Jablečné čatní: Do pikantní indické omáčky z českých jablek patří cibule, typickou chuť dodá kombinace chilli a skořice
17. 10. 2023 Vaření
Sezóna jablek je v plné síle a toto ovoce si vychutnáváme v jeho nejrůznějších podobách. Jednou z variant je také jablečné čatní. Lehce pikantní omáčka se podává k masům, sýrům nebo zelenině.
Čatní z jablek
Jablka jsou chutným ovocem, které nabízí široké možnosti využití. Mezi všemi záviny, povidly, křížalami a dalšími dobrotami je právě čatní méně tradiční. Chutney neboli čatní patří mezi pochutiny, kterými se dochucují indická jídla. Mírně či více pikantní omáčka se obvykle využívá k masu (pečenému či grilovanému), můžeme ji podávat i k sýrům, případně zelenině. Výborně také chutná na chlebu s máslem nebo tvarohem.
Příprava čatní je časově náročná, proto se vyplatí ho vyrobit dostatek. Pro nejlepší chuť se ale doporučuje vyčkat s konzumací zhruba měsíc. Čím je čatní starší (a uleželejší), tím je lepší. Pokud naplněné sklenice budeme skladovat v chladu, temnu a suchu, vydrží i několik let. Jestliže sklenici otevřeme, je vhodné ji skladovat v lednici a čatní co nejdřív zkonzumovat.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience pro jablkové čatní
Co je potřeba na jablkové čatní? Kromě jablek se tato varianta kombinuje s cibulí. Hodí se také česnek, cukr. Když použijeme třtinový, získáme mírně karamelovou chuť, želírovacím se zase docílí částečné konzervace. Do čatní také patří ocet (využít se dá jablečný, i vinný). Jako koření s pikantním pokrmem ladí skořice, kari, přidává se i hřebíček, bobkový list, tymián, zázvor, někdy pepř. Pikantnost může dodat chilli, ale i pálivé čerstvé beraní rohy.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablečné čatní
Na jablečné čatní budete potřebovat: 1 kg jablek, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, 1 hrnek octa, 1 hrnek cukru, 2 lžičky soli, 1 lžičku skořice, 1 lžičku kari a ½ lžičky chilli.
Jak na to? Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. Oloupejte také cibuli a česnek a obojí nasekejte najemno. Vše dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. (Pokud by jablka nepustila dost vody, přilijte cca 1 polévkovou lžíci, aby se směs nepřipálila.) Přidejte ocet, cukr, sůl, skořici, kari a chilli a vařte ještě asi 10 minut.
Připravte si dokonale vyčištěné skleničky a naplňte je horkým čatní. Zavíčkujte je a otočte dnem nahoru. Nechte vychladnout.
S jablečným čatní si můžete přichystat třeba krkovičku.
Náš tip: Z jablek si můžete připravit i jablečná povidla. Vybrat si můžete dokonce ze tří způsobů, které představujeme v našem videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr jablek 2023: Velký přehled sadů, kde si můžete natrhat jablka do zásoby. Kilo vyjde už na 10 Kč
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Jehněčí maso je křehké a šťavnaté. Jak ho správně okořenit, aby vynikla jeho chuť?