Čalamáda s paprikami

MiskaM Kuchařka: MiskaM

Doba přípravy: 80 minut 15 sklenice ( 700ml) Zavařeniny 4 názory

Suroviny

1000 g barevných paprik
1000 g cherry rajčátek
1000 g cibule
1000 g cukety
1 květák
1 menší hlávka zelí
Nálev:
160 g soli
500 g cukru
1 lžička hořčičných semínek
10 bobkových listů
1 lžíce kuliček nového koření
1 lžíce kuliček černého pepře
1000 ml octa
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce nalijeme 3 litry vody. Přidáme sůl, cukr, hořčičné semínko, bobkové listy, pepř a nové koření. Nálev přivedeme k varu a pak zvolna vaříme asi 20 minut. Poté do něj nalijeme ocet a vaříme ještě 2 minuty. Nálev odstavíme a necháme ho vychladnout.

  2. Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Nasypeme ji do mísy a promícháme.

  3. Zavařovací sklenice dobře vymyjeme a osušíme. Naplníme je až po okraj nakrájenou zeleninou, kterou pak zalijeme nálevem tak, aby byla dobře ponořená. Sklenice dobře uzavřeme umytými víčky a vložíme je do zavařovacího hrnce.

  4. Sklenice v hrnci zalijeme teplou vodou tak, aby sahala pod okraj víček. Hrnec uzavřeme a vodu v hrnci zvolna zahříváme až na 85°C. Při této teplotě čalamádu sterilujeme asi 20 minut. Sklenice vyjmeme, čalamádu necháme vychladnout a poté necháme v chladu asi měsíc odležet.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 72 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čalamáda s paprikami

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    alena.kyp: já to dělám vždycky takto a nálevu mám vždy dost :-8

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    magdalenka: já ani tentokrát nemusela sklenice převracet dnem vzhůru pač víčka mi perfektně drží a nálevu bylo dost na tolik zeleniny :-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    alena.kyp: Po sterilizovaní prevraciam všetky poháre hore dnom. Jednak sa ukáže, či viečka dobre držia, jednak sa obsah (lák) premieša. Zvyknem aj pretriasať.

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp

    Pěkná čalamáda;-) ale já bych raději zeleninu zalila nálevem v míse, promíchala a naložila do sklenic. Kdysi jsem taky dala vše do sklenic a pak zalila nálevem a bylo to málo. Dole ve sklenici byla zelenina bez chuti. Toť můj názor:-8

    Odpovědět

Tématické fráze: calamada.com čalamáda s paprikou květák v nálevu papriková čalamáda recept recept na čalamádu z paprik a hořčice čalamáda pikantní

Zapomněl/a jsem heslo