Svatební koláčky podle babičky

camaya Kuchař: camaya

Moučníky , Kynuté, Ostatní 19 názorů

Suroviny

- 1 kg polohrubé mouky
- 24 dkg cukru
- 25 dkg másla
- 7 dkg droždí (nebo 1 kostka droždí)
- 1 dkg soli
- 4 lžíce rumu
- 6 žloutků
- 1 vanilkový cukr
- trochu citrónové kůry
- cca 400 ml mléka
- libovolné náplně
mak
povidla
tvaroh
- rozinky
- mandle - nasekané na proužky
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zahřejeme celé množství mléka a z části uděláme kvásek (do mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít).

  2. V menší míse utřeme oba cukry se žloutky, poté i s máslem, rumem a citr. kůrou.

  3. Do velké mísy dáme mouku, do ní sůl a poté přimícháme cukrovo-žloutkovo hmotu z menší mísy, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vše měchačkou pořádně spojíme (nebo si pomůžeme domácí pekárnou) a necháme cca 1 hodinu na teplém místě kynout.

  4. Mezitím si připravíme náplně: Makovou náplň dělám tak, že už v obchodě si koupím namletý mák, který je smíchaný s cukrem (dnes je tato směs běžně k dostání). Makovou směs smíchám s trochou mléka - tak aby byla akorád hustá a případně ji navíc ještě dosladím...Na povidlovou náplň používám klasická povidla, která zahustím rozdrcenými rumovými perníčky (též v obchodě běžně k dostání). Bez zahuštění by povidla tekla. Tvarohovou náplň dělám ze dvou kostek tvarohu (nikoliv vaniček!), 1 žloutku a 1 vejce + cukru dle chuti.

  5. Z vykynutého těsta děláme malé kuličky za pomoci mouky a klademe je na plech(moje babička dělá koláčky opravdu malinké, ale udělejte si je velké podle sebe a pamatujte, že ještě hodně nakynou). Do prostřed každé kuličky uděléme ďůlek např. koncem vařečky. Ďůlek naplníme buď makovou nebo povidlovou náplní. Na jednu z těchto náplní uděláme tvarohový ťuplík pomocí cukrářského sáčku. Na tvarohový ťuplík dáme rozinku, kterou jsme si předem namočili do horké vody s rumem. Do povidlových koláčků navíc zapícháme mandličky.

  6. Takto upravené koláčky necháme ještě chvilku (cca 10 minut) kynout a pak je strčíme do trouby na 150°C (dle typu trouby).

  7. Upečené a vychladlé koláčky dáme nejlépe do velkého hrnce zvlhnout. Chutnají báječně!

Poznámka

Náplně jsem se snažila alespoň trochu rozepsat pro začátečníky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 934 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svatební koláčky podle babičky

  • jarka jarka(neregistrovaná)

    Peču svatební koláče dost často,ráda bych se poptala ,jak cca velké vyhazujete,nebo je odvažujete,aby byly koláčky skutečně malé,např.vyhazuji malou lžičkou nebo váha cca 6-7gramů?Chci je mít všechny stejné a nápad,neplnit tvaroh či jinou nádivku dovnitř,ale do důlku se mi velmi zamlouvá.Čekám na odpověď .Dík Muminek

    Odpovědět

  • buksovka81 buksovka81

    Dobrý den, mám dotaz, budu mít svatbu 23.8 a budu si sama dělat koláčky, můžete mi prosím poradit, kdy je mohu začít dělat aby byly stále měkké třeba ještě den po svatbě předem vám moc děkuji s pozdravem Lenka:-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Magdalenka, neviem, ktoré droždie je ti podozrivé, ja kupujem vždy trebišovské, to u nás dostať, a je vynikajúce, či robím pomazánku, pečiem koláče alebo chlieb. ;-);-);-)
    Súhlasím s tebou, že namiesto kocky ( ktorá má 42 g ), by som 70 g nepoužila. Je to dosť podstatný rozdiel. ;-):-D

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Camaya, jsi anděl. :-)). Dík za podrobé vysvětlení:yes: O víkendu se do nich pustím a dám vědět.:-)) Tvůj receptík je srozumitelně napsaný,:yes::yes::yes: proto se koláčky určitě se povedou.:-p

    Odpovědět

  • camaya camaya(autor receptu)

    Jana: moc mě těší, že se ti receptík líbí:-))...Jani já už mám ďůlkovač vymakanej - používám malé kulaté rukojítko od šuflíku:-D...záleží na tom, jak velké koláčky uděláš...stačí opravdu malé...při ďůlkování se trošku rozplácnou a vypadají skoro jako mističky nebo talířky:-*...proto se také předtím nijak vevnitř neplní, protože by se náplň mohla rozprsknout...

