Minutkový hovězí guláš: Maso naložené předem do oleje je křehké a měkké, správný gulášový šmak dodají cibule i kapie
29. 8. 2023 Vaření
Také si myslíte, že rychlost a guláš nejdou úplně dohromady? Není to pravda. Víme, jak snadno připravit doslova za pár minut guláš ze zadního hovězího, který určitě uchvátí každého strávníka.
Které maso se hodí na guláš
Guláš je v našich krajích klasikou. Milujeme ho v nejrůznějších podobách: s bramborami, s uzeninou, s houbami, a v řadě dalších variant.
Na hovězí guláš se používá zadní maso, což je část považovaná za jednu z nejhodnotnějších z tohoto druhu masa. Důvodem je to, že sval obsahuje málo tuku a libové maso je pro tento účel vynikající. Skvělá je zadní kližka, i díky kolagenu, který se krásně hodí do guláše. Výborný je i chuťově výrazný karabáček, který se nachází mezi kližkou a spodním šálem.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě rychlého guláše
Tento guláš je rychlý na přípravu. Maso je ale třeba nakrájet na menší hranolky a nechat odležet jeden den v oleji v lednici.
Co mají guláše společného, je dostatečné množství cibule. A ta ani v této minutkové variantě nechybí.
Jak na rajčatovou šťávu do guláše
Do tohoto guláše můžeme dát kečup, ale... protkal nebo rajčatová šťáva jsou další možností. Dá se koupit, ale také připravit. Na zahradě možná máme rajčata, která jsou krásně zralá a svádí k utržení a rychlému zpracování. Příprava šťávy není komplikovaná a můžeme ji mít hotovou do půl hodiny.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit minutkový guláš ze zadního hovězího
Na guláš si připravte: 600 g hovězího zadního masa, 2 větší cibule, olej, 80 g sterilované kapie, 150 ml rajčatové omáčky, feferonky nebo chilli, worchester, mletý pepř a sůl.
Jak na to? Maso nakrájejte na hranolky, pokapejte olejem, promíchejte a nechte odležet do druhého dne v lednici. V den přípravy oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Pak do kastrolu se silným dnem nalijte olej, a nechte ho rozpálit. Na rozehřátý olej dejte kousky masa a za stálého míchání je osmahněte. Po několika minutách maso opepřete a osolte. Přidejte nakrájenou cibuli, chvíli smažte.
Zatím si připravte okapanou kapii a nakrájejte ji na proužky. Přidejte ke směsi, spolu s rajčatovou omáčkou a chilli. Přidejte pár kapek worchesteru podle chuti a krátce poduste, dokud maso nezměkne. K tomuto guláši se nejlépe hodí vařené brambory. Guláš můžete ozdobit jarní cibulkou, pórkem, pažitkou, ale také petrželkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více