Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně připravit šťavnatý hamburger? Základem je libové maso, nejlépe z hovězího krku. Sůl ani koření tam nepatří
Zdroj: Toprecepty.cz

Máte rádi hamburgery? Kdo by odolal šťavnatému karbanátku v měkké housce lehce pomazané kečupem či majonézou a s listem čerstvého salátu, plátkem rajčete, okurky a cibulky. Věřte ale, že těm domácím se hamburger z fastfoodů ani zdaleka nevyrovná.

Co je potřeba na výborný hamburger

Za dobrým burgerem nemusíte do rychlého občerstvení. Můžete si ho přichystat doma, a to přesně podle vlastních představ. Můžete do něj dát sýr, salát, ale základem každého výborného burgeru je grilovaná placka z mletého masa. Jak toto maso připravit, abyste si pochutnali a hezky si užili grilovací sezónu?

Jak namíchat maso na hamburger

Aby byl burger správně šťavnatý, je potřeba dobře vyladit poměr libového a tučnějšího masa. Naprostou většinu by mělo tvořit libové maso a asi 20 % by mělo být určeno pro lojovitou část. Které maso se hodí? Většinou se využívá hovězí,  ideální částí je hovězí krk. Pokud budeme chtít burger nakombinovat i z jiných druhů mas, můžeme přidat třeba vepřovou plec, ale i šťavnaté drůbeží stehenní maso.

Maso nám může namlít řezník, víc nám bude chutnat, když si ho umeleme sami pomocí mlýnku na maso nebo v kuchyňském robotu. 

Jak ochutit mleté maso na hamburger

Na to je jednoduchá odpověď. Vůbec. Na klasický burger by se totiž mělo používat pouze samotné umleté maso. Sůl a pepř dáme na maso těsně před samotným grilováním.

Grilování a BBQ

Barbecue, anglicky zkráceně BBQ, je způsob venkovního grilování masa původně v kouři ze dřeva. Barbecue pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA, dnes už se ale griluje…

Jak připravit burger z mletého masa

Všechny druhy masa nakrájejte na kostky a ty pak dejte do mísy. Připravte si mlýnek a umelte maso na středně hrubém nástavci. Prsty namočte do vody a naberte trochu masa a vytvarujte kouli, která by měla mít hmotnost asi 180 g. Aby maso bylo lépe spojené, je vhodné s ním několikrát bouchnout o stůl. Pro tento účel ho mějte zabalené v igelitu. 

Nyní se nabízí několik variant, jak burger připravit. Můžete si na to vzít lisovací formu na maso do burgerů. V obchodě ji pořídíte zhruba od 150 Kč. Díky ní získáte na mase ony pěkné rýhy. Formu vyložte mrazicími sáčky, na do dejte kuličku masa , zase sáček a druhou částí formy přitlačte.

V dalším způsobu budou stačit vaše dlaně a mrazicí sáčky. Kuličku masa můžete dát mezi mrazicí sáčky, vytvarovat dlaní a zarovnat po stranách.

Poslední variantou je ta, že kuličku masa dáte mezi dva sáčky, vezmete si misku a lehce ji stlačíte. Zase dotvarujete kraje, aby vypadaly úhledně. Než budete maso grilovat, dejte ho do lednice. Klasický hamburger připravíte třeba podle tohoto receptu. 

Náš tip: Podívejte se na toto video, jak připravit maso na hamburger

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více