Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jiřina Bohdalová uvítala v pořadu Hobby naší doby herečku Vilmu Cibulkovou.
Zdroj: Se svolením České televize

Jiřina Bohdalová ve svém pořadu Hobby naší doby přivítala již mnoho kolegů herců, kteří jí ukázali, jak se umí „obracet“ v kuchyni. Držitelka Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Pupendo Vilma Cibulková ale předvedla nejen to, že vaří bez jakýchkoliv problémů, ale navíc i v jak velké rychlosti to zvládá. Vepřové maso na kari měla hotové během pár minut a ještě stihla dát své kolegyni radu, která Bohdalovou překvapila.

Inspirace Thajskem

Držitelka dvou cen Thálie připravila pro diváky pořadu České televize Hobby naší doby recept na vepřové maso na kari s kokosovým mlékem. Jak správně upozornila moderátorka Jiřina Bohdalová, jednalo se o variaci na thajskou kuchyni, což Vilma Cibulková přiznala s tím, že „je taková do Thajska“.

Bleskurychlé vaření

Zároveň slíbila, že výroba pokrmu nebude trvat déle než pět minut, což vzápětí také potvrdila. Nejdelší čas tak zabralo marinování masa, které musí zůstat naložené ve směsi kari, zázvoru, česneku a kvašeném kimchi dostatečně dlouho, aby zkřehlo a nasálo chuť přidaných ingrediencí.

Kokosové mléko v segedínu

Cibulková ovšem svou slavnou hereckou kolegyni překvapila nejen rychlostí, ale především informací o možném použití kokosového mléka v tradičním receptu, používaném mnoha českými domácnostmi. „Já ho dávám i do segedínu. Jestli to neznáš, tak to určitě musíš vyzkoušet,“ poradila hvězda filmů Pupendo nebo Báječná léta pod psa Jiřině Bohdalové.

Vepřové maso na kari s kokosovým mlékem

Na přípravu pokrmu, inspirovaného asijskou kuchyní, budete potřebovat: 1 lžíci rostlinného oleje, 1 střední cibuli, 500 g vepřové kýty nakrájené na kostky a naložené v zázvoru, česneku a kimchi, 1 lžíci kurkumy, 1 lžíci nadrobno nakrájeného zázvoru, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky mletého koriandru, 50 g kari pasty, 150 ml vody (dle potřeby), 400 ml kokosového mléka, 1/4 čerstvé chilli papričky a petrželku na ozdobení.

Jak na to?

  1. Do pánve wok nalijeme lžíci rostlinného oleje. Když se zahřeje, vložíme do pánve nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  2. Přidáme naložené maso a pořádně promícháme. Vepřové necháme zatáhnout.
  3. Do pánve nasypeme nadrobno nakrájený zázvor, mletý koriandr, aromatickou kurkumu, kari pastu a špetku kajenského pepře.
  4. Pokud nám přijde vzniklá směs moc hustá, přilijeme vodu. Musíme ovšem počítat s tím, že budeme používat ještě další tekutinu.
  5. Nyní do pánve přidáme kokosové mléko a vše znovu poctivě promícháme.
  6. Nakonec již pouze „na barvu“ vložíme nakrájenou červenou chilli papričku a petrželku.
  7. Odstavíme z plotýnky a můžeme servírovat. Nejpříhodnější přílohou je rýže.

Náš tip: Při výběru kari pasty myslete na to, jak ostrý pokrm chcete vytvořit. Obecně platí, že červená pasta je tou nejpálivější. Její součástí bývají červené chilli papričky, citronová tráva, česnek, sůl, šalotka, limetka, kmín a koriandr.

Žlutá kari pasta zase navodí pocit indické kuchyně a je méně pálivá než červená. Obsahuje například i muškátový oříšek, skořici či římský kmín. Zelená pasta je nejméně pálivá, přestože obsahuje podobné ingredience jako ta červená.

Pořadem České televize s názvem Hobby naší doby provází populární herečka Jiřina Bohdalová. Ta v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas ukáže, jak si poradit na zahradě, v domě, bytě i kuchyniZde herecké legendě asistují slavné osobnosti, které se podělí o své recepty. Pořad Hobby naší doby naleznete na iVysílání České televize.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více