Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!

Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem Česka; do zasněných a zadumaných Krkonoš. Klasikou místní kuchyně jsou polévky, ve kterých pomalu stojí lžíce, jak jsou husté, v minulosti vařené třeba i z vran. A milovníci zelí si ho tu užijí dosyta!
Sůl v kávě místo cukru
Krkonoše se rozprostírají v severovýchodních Čechách, konkrétně v Libereckém a Královehradeckém kraji. Nad celou oblastí bdí nejvyšší hora republiky – Sněžka. I po horské, méně úrodné půdě se vždy pásly krávy, ovce a sem tam nějaký pašík. Kde se zrovna našel remízek půdy úrodné, krkonošští jej neváhali osadit bramborami, ječmenem či žitem. Častá obživa byla také tzv. čižba. Ta spočívala v lovu drobného ptactva, které se částečně zužitkovalo jako potravina. Dříve byste se zde setkali s pečenou kvíčalou a polévkou z vran. Ptactvo se také často prodávalo na trzích. Působili zde také pašeráci, kteří přes polské hranice přenášeli levný cukerín. Řepný cukr byl totiž tak nedostupný, že se při tvrdé práci často pila osolená káva místo oslazené.
Článek z magazínu
V zimě třeba vitamíny
Tuhé krkonošské zimy horalové překonávali nejen hutnými polévkami. V Krkonoších bylo historicky velmi populární kyselo a jeho sláva se dnes obnovuje. Jeho kyselá chuť i spousta vitamínu C a dalších výživných látek vás postaví na nohy lépe, než kdejaký paralen. Navíc se v Krkonoších dařilo i pálenkám a likérům; alkohol vás totiž v zimě pěkně prohřeje. Pila se tu jeřabinka či hořcovka z hořcového kořene, která podporovala trávení.
Článek z magazínu
Stejně tak se tu využívaly brambory – na šťouchačku, bramboráky, sejkory, škubánky, muzikanti. Své místo v kuchyni měly i houby (hubník) a bylinky, a protože tu bylo i hodně včelařů, dostupný byl také med. Zdejší specialitou bývaly bylinkové sýry. Například o krkonošské kozí syrečky byl takový zájem, že se vyráběly spíš na prodej než pro domácí spotřebu. Jako vzácnou lahůdku si je dokonce r. 1502 vyžádali na svatbu krále Vladislava Jagelonského.
Co je to česká rýže?
Krkonoše měly i další kulinářská specifika. Na polích se tu dřív kromě tradičních obilnin vlnila i rosička krvavá, zvaná česká rýže. Chutí lehce připomínala krupici, vařily se z ní sladké kaše, výtečná prý byla jako zavářka v uzené polévce, připravoval se z ní třeba také zapečený smaženec.
Článek z magazínu
Pěstování rosičky bylo náročné. Klásky na polích vyzobávali ptáci, žala se jen srpem a po odstranění slupek moc vábná nebyla. Musela se dlouho prát, aby zbělela. Pak z ní ale vznikala výživná jídla, hlavně husté polévky.
Kde se najíst?
Chcete-li zažít atmosféru horské chaty s trochou luxusu, rozhodně neváhejte navštívit restauraci Lebeda ve Špindlerově Mlýně. Lebeda nabízí vlastní interpretaci krkonošské a staročeské kuchyně a k ní navíc steaky, ryby, těstoviny a rizota. Takže si vybere každý. Moderní design oku polahodí v Aparthotelu Svatý Vavřinec, který se nachází v Peci pod Sněžkou. Atmosféru architektonického skvostu doprovodí chuť klasického jídla z Podkrkonoší.
Témata: Krkonoše, polévka, Krakonoš, zdravá strava, vitamíny, vitamín C, kyselo, zelí, houby, brambory, škubánky, rýže, jihočeská kuchyně, Českem s chutí, česnečka, smaženec, rosička, ovce, kozy, kráva, ječmen, žito, ovesné vločky, obilí, hory, příroda, syrečky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
„Já rád jíšku. Taky ráda jíšku?“ ptá se Čochtan… Číst více
Britská specialita fish & chips: Ryba s hranolky se typicky podává s hráškovým pyré a octem
Samozřejmě, že ve většině restaurací vám… Číst více
Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Začal podzim, venku se ochladilo, z hub najdeme ve větším množství většinou už jen václavky, začínají výlovy rybníků a hony. Sklízíme a ukládáme na… Číst více
Retro okénko: Legendární ruská vejce vznikla jako z nouze ctnost, ale oblíbili si je všichni
Ruská vejce patří do skupiny jídel jako je… Číst více
Orientální turecký salát kisir voní po granátových jablkách a mátě. Zkuste jej!
Saláty s kuskusem si děláme poměrně běžně, když… Číst více
Lanýžový olej fantasticky dochutí rizoto i míchaná vajíčka. A stačí ho jen pár kapek!
Jen málo delikates světa je tak drahých jako… Číst více
Upotřebit starší chléb nebo pečivo lze s trochou přemýšlení docela snadno. Nabízíme několik praktických nápadů
Starší chléb dobře prohlédneme, jestli se na něm netvoří plíseň. Jak plesnivění chleba předejít, popisuje náš článek. Pak přemýšlíme, jak starší… Číst více
Jak vařit efektivně a nevyhazovat jídlo zbytečně
Velký nový módní trend současnosti (Zero waste) není vlastně vůbec nový. Bezodpadové hospodaření a s ním spojené vaření měly v krvi celé generace… Číst více
Zero waste
Bezodpadový život neboli Zero waste je moderní životní styl bez zbytečného odpadu. Jde o šetrný způsob chování k přírodě. V gastronomii se to týká… Číst více
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 nejlepších cibulových polévek: Klasická francouzská, krémová cibulová nebo vyprošťovací s chilli obohatí jídelníček
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovesné lívance s dušenými jablky
Přidáno před 2 hodinami

Sýrovo-mrkvová pomazánka s pažitkou
Přidáno před 6 hodinami

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 8 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 9 hodinami

Velikonoční nádivka (dělená strava ZV)
Přidáno před 19 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.