Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Jak skladovat a zpracovat třešně. Jsou z nich skvělé mošty, džemy i destiláty
Pixabay

Třešeň je náš původní ovocný druh. V krajině se vyskytuje mnoho typů planých třešní ptáčnic i jejich kříženců s kulturními odrůdami. Kulturních odrůd je velké množství ze skupin chrupky nebo srdcovky.

Třešně

Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…

Pozitivní vliv třešní na organismus

Třešně jsou lehce stravitelné zdroje cenných nutričních látek, vhodných zvláště pro děti. Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a menší množství vitaminu C, cukry v přijatelné formě; z minerálů hlavně fosfor, vápník, železo a organické kyseliny. Působí dobře na činnost ledvin, jater i střev. Zrychlují oběh krevní, působí močopudně, takže jsou vhodné i pro revmatiky. Mají ale silnou schopnost bobtnat i v zažívacím traktu. Nemá se jich proto jíst mnoho a hlavně se nesmí zapíjet.

Jsou-li plody suché a se stopkami, vydrží v chladné místnosti asi týden.

Třešně mají mnohostranné využití zpracování na mošty, kompoty, džemy (kombinujeme je s rybízem nebo angreštem, které dodají potřebný pektin), vína i destiláty. Hodí se i k sušení. Čerstvé plody se uplatní v moučnících (bublaniny, koláče, záviny, …) nebo sladkých jídlech (studené polévky, knedlíky, nákypy apod.). Pokud chceme třešně mrazit, odpeckujeme je a mrazíme v cukrovém sirupu.

 

 

 

 

Tento tip je užitečný  (11x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Novinka!

Naše kuchařky

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům