Jablečné čatní: Do pikantní indické omáčky z českých jablek patří cibule, typickou chuť dodá kombinace chilli a skořice
17. 10. 2023 Vaření
Sezóna jablek je v plné síle a toto ovoce si vychutnáváme v jeho nejrůznějších podobách. Jednou z variant je také jablečné čatní. Lehce pikantní omáčka se podává k masům, sýrům nebo zelenině.
Čatní z jablek
Jablka jsou chutným ovocem, které nabízí široké možnosti využití. Mezi všemi záviny, povidly, křížalami a dalšími dobrotami je právě čatní méně tradiční. Chutney neboli čatní patří mezi pochutiny, kterými se dochucují indická jídla. Mírně či více pikantní omáčka se obvykle využívá k masu (pečenému či grilovanému), můžeme ji podávat i k sýrům, případně zelenině. Výborně také chutná na chlebu s máslem nebo tvarohem.
Příprava čatní je časově náročná, proto se vyplatí ho vyrobit dostatek. Pro nejlepší chuť se ale doporučuje vyčkat s konzumací zhruba měsíc. Čím je čatní starší (a uleželejší), tím je lepší. Pokud naplněné sklenice budeme skladovat v chladu, temnu a suchu, vydrží i několik let. Jestliže sklenici otevřeme, je vhodné ji skladovat v lednici a čatní co nejdřív zkonzumovat.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience pro jablkové čatní
Co je potřeba na jablkové čatní? Kromě jablek se tato varianta kombinuje s cibulí. Hodí se také česnek, cukr. Když použijeme třtinový, získáme mírně karamelovou chuť, želírovacím se zase docílí částečné konzervace. Do čatní také patří ocet (využít se dá jablečný, i vinný). Jako koření s pikantním pokrmem ladí skořice, kari, přidává se i hřebíček, bobkový list, tymián, zázvor, někdy pepř. Pikantnost může dodat chilli, ale i pálivé čerstvé beraní rohy.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jablečné čatní
Na jablečné čatní budete potřebovat: 1 kg jablek, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, 1 hrnek octa, 1 hrnek cukru, 2 lžičky soli, 1 lžičku skořice, 1 lžičku kari a ½ lžičky chilli.
Jak na to? Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. Oloupejte také cibuli a česnek a obojí nasekejte najemno. Vše dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. (Pokud by jablka nepustila dost vody, přilijte cca 1 polévkovou lžíci, aby se směs nepřipálila.) Přidejte ocet, cukr, sůl, skořici, kari a chilli a vařte ještě asi 10 minut.
Připravte si dokonale vyčištěné skleničky a naplňte je horkým čatní. Zavíčkujte je a otočte dnem nahoru. Nechte vychladnout.
S jablečným čatní si můžete přichystat třeba krkovičku.
Náš tip: Z jablek si můžete připravit i jablečná povidla. Vybrat si můžete dokonce ze tří způsobů, které představujeme v našem videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Citróny v kuchyni Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel,… Číst více
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
Dagmar Brokešová – Udovičić je v Chorvatsku jako… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více