Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat meruňky - recepty na koláče a další pochutiny

Jak zpracovat meruňky - recepty na koláče a další pochutiny

Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují cholesterol, podporují nervový systém, zlepšují zrak i kvalitu nehtů a vlasů a údajně dokážou také zpomalovat stárnutí. Tuto pověst si získaly zřejmě tím, že chrání naši kůži při opalování. 100 gramů meruňek navíc obsahuje jen 57 kalorií, mohou si na nich tedy pochutnávat i dietáři. Sluší se zmínit také to, že konzumace meruněk zázračně pomáhá na zácpu, a to i u malých dětí.

U nás se ty nejchutnější meruňky pěstují na jižní Moravě. Až je budete kupovat, zkuste sehnat plody pocházející právě z této oblasti. A kam s nimi? Máte-li jich hodně, určitě je zavařte nebo udělejte domácí kompot. Meruňky se božsky hodí do buchet a koláčů, klasikou jsou meruňkové knedlíky s cukrem a máslem. Šťavnaté plody jsou perfektní také na výrobu hustého domácího džusu.

Více

1 2 3 16