Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na bramborový guláš? S červenými fazolemi bude sytější, klobása ho navoní a mletá paprika dodá tu správnou barvu i chuť
Zdroj: Toprecepty, mika59

Bramborový guláš s uzeninou je tradiční syté nejen chalupářské a chatařské jídlo. Do rychlého pokrmu k obědu či večeři můžete využít i různé zbytky z lednice nebo ho naopak vylepšit a odlehčit.

Co se dává do bramborového guláše

Bramborový guláš je rychlé jídlo, které si snadno připravíme nejen doma, ale i na chatě, třeba v kotlíku. A zvládne ho přichystat každý

Kromě brambor a uzeniny do něj patří také sádlo, cibule, na ochucení česnek, paprika, pepř a sůl. Z uzenin se obvykle využívají párky, buřty, klobásy, nebo také točený salám. Paprika dodá jídlu barvu, volba druhu papriky pak příslušnou chuť. Můžeme dát jen sladkou papriku, variantou je uzená a pro milovníky pikantních jídel pak pálivá. Pověstná je ta maďarskáJako tekutinu ideálně využijeme vývar. Hodí se zeleninový, ale i masový.   

Proč dát fazole do guláše

Fazole jsou oblíbené luštěniny, bohaté hlavně na rostlinné bílkoviny. Kromě toho obsahují zdravé tuky, množství vlákniny a vitaminy. Mezi favority patří velké masité fazole. Můžeme si usnadnit práci a čas a využít fazole z konzervy v nálevu. Ty už není třeba vařit a stačí je ohřát. 

Jaké koření se dává do bramborového guláše

Do bramborového guláše patří kromě již zmíněné mleté červené papriky také pepř a majoránka. Často přidáváme česnek (většinou stroužky, může být ale i sušený), pepř. Někdo přidává i kmín, eventuálně i mleté nové koření.

Jak zjemnit buřtguláš

Guláš dochutíme podle našich preferencí. Někdo miluje pikantní, jiný raději jemnější verzi. Pro tmavší variantu můžeme přidat více papriky, jemnější verzi zase přichystáme se smetanou (dává se na konci vaření).

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak udělat bramborový guláš s klobásou a fazolemi

Na tento guláš si přichystejte: 2 paprikové klobásy, 4 větší brambory, 1 velká cibule 3-4 stroužky česneku, 1 plechovku červených fazolí ve slaném nálevu, 1 lžíci mleté papriky, pálivou mletou papriku, 1 lžíci sádla, 2 rovné lžíce hladké mouky, cca ½ litru vývaru (podle potřeby), mletý pepř, chilli, trochu majoránky a sůl.

Jak na to? Klobásu nakrájejte na půlkolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hlubokém kastrolu rozehřejte sádlo a přidejte cibulku. Osmažte ji dozlatova, přidejte klobásu a nechte ji opéct. Křupavou klobásu pak vytáhněte děrovanou naběračkou a dejte ji do misky stranou. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte je na zhruba dvoucentimetrové kostky. Česnek přidejte do hrnce, zasypejte ho paprikou a přidejte mouku a za stálého míchání na mírném ohni z ní připravte jíšku. Zalijte vývarem a důkladně promíchejte. 

Přiveďte k varu a přidejte brambory, osolte je, podle potřeby přilijte vývar, aby byly potopené, a vařte doměkka. Fazole sceďte a přidejte je spolu s klobásou do hrnce. Vše provařte, podle chuti osolte a opepřete, případně přidejte chilli. a nakonec promněte do hrnce majoránku. Podávejte s chlebem.

Náš tip: Přichystejte si klasický bramborový guláš řečený buřtguláš podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více