Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošská natřásanka: Kombinací brambor a jablek vznikne vláčný a šťavnatý moučník s vůní skořice
Zdroj: Toprecepty, MamlajdaD

Léto se blíží a s ním i spousta čerstvého ovoce, je tedy nejvyšší čas zpracovat zásoby ze spíže či ze sklepa. Pokud vám zbylo hodně jablek a brambor, je ideální čas na přípravu natřásanky. Tento netradiční „koláč“ pochází z Krkonoš a jeho příprava je snadná a rychlá. 

Specialita z Krkonoš

Krkonošská natřásanka je typickou specialitou z oblasti Krkonoš a Podkrkonoší. Vzhledem k tomu, že šlo o poměrně chudý a neúrodný kraj, brambory byly jednou z hlavních složek jídelníčku místních lidí. A protože mouka byla drahá, rádi je využívali i do sladkých pokrmů, kde právě bramborami mouku částečně nebo úplně nahrazovali. I když jídla, na nichž si pochutnávali, byla poměrně skromná, šlo překvapivě o dobroty, na které by bylo škoda zapomenout a rozhodně zachutnají i našim současným někdy trochu zmlsaným jazýčkům. 

Brambory je třeba natřásat

Natřásanka je zajímavá hlavně svým názvem, který vychází ze způsobu přípravy pokrmu. Součástí natřásanky totiž nejsou jen brambory, vařené a nastrouhané na hrubém struhadle, ale i hrubá mouka, v níž je třeba brambory obalit. Aby se jednotlivé kousky brambor krásně s moukou promíchaly, prohazovaly se nebo natřásaly s moukou na vále, a právě odtud plyne název natřásanka.

Krkonošská specialita je vlastně nákyp, jehož spodní vrstvu tvoří brambory, na ně se navrství plátky jablek a vše se opět završí bramborovou směsí. A nakonec se vše dohromady zapeče, vylepší skořicí a moučkovým cukrem a vznikne vám pokrm, po němž se budou všichni jen oblizovat. I když je úplně obyčejný, chutná totiž přímo báječně. 

Vylepšená natřásanka se smetanou

Natřásanka se hodně podobá další specialitě z tohoto kraje známé rovněž pod zajímavým názvem rozcuchaná nevěsta. I ona se připravuje z nastrouhaných brambor, které z nákypu trčí na všechny strany, takže vypadají jako vlasy nevěsty, která se zapomněla učesat. Rozcuchaná nevěsta je ale již trochu luxusnější, neboť se do ní přidává i smetana a vajíčka. Natřásanka je takovou její prostší verzí, jež se vařila v těch úplně nejchudších rodinách. 

Jak připravit krkonošskou natřásanou

V případě, že vás natřásanka zaujala a rádi zkoušíte recepty našich předků, můžete si ji upéct podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 500 g vařených brambor ve slupce, asi 200 g hrubé mouky, špetku soli, 500 g jablek, pískový cukr a skořici podle chuti nebo 2 sáčky skořicového cukru, 50 g másla na vymaštění pekáče a na pokapání povrchu brambor a moučkový cukr na posypání hotového moučníku. 

  1. Vařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na vál postupně nasypejte 200 g hrubé mouky a brambory po částech rukama společně natřásejte a promíchávejte. Cílem je rovnoměrně obalit všechny brambory moukou.
  2. Pekáček vymažte máslem a polovinu brambor do něj narovnejte, lehce posolte a posypejte cukrem nebo skořicovým cukrem. 
  3. Pak nastrouhejte jablka na tenké plátky a rozložte je na brambory. Posypejte cukrem a skořicí a zakryjte druhou polovinou brambor. Brambory rovněž posypejte ještě trochou skořicového cukru. 
  4. Celý pokrm pokapejte rozpuštěným máslem nebo obložte plátky másla a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a zapečte dozlatova. Natřásanka je vynikající teplá i studená. Případně můžete pokrm vylepšit sušenými švestkami nebo nasekanými ořechy

Náš tip: Kulinární výlet do Krkonoš si můžete vylepšit tím, že si připravíte další místní specialitu sejkory podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Marhold, J.: Krkonošská kuchařka
Janák, D.: Jídlo není jenom něco k jídlu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více