši

Pampeliškový med si doma snadno připraví každý. Pokud se do toho pustíte, získáte vynikající sladidlo do čaje i základ limonád (stačí přidat jen sodovku, citronovou šťávu a led). Med se dá ovšem použít jako ten včelí k namazání na chleba nebo k pokapání či k oslazení některých moučníků nebo do kaše či jogurtu.

To hlavní, co na něj potřebujete, jsou pampelišky a cukr, navíc můžete přidat citron, která zmírní sladkost a dodá medu hlubší chuť. Přidat můžete celé plátky nebo jen šťávu. Zajímavě med oživí i vanilkový lusk, zahustit jej můžete pomocí jablečného džusu, který je zdrojem pektinu. Pak už ale bude med trochu připomínat džem. A jak tedy při přípravě medu postupovat? 

  1. Nejprve je nutné nasbírat dostatek pampeliškových květů. Připravte se, že na 3 větší sklenice medu jich budete potřebovat až 300 nebo 400. Trhejte jen květy. Na sběr pampelišek vyrazte nejlépe ráno za slunečného počasí, když jsou květy otevřené. Vybírejte právě ty otevřené, které vypadají svěže. Pampelišky netrhejte u hlavních silnic a cest nebo v městských parcích, kde se venčí psi. Raději je sbírejte někde na loukách dál od civilizace nebo naopak na vlastní zahradě, zkrátka tam, kde je čisto. 

     

  2. Poté opatrně odstraňte žluté listy ze zelených stonků a opláchněte je. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz. Nejlepší je to v míse s vodou, aby případné nečistoty mohly klesnout na dno mísy. Pokud o pyl nechcete přijít, dodává totiž medu chuť a pomáhá vytvořit správnou konzistenci, rozložte květy na 10-15 minut na plech, aby případné potvůrky květy opustily. Zelené části odstraňte. Pokud byste je nechali, byl by med hořký a hnědý. 
  3. Květy pampelišek nechte okapat, dejte je do hrnce, přidejte pár koleček bio citronu nebo citronovou šťávu z jednoho citronu a vše zalijte vodou. Na 250-300 květů pampelišek použijte přibližně 1 litr vody. Směs přiveďte k varu a nechte povařit asi 15 minut. Pak hrnec odstavte, zakryjte poklicí a pampelišky nechte do druhého dne odležet někde v chladu.

     

  4. Druhý den vše přeceďte přes tenké pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Tu opět nalijte do hrnce a přisypejte k ní cukr (na 1 l vody cca 1 kg cukru, záleží i na vaší chuti). Zamíchejte a přiveďte k varu. Nechte cukr rozpustit a vařte, dokud směs nezhoustne a nebude připomínat konzistencí med. Čím delší dobu budete vařit, tím bude med hustší a tmavší. To, zda je med dostatečně hustý, můžete zkontrolovat stejně jako při vaření džemu. Trochu kápněte na studený talířek a počkejte, zda směs ztuhne. 
  5. Hotový med přelijte do vymytých a sterilizovaných sklenic a pevně zavřete. Sklenice na chvíli otočte dnem nahoru, aby se víčko dobře přichytilo a med pak uložte na chladné a tmavé místo. Při správném skladování vydrží pampeliškový med několik měsíců až rok. Po otevření jej raději skladujte v lednici. Pokud by vám med zkrystalizoval, můžete je rozehřát ve vodní lázni. 

Náš tip: Pampeliškový med si můžete připravit také pomocí našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Danka777

6. 5. 2023 11:49

Prosím pomoc!!!Dělám poprvé pampeliškový "med", ale neměla jsem cukr krystal, ale krupici. Vařím - probublává to na sklokeram. desce - 7, už 2hod. "med" stále nehoustne, je to jak voda a na povrchu žlutá hustá vrstva. Když to promíchám, vzkypí mi to. Nikde jsem se nedočetla, jestli tu hustou vrstvu mám sbírat, tak ji sbírám. 250 květů, 1l vody, 1kg cukru, citron. Co s tím mám dělat? Vyhodit? Pokračovat...??? ;-( Děkuji za odpověď.

Přidat komentář

Marie

Nejnovější recepty Více