    Rozhodně se nemusíš bát, že náplně bude málo...stačí když při ďůlkování a plnění nebudeš dělat moc velké okraje (mohlo by se tedy říci že do poměrně malých koláčků stačí udělat větší ďůlky)...;-)

    Při kladení koláčků do hrnce asi zas tolik na teplotě nezáleží, ale můžeš je tam dát ještě vlažné. Hrnec zakryj puklicí. Moje babička tu puklici obaluje igelitem, aby dokonale těsnila. A hrnec pak stačí nechat stát v pokoji.

    Kdyby si měla ještě nějaký dotaz - určo napiš, ráda ti ho zodpovím;-):-))

    A neboj se, koláčky budeš mít určo famózní;-):yes:

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Camaxa, děkuju za podrobně napsaný receptík :yes: na buchtičky jak malované. :-p Chci se zeptat ohledně nádivky. Nádivka vevnitř koláčku není? Dává se jenom, jak popisuješ, do důlku? A není pak nádivky v tom důlku málo? Tvé koláčky jsou nádherné, :yes: ale důlek si asi vařečkou nedělala? A ještě další dotaz. Po upečení mám koláčky naklást do většího hrnce a hrnec zakrýt? Do hrnce mám naklást koláčky ještě teplé? Chtěla bych koláčky upéct. Konečně podrobný recept na kynuté těsto i pro začátečníky. :yes: :-)) Posílám velkou pochvalu :yes: :yes: :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Týždenne pečiem asi 2 krát niečo kysnuté, jednoducho mám rada prácu s kysnutým cestom, na cathleen, samozrejme, ešte nemám. Droždie sušené nepoužívam, používam kocky alebo vážené. Ale ja by som miesto 1 kocky (či už je z Trenčína alebo Francúzska) 70 g nepoužila. Je fakt, že niekedy slovenské droždie, aj keď je ešte v dobe upotrebiteľnosti, je podozrivé.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-)Tak jsem nad tím droždím taky přemýšlela (kupujeme kostky i vážené - to je mnohem levnější....) Zní to logicky, že kostečka lisovaného droždí by mohla mít lepší kynoucí schopnosti......na druhou stranu - chleby z 500 g mouky kypřím pouhými 10-12 g droždí a pokaždé ho mám stejně veliký, stejně nakynutý - ať použiju vážené droždí nebo z kostky.:-p

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Už ty komentáře čtu asi 3x a jsem z toho jelen:-Ou nás v obchodě je k dostání droždí na váhu i kostky,ale žádný rozdíl v kynutí jsem mezi nimi nepoznala a to peču o 6 let déle jak magdalenka:-))no zase jsem o něco chytřejší na stará kolena:-D

    Odpovědět

  • camaya camaya(autor receptu)

    magdalenka: dneska už se v pekárnách používá tekuté droždí, takže to staré - klasické krájené už na pultech k vidění moc není...

    ...u balených kostiček určitě taky záleží na výrobci např. takové ty ve stříbrno-šedém obale jsou francouzské a řekla bych, že jsou kvalitnější než kostičky ve zlatém obale, jenž jsou české...(tyto dva druhy já znám)...nicméně na některé pečivo jsou lepší první na jiné ty druhé...atd.

    tak doufám, že jsem v tom teď neudělala ještě větší guláš:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Tak to sa divím...a pečiem 30 rokov...

    Odpovědět

  • camaya camaya(autor receptu)

    isahu: mno já jsem na svojí maminu koukala taky jako puk:-D, ale prej to tak je...kostka má prý opravdu větší kynoucí schopnost (skoro dvounásobnou);-)

    Odpovědět

  • isindy isindy

    camaya, a ono je to krájené jiné??...myslím vyšší kynoucí schopnost než balené v kostce?? tedy, ne že bych ještě někde viděla krájené, to naposledy jako malá holka, ale zarazilo mě to, já měla za to, že je to stejné....:-O:-O:-O

    Odpovědět

  • camaya camaya(autor receptu)

    magdalenka - dneska se v obchodě prodávají takové ty malé balené kostičky droždí...tak pokud tam dáš tuto, tak se dává celá kostička bez ohledu na její gramáž....ale pokud nemáš kostičku ale droždí ,,starého typu" krájené - tak se dává těch 7dkg

    obecně platí že jedna malá balená kostka droždí stačí na 1kg mouky

    snad ti mé vysvětlení pomohlo;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    camaya, je to krása!
    Mohla by si , prosím, upresniť to droždie? U nás jedna kocka váži 40 - 42 g. Ty píšeš o 7 dkg alebo jednej kocke...
    Ďakujem!

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: domácí svatební koláče recept na malé svatební koláče náplně do svatebních koláčů domácí svatebni kolacky cukrářské koláčky svatební kolače našich babiček jak udělat malé svatební koláče náplně do svatebních koláčků malé koláčky nádivky do svatebních koláčků recept na svatební koláče s droždím bez kynutí balení svatebních koláčů kynuté svatební koláče svatební kolačky české svatební koláče domácí svatební koláče recepty české svatební koláčky domaci svatební koláče recept malé svatební koláče svatební koláčky bez droždí

Zapomněl/a jsem heslo