Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší rybízové dezerty v retro stylu: Kynutý koláč, sněhovou pěnu nebo sladký rosol si zamilujete!
Zdroj: Toprecepty, paniRuzickova

Rybízová sezona je tady a červené nebo černé kuličky plní naše zahrady i košíky. Ke kávě nebo na svačinku si můžete připravit dobroty podle receptů našich babiček. Vraťte se s námi v čase a zavzpomínejte na sladkou minulost!

Nadýchaný koláč

Kynuté moučníky bývaly dříve nedílnou součástí umění každé hospodyně. Mezi nejsnazší patřívaly právě koláče. Vykynuté těsto stačilo rozprostřít na plech, posypat očištěným drobným ovocem a drobenkou a upéct. Chcete-li touhle lahůdkou potěšit rodinu, stačí vám zadělat kvásek, pak smíchat s dalšími surovinami, řádně propracovat těsto, nechat vykynout a upéct. Jednoduchý knyutý rybízový koláč s drobenkou můžete na závěr hned po upečení ještě pokapat rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Koláč získá úžasnou vůni i chuť.

Rybízový rosol

Dobrota zcela bez pečení! Jelikož má tohle ovoce dostatek pektinu, pro přípravu rosolu potřebujete jen hrnec, vodu, rybíz a cukr! Jak na to? Nachystejte si 1 kg očištěného rybízu, zbaveného střapin. Zalijte jej litrem vody a zahřívejte, dokud nepustí šťávu. Tu pak přeceďte do mísy a nechte ustát. Následně šťávu slijte do širokého kastrolu a zahřívejte. Během zahřívání sbírejte pěnu a šťávu dobře míchejte, aby se nechytala u dna. Odpařte ji zhruba na polovinu a přidejte cukr. Vařte dál, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne houstnout. Zkuste malou lžičkou na talířku, zda už rosol tuhne. Pokud ano, nalijte rosol do misek, případně přidejte i čerstvé ovoce, nechte ztuhnout a podávejte. Rosol z rybízu se ale dá připravit dokonce i zcela bez vaření.

Rybízová pěna

Když nemáte čas ani na vaření, ani na pečení, je ještě jedna možnost, jak připravit skutečně famózní dezert. Ušlehat sněhovou rybízovou pěnu! Dobové kuchařky z počátku 20. století udávají recepty na pěnu ze zavařenin i z čerstvého ovoce. Podle Kuchařské knihy vydané spolkem Domácnosť v roce 1900 se ovocná pěna může připravit smícháním 18 g zavařeniny, v našem případě rybízové, 1 lžíce cukru, 1 lžíce rumu a sněhu z jednoho bílku. Publikace Nová domácí kuchařka z roku 1970 nabízí trochu jiný recept, v němž se používají i žloutky. Postupujte tak, že dva žloutky utřete s 60 g moučkového cukru, přidáte 300 g očištěného rybízu a 50 h hrubě mletých ořechů. Nakonec vmícháte sníh ze dvou bílků a celou směs necháte vychladit v lednici. Jemná chuť bílkového sněhu v kombinaci s pikantním rybízem k sobě fantasticky ladí. V nejsnazší verzi tak stačí smíchat jen ušlehaný sníh z bílků, cukr a rybíz. Pokud se obáváte syrových bílků, vyšlehejte je nejdřív s cukrem nad párou, stejně jako se to dělá při přípravě dortového krému.
 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Juraj Horak

21. 7. 2021 10:07

Prominte . Zapomnela jste na bily rybiz , rekneme radeji zluty . Ten mam nejradeji . Je kyselejsi nez cerveny . Pestuji starou odrudu a nedam na neho dopustit .

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více