Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babí léto přeje dýním, zeleninovým šťávám i koláčům.
Zdroj: freepik / koláž Toprecepty.cz

Babí léto, nazývané občas kvůli době, kdy přichází, také jako Svatováclavské, je posledním obdobím oblíbeného teplého a slunečného ročního období. Právě v těchto dnech se tak již postupně připravujeme na podzim. Jak ovšem ovlivní babí léto váš jídelníček, pokud chcete jít s trendy a které pokrmy byste měli při jeho sestavování zvolit? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Jde i o zdraví

Přechod z léta do podzimu znamená pro náš organismus podstatnou změnu. Především se to týká našeho žaludku, sleziny a slinivky. Právě kvůli jejich zdraví je důležité, abychom dobře zvolili potraviny, které budeme v tomto mezidobí, takzvaném babím létě, konzumovat. Je totiž také podstatné se připravit na chladnější období, které náš organismus čeká v brzké době.

Šťávy z ovoce i zeleniny

Prioritou by tak mělo být ovoce a zelenina, které nám dodají nejen potřebné vitamíny, ale také posílí naší imunitu. Skvěle pomohou například šťávy, v nich totiž zkombinujeme vše zdravé, co nám plody z naší zahrady či obchodu nabízejí. Jedná se také o smoothie nebo kvalitní domácí mošty.

Na výrobu šťáv se skvěle hodí například jablka, řapíkatý celer, čerstvý špenát, červená řepa, citrusy nebo mrkev. V různých kombinacích se totiž dají v odšťavňovači vytvořit nápoje, které nebudou potřebovat další cukr navíc a uchovají si svůj vitamínový přínos.

Na scénu nastupují polévky

Počítejte však s tím, že až začnou ustupovat vyšší teploty a nastane spíše chladno, bude nutné volit především teplé pokrmy i nápoje. Na snídani tak bude nejlepší volbou třeba ovesná kaše, dejte si ovšem pozor na přebytečné užívání cukru. Doslazujte spíše ovocem.

Dobrou volbou pro oslazení dalších pokrmů jsou třeba dýně a mrkve. Například polévky z obou těchto druhů zeleniny skvěle zasytí a potěší svou nasládlou chutí, které ovšem není dosaženo přidáváním cukru, nýbrž přírodní sladkostí použité zeleniny.

Luštěniny doporučeny

Pokud budete volit vydatný oběd či večeři, rozhodně do svého jídelníčku přidejte luštěniny, převážné hrách, čočku a fazole. Když k nim přidáte třeba na másle opečeného pstruha, nejen, že se dobře najíte, ale navíc dodáte tělu zdraví prospěšné vitamíny, vláknu a minerály.

Dezertem můžete zhřešit

Jako dezert můžete zvolit třeba jablečný koláč, u něj ovšem musíte zapomenout na všechny poučky o tom, že se máte vyhýbat cukru. Jednou za období babího léta zahřešit nevadí.

Čas slunného a přes den velmi teplého počasí se obvykle objevuje do 2. října, letos se ale zdá, že bude delší. To je dostatečně dlouhá doba na to, aby se nějaký výživový prohřešek dal přehlédnout. Pokud ovšem sáhnete po výše zmiňované dýni, určitě to bude také fajn.

Pečená dýně s cibulí, kari a libečkem

Na chuťovku z populární odrůdy dýně budete potřebovat: 300 g dýně Hokkaido, 2 středně velké cibule, lžičku římského kmínu, lžičku kari, lžičku sušeného česneku, hrst libečku, snítku máty, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř. Na dip: 200 g řeckého jogurtu, 4 stroužky česneku a lžičku olivového oleje.

Jak na to?

  1. Dýni rozpůlíme a vydlabeme z ní semínka. Pote ji rozdělíme na kousky. Cibule oloupeme a rozřežeme na klínky.
  2. Na plech vyložený pečícím papírem položíme dýni, kterou posypeme kořením a přidáme i libeček a mátu. Cibulí posypeme okořeněnou dýni.
  3. Vše zalijeme olivovým olejem.
  4. Plech dáme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme 45-50 minut. Po každé čtvrthodině kousky dýně obrátíme.
  5. Servírujeme s řeckým jogurtem, ochuceným rozmačkaným česnekem a kapkou olivového oleje.
Jak na skvělou dýňovou polévku zjistíte v našem videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více