Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodová panna cotta: Kromě tučné smetany stačí jen pár ingrediecí, nejdůležitější je ale dostatečně dlouhé chlazení
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Panna cotta je pověstný italský nepečený dezert. Ačkoli si na něm rádi pochutnáváme v restauracích nebo kavárnách, není problém připravit si osvěžující smetanový moučník doma a ochutit ho čerstvými jahodami.

Co je panna cotta

Panna cotta je smetanový dezert ze severozápadní italské oblasti zvané Piemont. V překladu z italštiny panna cotta znamená „vařená smetana“. A to je to, o co jde v tomto dezertu především.

Co je potřeba na panna cottu

Původní varianta obsahuje smetanu, mléko, cukr, vanilku, želatinu, rum a víno zvané marsala. Vše nalité do sklenice s karamelem. Podle některých verzí receptu by ovšem originální panna cotta by měla být broskvová a bez ozdob.

Smetana je v celém dezertu nejdůležitější. Sice si dnes připravíme panna cottu s jahodami, ale ovoce není podmínkou. Místo toho se panna cotta přelévá karamelem nebo rozehřátou čokoládou.

Jak vylepšit panna cottu

V dezertu je velké množství cukru, který můžeme nahradit například čekankovým sirupem nebo dávku cukru snížit. Pokud jde o smetanu, doporučuje se 33%, ale sáhnout můžeme i po 30%.

Příprava se liší nejen v použití ingrediencí, ale i ve způsobu servírování. Dezert můžeme podávat na talířku, i ve skleničce. A právě u skleničky si můžeme trochu pohrát s obsahem. Jahodovou vrstvu například necháme ztuhnout v nakloněné sklenici. 

Na co si dát pozor při přípravě panna cotty

Na přípravě panna cotty není nic extrémně složitého. Problém může nastat jen v použití želatiny. Právě ta zajistí, že dezert hezky drží dohromady ve skleničce nebo vyklopený z formičky, když se pro tuto variantu rozhodneme. Je potřeba, aby želatina měla správnou konzistenci, aby nebyla příliš tekutá ani tuhá. Želatinu můžeme použít práškovou i plátkovou. Vhodné je řídit návodem na obalu. Snazší na přípravu je prášková. Jen ji necháme nabobtnat a pak ji dáme rozpustit. Plátkovou želatinu musíme namočit, pak vymačkat a nakonec rozpustit.

Jak vyklopit panna cottu

Pokud se rozhodneme panna cottu servírovat vyklopenou z misky na talířek, je dobré ji propláchnout studenou vodou. Nejdříve ji ale musíme nechat dostatečně vychladit. Doporučováno je šest hodin, lépe ale přes noc, jinak by byla tekutá.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak připravit jahodovou panna cottu

Na přípravu jahodové panna cotty bude potřeba: 200 g jahod, 1 sáček dortového želé, 2 plátky želatiny, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml plnotučného mléka a 80 g cukru.

Jak na to? Připravte si skleničky. Jahody očistěte, nakrájejte je na plátky a dejte do skleničky. Připravte si dortové želé podle návodu a zalijte jím jahody. Nechte ztuhnout v lednici. Plátkovou želatinu namočte do studené vody a nechte ji nabobtnat. Mléko, smetanu a cukr nalijte do hrnce a přiveďte směs k varu. Pak hrnec sundejte z plotny. Stálé míchejte, vymačkejte plátkovou želatinu a dobře ji rozmíchejte ve smetanové směsi. Pak ji odložte vychladnout.

Do skleničky s jahodami a želé přidejte vychladlou smetanovo-želatinovou směs a dejte do lednice vychladit alespoň na šest hodin.

Náš tip: Připravte si panna cottu s jahodami podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více