Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křen je užitečná trvalka: Není náročný na pěstování, odolá suchu i mrazu a v dvojici s vepřovým ovarem je nenahraditelný
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Co rozhodně stojí za to pěstovat na malé i velké zahrádce, zejména pokud jste milovníky masa, je křen. Tato vytrvalá rostlina poroste dokonce i bez jakékoli vaší péče. Kořeny pak využijete k ochucení různých pokrmů.

Trvalka či jednoletka

Křen je nejčastěji vytrvalá rostlina, odolá mrazu i suchu. Jediné, co mu nevyhovuje, jsou půdy těžké a přemokřené. Pěstování vytrvalého křenu nazýváme jako "malínský křen", to podle místa vzniku. České země byly dokonce na přelomu 19. a 20. století křenovou velmocí. Nejznámějším místem křenu je už od 17. století právě Malín u Kutné Hory, kde byl také detailně propracován způsob pěstování odrůdy zvané “malínský“.

Existuje i instantní způsob pěstování, a to v podobě jednoleté verze křenu v záhonu v odrůdě Krenox. Jde o bujně rostoucí odrůdu s křehkými kořeny a s příjemně ostrou chutí. Pro tuto metodu se používají celkem dlouhé kořenové řízky – kolem 20 cm a kořen bude mít tloušťku tužky. Ty si seženeme ideálně od sousedů s podzimní sklizní a necháme si je do jara v písku ve sklepě. Vysazují se mělko a šikmo – spodní část řízku je asi 10 cm pod zemí a horní těsně pod povrchem. Před samotným umístěním pod zem je dobré obrousit kořenový řízek hrubou tkaninou, aby se odstranily pupeny a kořeny (bez dolního a horního konce, kde zůstanou). Křen sklízíme na podzim, kdy si připravíme tyto řízky a dobře rostlé kořeny zpracujeme v kuchyni. 

Vysazení vytrvalého křene

Jako sazenice využijte kořenové řízky získané při sklizni. Je dobré mít kořeny dlouhé asi 10 cm a připravíme si je ideálně s příchodem podzimu či brzo zjara tak, abychom nemuseli řešit zálivku. Řízky by měli být cca 2 cm tlusté. Řízky se vysazují vodorovně do půdy do hloubky zhruba 30 cm. Stanoviště si dobře před tím vyhnojte kompostem či hnojem. V prvním roce vyrostou nahodile z některých pupenů výhony, které prorostou až k povrchu. Pokud nechcete nechat bujně křen růst bez jakéhokoli zásahu, tak je dobré udělat následující rok jednocení. Motyčkou opatrně odhrneme půdu až k původní části kořene a necháme na ní dva výhony a ostatní odstraníme. Poté opět přihrneme. Během sezóny občas zkypříme okolo a dle potřeby zkraje lehce zaléváme. Tento postup poté pravidelně opakujeme, jinak se křen rozroste po okolí. Sklízíme druhý až třetí rok od zasazení. Křenu bude dobře na slunci a v polostínu. Předpěstované sazenice křenu, pokud nemáte kořenový řízek, se dají sehnat také v zahradnictví. 

Co dělat, aby křen měl silné kořeny

Křen vytváří rostlinu v podobě trsu do výšky kolem jednoho metru. Rostliny nenecháváme vykvést, zbytečně se tím vysilují a energii věnují květu a tvorbě semen. Také je potřeba zabránit rozrůstání kořínků. Tenké kořínky totiž v kuchyni neuplatníme. Sklízíme na podzim, když listy zhnědnou. Odhrneme zeminu, odkopneme konzumní vrchol a zeminu opět přihrneme. Takovýto vytrvalý křen může na jednom místě zůstat i desítky let. Sklízíme před prvním mrazíkem. Kořeny vyryjeme ukládáme do písku do sklepa příp. jinak zpracujeme.
 

Zdroje informací:
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Příručka Rady drobným pěstitelům ovoce a zeleniny, Sedliska B.
Kudyznudy.cz: Malínský křen – nejlepší křen na světě 
Kutnohorskokolinko.cz: Malínský křen 
Nkz.cz: Jak pěstovat křen jako víceletou zeleninu 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více