Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňové máslo je rychlé na přípravu a výborné na chuť.
Zdroj: freepik

Dýně se po letech opět stala hitem českých kuchyní. Kromě polévky z ní našinci vytváří i spoustu dalších skvělých pokrmů. Stále jsme ovšem neobjevili všechny možnosti zpracování, které nám například odrůda Hokkaido nabízí. Zkusili jste třeba chutné dýňové máslo?

Víc než jen kompot

Mnoho z nás si dýni pamatuje pouze z kompotu, který zavařovaly naše babičky, což je ovšem velká škoda. Dýně totiž nabízí nejen mnoho vitamínů a možnost použití jako dekorace na Halloween či do podzimních výzdob. Především se z ní totiž dají vytvořit skvělé pokrmy s výbornou chutí.

Možnosti využití i skladování

Kromě dnes již celkem rozšířené polévky můžeme v jídelníčku některých českých domácností najít i dýňové zelí, rizoto, muffiny, perník, pomazánku či noky. Málokdo ovšem ví, že se z dýně Hokkaido snadno udělá i skvělé máslo, které, doplněné o vanilku a skořici, budou milovat i vaše děti. A zároveň tohle "máslo" může fungovat i jako veganská alternativa másla klasického. 

Navíc dýňové máslo lze i dobře skladovat. V lednici vydrží týden, v mrazáku až rok. Rozhodně ho ovšem musíte uchovávat v chladu. 

Kam s ním

Máslo můžete použít například k natírání na vafle či opečený toustový chléb, lze ho vmíchat do řeckého jogurtu, ovesné kaše či zmrzliny. Výborná jsou i jablka, namáčená do másla nebo muffiny jím potřené.

Dýňové máslo

Na přípravu skvělého másla budete potřebovat: 1 kg dýně Hokkaido, 50 g hnědého cukru, 150 ml jablečného džusu, 75 ml javorového sirupu, lžičku mleté skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky citronové šťávy, špetku soli a vodu

Jak na to?

  1. Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a rozřezejte na menší kousky. Opečte je v troubě, předehřáté na 180 stupňů, na plechu s pečícím papírem. Stačit bude zhruba 50 minut. Opečenou dýni rozmixujte s cukrem, aby z ní vzniklo pyré. Pokud je husté, přidejte vodu.
  2. Do hrnce dejte pyré, jablečný džus, javorový sirup, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, vanilkový extrakt a sůl. Za občasného míchání povařte.
  3. Až začne máslo „prskat“, přiklopte hrnec pokličkou, snižte teplotu na nejnižší stupeň a za občasného míchání vařte asi 30-40 minut.
  4. Ve chvíli, kdy máslo začne houstnout a získá tmavší barvu, odstavte hrnec z plotny a přilijte citronovou šťávu a zamíchejte.
  5. Máslo nalijte do sklenic a po zchladnutí umístěte do lednice.
Náš tip: Z dýně si můžete uvařit i skvělou polévku. V našem videoreceptu vám poradíme s postupem:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více