Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limoncello Spritz je hitem tohoto léta: Osvěžující italský koktejl voní citrony a bublinky mu dodávají sodovka a prosecco
Zdroj: Freepik, freepik

Aperol Spritz vás už nudí? V letošním roce se kromě tohoto populárního koktejlu objevují i další „proseccové“ drinky. Vedle lehce nahořklého spritze s Campari je to i svěží Limoncello Spritz. Jeho příprava je snadná, chuť akorát tak sladká a díky žluté barvě září jako slunce na letní obloze. 

Místo Aperolu Limoncello

Drinky s proseccem se staly v posledních letech tak oblíbenými, že téměř zastínily klasické letní koktejly, jako je Mojito nebo Margarita. Ten nejslavnější - oranžový hořkosladký Aperol Spritz je hvězdou nejen středomořských plážových barů, ale i českých koupališť.

V zemi jeho původu Itálii však s oblibou popíjejí i další podobné drinkyCampari či Veneziano Spritz, které jsou starší i než samotný Aperol, bezinkový Hugo nebo právě citronový Limoncello Spritz. Společná je jim nejen báječná chuť, ale některé ingredience – vyhlášené italské šumivé víno prosecco a sodovka

Střiky s proseccem

Limoncello Spritz patří do skupiny drinků tzv. spritzů, což jsou alkoholické nápoje naředěné sodovkou, která jim dodává perlivost. Řadí se mezi ně i starý známý vinný střik, těmto ale bublinky ještě přidává šumivé víno, v případě těch italských konkrétně prosecco.

Původ těchto drinků sahá v Itálii do počátku 19. století, kdy se na sever Itálie do oblasti Benátsko dostaly vinné střiky, které si připravovali rakouští vojáci, jimž italská vína připadala moc silná, a proto si je ředili perlivou vodou.

Limoncello Spritz je z nich nejmladší. Poprvé byl namíchán v roce 2012 jako tzv. Bottega Spritz – nápoj z konkrétní značky likéru Limoncino Bottega. 

Co patří do Limoncello Spritz

Limoncello Spritz se připravuje stejně jako jeho slavnější sourozenec Aperol Spritz jen s tím rozdílem, že v něm nahořklý ovocný likér s pomerančovou příchutí Aperol nahrazuje italský likér Limoncello s obsahem alkoholu mezi 28-32 %, což je víc než v případě Aperolu (ten má jen 11 %) i Campari (25 %).

Tento likér, který se popíjí jako digestiv nebo se přidává do zmrzliny, pochází z jihu Itálie, konkrétně z městečka Amalfi v Kampánii. Vyrábí se ze silně aromatické kůry místních citrusů, která se nechává macerovat v lihu. Následně se pak přidá cukr a vznikne sladký likér s příjemnou chutí a vůní citronů.

Jak namíchat Limoncello Spritz

Namíchat si tento v Itálii populární koktejl není nic složitého a ingredience na něj bez problému seženete i u nás. Prosecco dnes koupíte téměř v každé samoobsluze a limoncello likér je k dostání na internetu či v obchodech s italskými potravinami.

Případně si jej můžete rovnou připravit domácí. Již po prvním doušku si pak budete připadat jako na jihu Itálie. A jak tedy Limoncello Spritz uděláte?

Na jeden drink budete potřebovat: 4 lžíce likéru Limoncello, 6 lžic prosecca, 2 lžíce sodovky, led a mátu nebo bazalku na ozdobu. 

  1. Nalijte limoncello do sklenice s ledem, dolijte proseccem a sodovkou a promíchejte. 
  2. Podle potřeby ozdobte plátky citronu, mátou nebo bazalkou. Koktejl případně můžete dosladit např. agávovým sirupem. 

Zdroje informací: 
Anerdcooks.com: Limoncello Spritz
Sweetteaandthyme.com: Limoncello Spritz | Sweet Tea + Thyme
Grancaffegambrinus.com: Limoncello Spritz: the new cocktail created on the Amalfi Coast
Casualfoodist.com: Limoncello Spritz – refreshing Italian lemon coctail

A pokud jste dostali chuť na jiný drink, namíchejte si podle našeho receptu snadnou variaci na klasické Mojito. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více