Vejmrda neboli jablečný křen se na podzim skvěle hodí: Dva způsoby, jak připravit tradiční české jídlo
21. 10. 2022 Vaření
Staročeská vejmrda je, jak už název napovídá, tradičním českým jídlem. Jde o staročeskou přílohu, která se hodí třeba k vepřovému kolenu. Na přípravu je tento pokrm velmi jednoduchý a na podzim a zimu se skvěle hodí. Zjistěte, jak si ho připravit a vyladit k dokonalosti.
Kde se vzala vejmrda
Vejmrda je typická staročeská příloha, která byla velmi oblíbená hlavně k zabijačkovým pochoutkám. Hodí se i k uzenému masu, k vepřovému kolenu. Co je vejmrda? Jedná se o nastrouhané a ochucené jablko s křenem. Jak jablka, tak křen jsou velmi zdravé a v našich zemích se obě potraviny výborně ujaly. Jsou velmi zdravé a obsahují množství důležitých látek. Tato kombinace je i ideální v období různých nachlazení.
Příprava tohoto pokrmu se skládá v zásadě pouze z jablek a křenu. Pokrm ale často bývá dochucován. Někdy se jedná o citronovou šťávu, jindy o kombinaci octu, soli a cukru. Většinou nechybí ani vývar. Ideální je hovězí. Využíval se ale také základ ze zabíjačkové polévky.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete vědět před přípravou
Když budete chtíti připravit jablečný křen, nejlépe se do toho pusťte den předem, chutě se hezky propojí. Protože v případě tohoto pokrmu hodně záleží na chuťových preferencích, je třeba vyvážit chutě podle osobních preferencí. Někdo má rád velmi pikantní jídla, pak může dát dostatek křenu. Můžete ho nastrouhat na malé slzy, ale také úplně najemno (využijte třeba tu nejvystouplejší část na struhadle s nejmenšími otvory). Počítejte s tím, že křen je velmi agresivní na oči, takže práce s ním je trochu komplikovanější. Někdo je citlivý na ostrá jídla, pak by měl dávat křen v menším množství, případně zvolit zavaření, kdy je chuť této kořenové zeleniny mnohem méně patrná.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak připravit jablečný křen (vejmrdu)
Existují dvě možnosti, jak si připravit jablečný křen. Důležitým faktorem je přitom stav jablek. V prvním případě využijete syrová nastrouhaná jablka, v tom druhém je upečete. Na přípravu potřebujete 3 jablka, 3 lžíce nastrouhaného křenu a šťávu z jednoho citronu.
Rychlý a jednoduchý postup využívá nastrouhaných jablek bez jádřince. Jestli budete loupat nebo ne, záleží na vás. Dejte je do misky, přidejte čerstvě nastrouhaný křen a zakápněte citronem. Promíchejte a můžete baštit (lepší je ale den proleželá směs). Postupovat ale také můžete podle tohoto receptu na vejmrdu a využít ocet s dalšími surovinami a vývarem.
V druhé variantě upečte v troubě oloupaná jablka bez jádřince a připravte z nich pyré. Přidejte křen a promíchejte, můžete dochutit citronem. Směs vždy zakryjte a dobře uzavřete. Skladujte v chladu a temnu, třeba v lednici. Když se rozhodnete pro zavařování, budete potřebovat 20 minut při 80 °C.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dáte si kapra, pstruha nebo lososa? Receptů z ryb je velké množství. Stačí si vybrat
V některých studiích se objevuje varování před vyšším obsahem rtuti u mořských ryb, ale klady jednoznačně převyšují. Opatrnější buďte u masa žraloků,… Číst více
Jak správně grilovat rybu a jak poznáte, že už je hotová? Zkuste fígl s kostí podle Zdeňka Pohlreicha!
Grilování ryb není žádná komplikovaná činnost.… Číst více
V MasterChef Česko se poznávaly sladkovodní ryby: Troufnete si určit deset druhů podle fotek?
V posledním díle soutěže MasterChef Česko měli… Číst více
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
Milujete ze všeho cukroví nejvíc perníčky? Z… Číst více
Co dělat, když silikonové nádobí lepí? Pomůže rozpálená trouba, soda i horká voda!
Silikonové nádobí, ať už jde o formu na bábovku,… Číst více
Na krájení musíte jít zostra aneb Víte, jak vybrat do kuchyně dobrý nůž, který vydrží dlouho?
Možná jste se už přesvědčili na vlastní kůži, že… Číst více
Bez pečicích plechů se teď neobejdete. Víte, podle čeho je vybírat a jak se o ně starat?
Bez plechů na pečení se v žádné kuchyni… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Voní skoro tak krásně jako perníčky, jsou ale… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí antibiotika podle našich babiček: Cibule a křen vás zachrání při rýmě i kašli
Jak zpracovat křen? Připravte si navzdory slzám báječné dochucovadlo s velkou silou
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi