Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty
Zdroj: Toprecepty, Miguel

Třešňová bublanina je dobrota, kterou neurazíte žádnou návštěvu. Nadýchané sladké těsto a šťavnaté ovoce, to je opravdu dokonalá kombinace. Naučte se ji mít tak dobrou, jako ji dělávala vaše maminka nebo babička.

Bublanina jedna báseň

Bublanina je pro tuzemskou kuchyni klasická třená buchta, ke které neodmyslitelně patří třešně. Pokud je zrovna dvakrát nemusíte, dá se moučník vyrobit i z jiného ovoce, třeba s jahodami, meruňkami, malinami, borůvkami či rybízem. Svůj název má podle toho, že těsto během pečení doslova probublá a koláč je pak nádherně nadýchaný a vláčný. Bublanina je u nás tak oblíbená, že se objevuje i ve slavných českých komediích. Už se vám sbíhají sliny? Základní recept na těsto zvládnete vyrobit za 15 minut!

 
Pokud máte úrodu třešní na chalupě, kde je kuchyně jen omezeně vybavená, určite vyzkoušejte snadný a rychlý recept na bublaninu zcela bez vážení.
 
 
K třešním se skvěle hodí čokoláda a kakao. Pokud máte tyto hříšné dobroty rádi, vsaďte na rychlý kakaový koláč s třešněmi, který bublaninu připomíná.
 
 
Možná vám u všech těch lahůdek tane na mysli legenda o pití na třešně. Od malička nám říkají, že třešně nesmíme zapíjet vodou, jinak nám bude strašně špatně. Je to ale pravda? Jak už to tak bývá, jen částečně. Více si o tom přečtěte tady:
 

Ale zpátky k pečení! Ne každý potřebuje mít v kuchyni hotovo rychle a jednoduše. Pokud si chcete s bublaninou vyhrát a mít ji opravdu luxusní, určitě vsaďte na tento recept:

Hotovou bublaninu stačí jen pocukrovat, ale pokud chcete něco extra, dotáhněte skvělý moučník k dokonalosti přikrývkou ze sladké drobenky, která každému koláči nasadí doslova korunu.

Opravdovou specialitou je pak francouzský koláč Clafoutis přezdívaný francouzská bublanina. Vzhledem naši tradiční buchtu velmi připomíná a rovněž se dělá z různých druhů ovoce včetně třešní, těsto ale není klasické, piškotové - více připomíná nadýchané palačinky. Možná to zní komplikovaně, ale s následujícím receptem to zvládnete levou zadní!

Příjemným ozvláštněním tradiční bublaniny může být mák, který stačí přisypat do těsta.

Pokud chystáte dort pro dospělého oslavence, i tam se dají třešně využít, a to v kombinaci s alkoholem, která jim svědčí. Legendou je Schwarzwaldský dort, do kterého se ovšem o něco lépe hodí višně. Jaký je rozdíl mezi višněmi a třešněmi, to se dozvíte zde:

Slavnostně ale může vypadat také koláč s třešněmi, ořechy a čokoládou Margot. Pozor! Koláč může být na někoho až příliš sladký, proto můžete z předpisu zcela vynechat cukr, protože sladkost Margotky je dostatečná. Naopak můžete třešně před použitím vypeckovat a přes noc je naložit do rumu, čímž šmak Margotky krásně zvýrazníte.

Křehký a efektní je i koláč z mandlového těsta. Mandle dodají moučníku specifickou chuť. Za takový výtvor by se nestyděl ani profesionální cukrář!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více