Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny. Stejně jako byl chudý tento kraj, byla tak prostá i místní kuchyně. I když se nijak extra nelišila od dalších staročeských pokrmů, ty místní byly výjimečné svými názvy. Maltošny vypadaly trochy jak závin, jejich součástí však byly kromě jablek brambory.

Na Chodsku se jedly maltošny, ale i báč nebo rýpl

Západočeské Chodsko je kraj s bohatou lidovou tradicí, nazdobenými pestrobarevnými kroji a kuchyní částečně inspirovanou sousedícím Bavorskem. Vzhledem k tomu, že horní Chodsko bylo chudým podhorským krajem, vařila se tu jednoduchá jídla z brambor, kysaného zelí a kyselého mléka. V oblibě tu měli třeba rýpl, toč, báč, mětánky, bacán nebo také maltošny.

Maltošny jen z brambor a jablek

Maltošnám se někdy říká také maltašky, přičemž tento trochu zvláštní název pravděpodobně pochází z německého Maultasche. Tak se v Německu říká speciálním větším těstovinovým taštičkám připomínajícím ravioly, které se podávají buď samotné jen s máslem nebo ve vývaru. Sestávají se z těch nejobyčejnějších surovin, které byly k dispozici i v té nejchudší chalupě – brambor a jablek. Trochu tak vypadají jako klasický závin, jen těsto je jiné. Připravuje se totiž z vařených brambor nastrouhaných najemno, které se smíchají s moukou tak, aby vzniklo těsto. To se pak plní náplní z jablek smíchaných s cukrem, kterou ještě můžete dochutit skořicí jako u klasického závinu.

Maltošny se připravují na několik způsobů

Pokud byste si chtěli maltošny, připravit, zkuste to podle originálního receptu z Chodska. Budete potřebovat: 750 g den předem vařených brambor, 1 vejce, sůl, 500 g polohrubé mouky, 400 g oloupaných nastrouhaných jablek, cukr podle chuti, trochu skořice.

Postup: Oloupané brambory nastrouhejte  najemno, přidejte vejce, mouku, sůl a vypracujte těsto. Těsto se pak buď rozválí na dva pláty, jeden se položí na dno formy, na něj se nanesou nastrouhaná jablka a ty se pak zkaryjí druhým plátem těsta. Může se také udělat jen jedna placka, do níž se zabalí náplň z jablek. Někdy se maltošny smaží. V tom případě se vytvoří menší placičky, do nich se zabalí jablka s cukrem, pak se vytvoří taštičky, které se smaží na rozehřátém oleji dozlatova. Hotové maltošny nakonec můžete posypat moučkovým cukrem.

Výborné jsou maltošny i naslano

Jako maltošny se občas označoval klasický závin nebo spíš malé štrúdlíčky z těsta podobného tomu listovému nebo taženému. Zcela v souladu s tradicemi pak můžete do jablek přidat ořechy a rozinky. Maltošny se občas připravovaly i naslano. V tom případě se plnily zelím v kombinace s na kostičky nakrájeným uzeným masem.

Zdroj informací:
Nejdl, J.: Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí.
Plzeň.rozhlas.cz
Korpus.cz/mapka
Cuni.cz

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více