Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybíz zavařený jako brusinky: Správná kombinace koření zajistí úplně stejnou chuť, navíc je mnohem levnější
Zdroj: Toprecepty, 1974Andrea

Máte rádi brusinkovou zavařeninu? Brusnice brusinky, z níž se připravuje, dozrává ale až ke konci léta a na podzim. Pokud se vám na ni nechce čekat tak dlouho a navíc přemýšlíte, jak zpracovat úrodu rybízu, naložte si jej stejným způsobem jako brusinky. Nepoznáte rozdíl.

Rybíz místo brusinek

Bez tradičního brusinkového terče na kolečku citronu ozdobeného šlehačkou se neobejde svíčková na smetaně, nejde však jen o klasickou českou přílohu. Brusinky bývají i nezbytnou součástí populárního švédského pokrmu masových kuliček a s oblibou se také podávají ke zvěřině nebo ke grilovaným sýrům, jako jsou hermelín nebo oštěpky. Narazit v českém lese na brusinky však není tak snadné, jsou vzácné a rostou jen v některých oblastech, většinou horských a podhorských.

Zavařené brusinky sice seženete v každém obchodě, chcete-li si ale vychutnat domácí, máte možnost si stejným způsobem zavařit červený rybíz, kterého jsou teď plné zahrádky. Získáte pikantní přílohu, která vás vyjde mnohem levněji než poměrně drahé brusinky, a přitom chutná téměř stejně. Navíc takto zavařený rybíz je příjemným zpestřením od klasických rybízových marmelád nebo sirupů. 

Vylepšete zavařeninu kořením

Zatímco brusinky se zavařují jako běžný džem jen s cukrem, k rybízu à la brusinky se ještě přidává koření – skořice a hřebíček, které se výborně snoubí s již tak lehce pikantní chutí rybízu. Chcete-li ještě aromatičtější zavařeninu, můžete dodat jalovec, badyán, nové koření a případně i vanilku nebo citronovou kůru. K ochucení směsi se rovněž hodí rum a ocet, případně citronová šťáva. Ty navíc prodlouží trvanlivost zavařeného rybízu

Rybíz obsahuje hodně pektinu, takže dobře želíruje. Není proto nutné dodávat navíc pektin třeba citrusový nebo používat želírovací cukr, směs ztuhne tak akorát. Na přípravě rybízu à la brusinky už pak není nic složitého. Rybíz stačí jen omýt, otrhat ze stopek a povařit s cukrem a kořením. Hotovou zavařeninu je nutné nalít do dobře vymytých sklenic, aby se vám nezkazila. Chcete-li si pojistit delší trvanlivost, můžete rybízové brusinky sterilovat buď klasicky v zavařovacím hrnci nebo na plechu naplněném vodou v troubě

Jak zavařit rybíz jako brusinky?

Pokud zrovna řešíte, co s přebytky rybízu ze zahrádky, jsou tyto „brusinky“ ideální volbou. A jak na ně? 

Budete potřebovat: 1 kg červeného rybízu, 250 ml vody, 250 ml octa, 150 ml vody, 650 g cukru krupice, několik celých hřebíčků a kousek celé skořice. 

  1. Do hrnce nalijte 250 ml vody a ocet a vše společně povařte. Rybíz operte, odtrhejte ze stopek a spařte připraveným nálevem. Pak přeceďte.
  2. Takto upravený rybíz dejte do hrnce, přidejte 150 ml vody, cukr a koření. Směs přiveďte k varu a asi 10 minut povařte. Během vaření průběžně sbírejte z povrchu pěnu. 
  3. Ještě horkou směs nalijte do čistých vyhřátých sklenic, okraje sklenic otřete, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Náš tip: Rybíz jako brusinky si můžete trochu jinak, navíc s rumem, připravit podle následujícího video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více