Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené zelí
Zdroj: Toprecepty, magdalenka

Hlávkové zelí jako dušená příloha nebo zdravý salát je klasikou, která k české kuchyni neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte neméně chutnou, zdravou a lehkou pečenou verzi zelí, která se dá podávat i jako samostatný chod.

Příloha ideální na podzim a v zimě

Hlávkové zelí se skvěle hodí k vepřovému masu, kachně či zvěřině a v chladnějších obdobích se jedná o ideální přílohu plnou prospěšných látek. Podle Národního zdravotnického portálu nzip.cz pouhých 100 g syrového zelí pokryje přibližně polovinu denní potřeby vitamínu C, přičemž červené zelí je na tom ještě o něco lépe než zelí bílé.

Pečené zelí sice úpravou část živin ztratí, stále se ale jedná o jednoho z nejlepších bojovníků proti nachlazení typickému pro období podzimu a zimy.

Hlávkové zelí pečené pod masem

Pečené bílé nebo červené zelí samo o sobě není nijak chuťově výrazné a úprava společně s masem mu dokonale svědčí. Během pečení nasaje chuť a vůni výpeku a není třeba jej nijak zvlášť dochucovat. Zapomínat by se však nemělo na dostatečné osolení, které vyváží přirozenou sladkost pečeného zelí.

Doba pečení zelí se podle teploty určené druhem a velikostí masa pohybuje přibližně mezi 30 a 45 minutami. Pro ideální konzistenci je proto dobré přidat nakrájené hlávkové zelí pod maso právě tehdy, aby se oba chody dopekly současně.

Pečené zelí jako dietní hlavní chod

Samostatně pečené zelí nakrájené na větší kusy je fantastický lehký pokrm, který lze doplnit o libovolný dip z jogurtu nebo zakysané smetany. Tato úprava však pro výraznější chuť vyžaduje věnování větší pozornosti dochucení zelí. Nesmí chybět ani trocha kvalitního tuku, který se postará jak o chuť, tak rovněž o aktivaci vitamínů rozpustných v tucích.

Doba pečení zelí v troubě se pohybuje okolo 30 minut a výsledek je na povrchu krásně křupavý a uvnitř tzv. na skus.

Ochucení bílého a červeného pečeného zelí

Bílé i červené zelí můžete jednoduše nakrájet na širší velké plátky nebo na větší klínky, pokapat olejem, osolit a okořenit, ale pro rovnoměrné ochucení i opečení se vyplatí dát nakrájené díly přibližně na hodinu do marinády.

K bílému zelí se hodí marináda se sušeným česnekem, trochou citronové šťávy nebo octa, chilli nebo sójovou omáčkou. Nemělo by chybět ani koření se schopností eliminovat nadýmavé účinky bílého zelí, jako například drcený kmín, fenykl nebo saturejka.

Červenému zelí svědčí lehce zkaramelizovaný povrch, čehož docílíte přidáním malého množství třtinového cukru nebo medu do marinády. Pozor však na příliš vysokou teplotu, při které se povrch může rychle spálit.

Recept na pečené bílé zelí s koprovým dipem

Hlávkové zelí a aromatický kopr se k sobě báječně hodí a dip z hustého řeckého jogurtu pečený lehký pokrm doplní také o bílkoviny.

Na 2 porce pečeného zelí použijte menší hlávku mladého zelí nebo polovinu velké hlávky. Dále budete potřebovat ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky sušeného česneku, 1 lžíci citronové šťávy a 6-8 lžic oleje. Dip si připravte smícháním 150 g řeckého jogurtu, 2 lžic nasekaného kopru, špetky sušeného nebo trochy prolisovaného česneku a špetky soli.

Hlávku zelí rozdělte na silnější plátky nebo klínky tak, aby na každém dílu zůstal kus pevného košťálu, který udrží porci pohromadě.

Do oleje přimíchejte sůl, pepř, sušený česnek, kmín, citronovou šťávu a touto marinádou potřete nakrájené zelí ze všech stran. Nechte alespoň 30 minut marinovat. Milovníci pikantních chutí mohou do marinády přidat i mleté chilli.

Zelí rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 25-35 minut. V polovině pečení zelí opatrně otočte tak, aby se slabší vrstvy neoddělily od košťálu. Hotové zelí má na povrchu zlatohnědou barvu. Jemnější části mohou začít černat, proto je potřeba ke konci pečení troubu více hlídat.

Pečené zelí podávejte s koprovým dipem, lze je použít například i jako originální přísadu do zeleninového salátu.

Zdroje informací:

nzip.cz: Zelí
spektrumzdravi.cz: Máte rádi červené zelí? 6 důvodů, proč byste jej měli pravidelně jíst

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více